Tråkker spor opp til Stortuva og Templet

- Frisk fjelluft er godt for helsa

Har kommet nærmere 1,5 meter nysnø på fjellet.
Nyheter

Sunndal Alpinsenter Børsetlia melder at det har kommet godt med nysnø på fjellet. I dag blir det tråkket spor til Stortuva og Tempelet.

Som kjent har alpinanlegget tatt beslutningen om å stenge for sesongen som følge av koronasituasjonen, men det er fortsatt god mulighet for fine fjellturer.

- Bruk sunn fornuft, hold god avstand om du treffer folk på fjellet, ikke parker bilene for tett, oppfordrer ildsjelene i anlegget, og minner om at frisk fjelluft er godt for helsa.

- Unngå toppturer og respekter rasfaren.

Det er for øvrig også oppkjørte løyper i lysløypa i Kvennhusskogen (der det også er fint skileikområde) og til Karihaugen på Ålvundeid.

Også friluftsorganisasjoner, Klima- og miljødepartementet, Miljødirektoratet og Helsedirektoratet har gått sammen om å lage turvettregler for friluftslivet nå i disse koronatider. De viser til at naturen i Norge er åpen døgnet rundt, og at enda flere enn normalt nå kommer til å ta turen ut i frisk luft og ta turer i nærmiljøet sitt.

- Aldri vært viktigere med frisk luft

- Det har aldri vært viktigere at folk kommer seg ut i frisk luft, og tar nærturer. Men det kan også være greit å ha noen råd og føringer med seg på veien, slik at vi ikke utsetter oss selv eller andre for smitte, og alle kan komme hjem med gode turopplevelser, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv – fellesorganisasjonen for 17 friluftslivsorganisasjoner.

Han understreker at så lenge man ikke sitter i isolasjon eller av andre grunner må holde seg inne, så er det ingenting som er bedre enn å ta seg en tur ut i naturen nå.

- I naturen får både hodet og kroppen en pause fra alt som skjer rundt oss for øyeblikket. Samtidig ønsker vi ikke at for mange skal være samlet på de samme stedene. Vi anbefaler derfor sterkt å oppsøke nye og mer ukjente stier, eller oppsøke turmål på tider hvor det ikke er så mange andre der, sier Heimdal.

Regjeringen bidrar med midler

Klima- og miljødepartementet er tydelig på at det nå er viktig å få spredd god informasjon om friluftsliv og turruter, særlig i forbindelse med påska.

- Friluftsliv er viktig for oss i Norge. Jeg setter stor pris på at friluftslivsorganisasjonane nå gjør en ekstra innsats med informasjon, turtips og aktiviteter i nærturområdene for de som vil ut i påska. Regjeringen medvirker økonomisk for å gjøre denne innsatsen mulig, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

– Det er all grunn til å komme seg ut, ikke minst i en tid da mange er mindre aktive i hverdagen enn normalt. Koronasituasjonen hindrer oss ikke i å drive friluftsliv, men vi må gjøre det på en trygg måte, understreker Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Friluftslivets koronavettregler

  1. Velg turer i ditt nærmiljø! Bruk fantasien og utforsk nye turmuligheter der ikke alle andre går.
  2. Du trenger ikke gå alene – få med deg resten av husstanden på tur!
  3. Rast med god plass. Ta med mat, drikke og håndsprit, og kos deg på tur.
  4. Ta vare på naturen vår, vi trenger den. Respekter dyre -og planteliv, og ta med deg søppel hjem.
  5. Vær obs på brannfare! Flere steder i landet er det veldig tørt og bålforbud.
  6. Bruk kart og kompass når du går utenom merkede stier og løyper. Det finnes også mange gode apper og turportaler som kan hjelpe deg på veien.
  7. Snu i tide, og velg aktiviteter med lav risiko. Sammen kan vi unngå å belaste rednings- og helsetjenester.
  8. Smil! Hold avstand til andre, men gjerne hils og smil til de du møter på din vei.
  9. Hold deg oppdatert på råd og regler fra helsemyndighetene.