Tegner for å minne om at alt blir bra

På inngangsdører og vinduer rundt om henger de. Fargerike påminninger i en alt annet enn normal hverdag om at det kommer til å gå over. Alt blir bra.

Tegninger for håp: Ane, Oda og Ingrid tegnet mange fine tegninger i helga som nå er å finne rundt om i sentrum.  

Nyheter

Utenfor rådhuset. Politiet. Legekontorene. Apoteket. Brannstasjonen. Kiwi. Andre steder i sentrum. Fargerike, glade tegninger. Regnbuer, symbolet for framtid og håp.

– Det var en far som tipset meg om dette. Så googlet jeg litt, og fant ut at dette er noe små og store kan gjøre sammen, nå i denne tida når ingenting er som det bruker å være, verden har blitt totalt forandra for de små, og vi sitter isolert sammen, sier Kjersti Ramsøy-Halle. I helga tegnet hun og døtrene Oda og Ane sammen med Ingrid Olsen Utne (familien følger helsemyndighetenes råd om å begrense antall venner til én eller to i denne situasjonen) mange fine tegninger. Som de så hengte opp rundt om i sentrum.

Tegningene ble en oppmuntring for mange som kom på jobb mandag morgen. Ei ny uke, i en alt annet enn normal hverdag.

Nå oppfordrer de flere til å gjøre det samme.

– Det er jo bare fint om mange gjør det, sier Kjersti, som blant annet peker på at det er plass til mange tegninger utenfor offentlige bygninger. Som helsetunet, der de også ønsker seg tegninger som sprer glede, oppmuntring og håp.

Startet i Italia

Det var i Italia det startet. Barn og voksne satte seg ned sammen og tegnet regnbuer, skrev på teksten «Andrà tutto bene!» (oversatt til norsk: «Alt blir bra»), og hengte dem opp i vinduer og delte i sosiale medier. For å minne hverandre om at sjøl om det er tøft nå, så kommer det til å gå over. Det blir bedre. Alt blir bra. Også her i landet har mange hengt seg på, og minner om at dette både gir barn og voksne noe å gjøre sammen, noe viktig å dele i sosiale medier, og ikke minst at det kan være en god påminning til dem som føler seg alene og bekymret. Om å bevare optimismen.

Blant dem som har fulgt oppfordringen, er Malene Aaram Vike og datteren Karen.– For oss handler det om å gi håp i ei vanskelig tid, om at dette går over, sier Malene.

Familien har venner og «bonusfamilie» i Italia, også nord i landet. Som kjent er Italia hardt rammet av koronautbruddet. I familien snakker de mye om det som skjer, sjøl om de også forsøker å skåne tiåringen så mye som mulig.

– Men det er ikke til å unngå at hun får med seg hva som skjer. Nyhetene er jo fulle av meldinger om korona.

Derfor gjorde det godt å kunne tegne for håp og for å vise solidaritet med hele verden.

– Nyhetene om Italia har vært, og er fortsatt hjerteskjærende. og det er viktig at vi holder håpet oppe, samtidig som vi blir heime, for å gjøre alt vi kan for å forhindre mer spredning i Norge.

Aaram Vike leder også et stort europeisk prosjekt midt oppe i den helt spesielle situasjonen, og sier arbeidshverdagen hennes er helt snudd på hodet.

– Kolleger i Spania melder meg om veldig vanskelige tider preget av frykt. Alle mine kolleger ute i Europa opplever nedstenging og usikre tider nå. Det oppleves tungt å ikke kunne gjøre annet enn å se at dette skjer. Så mammaen i huset synes også det gjorde godt å tegne en regnbue med meldingen #altblirbra.


– Bli med!

Kjersti, som arbeider som avdelingsleder ungdom i kulturtjenesten, har også sendt lenke til grunnskoletjenesten og barnehagetjenesten om regnbuetegningene og «Alt blir bra».

– Uansett hvor gamle vi er, så er dette noe vi kan gjøre sammen. Ungdommene jeg deler hus med, har også tegnet, de synes dette er kjekt. Det hadde vært artig om alle barn i Sunndal tegnet og hengte tegningene opp i sentrum eller på postkasser eller søppeldunker. Vi har fått tilbakemeldinger fra mange om at dette blir satt pris på. Da vi hengte opp tegninger søndag, møtte vi kommunelegen, som ble oppriktig glad da han så hva vi gjorde. Bli med og tegn! Dette er noe alle kan få til!, sier Kjersti.

For den som vil delta: Det er nok å tegne en regnbue og skrive «Alt blir bra!» over. Heng den i vinduet eller et annet sted, ta bilde og del i sosiale medier med #altblirbra og #jegblirhjemme. Snakk også med barna om hva tegningen betyr – hvorfor det er viktig å holde seg hjemme, og hvorfor hverdagene er annerledes nå. Men at det faktisk kommer til å gå over.

– Oda sa det her en dag, at «Det blir bra, vet du, selv om det er korona», smiler Kjersti.

– Alt blir bra.