Bli med på NM i Gåstrikk!

Gå 500 meter – og strikk lengst mulig! Lørdag 13. juni arrangeres NM i Gåstrikk på Gjøra i Sunndal.
Nyheter

Opp av godstolen: Elin Torve Nisja håper at folk blir med på NM i Gåstrikk lørdag. 

Det startet på Tingvoll i 2018, da var NM i Gåstrikk en del av vandrefestivalen og ble arrangert som sprint over 200 meter, der deltakerne konkurrerte side om side. I år arrangeres NM flere steder rundt om i hele landet; Kristiansund, Molde, Øygarden, Bergen, Fredrikstad, Lillestrøm, Bud og Oslo. Blant annet. Det skal kåres lokale vinnere og én NM-vinner blant alle som har deltatt. Dermed kan vi få en lokal NM-vinner på Gjøra neste lørdag!


Den uhøytidelige konkurransen foregår ved Sunndalsporten, og er åpent for folk både fra Sunndal og Oppdal. En av arrangørene er Elin Torve Nisja, som sier hun har vært spent på interessen. Ei drøy uke før konkurransen registrerer hun imidlertid at det er kommet en god håndfull påmeldinger.

– Det er en god begynnelse. Nå håper vi at alle strikkeglade som synes dette kunne være artig å være med på, blir med!

Nisja vet godt at det er mange som liker å strikke i Sunndal. Hun har sjøl i en årrekke vært aktiv i husflidslaget, og er i dag strikkekonsulent for A Knit Story. Hun er opptatt av strikking som hobby, og av at det er viktig å holde håndverket i hevd. Nå oppfordrer hun folk til å komme seg ut av godstolen og ta med seg strikketøyet ut i det offentlige rom. Hun lover både fine premier og oppmuntrende heiarop til alle som blir med.

– Vi håper dette skal bli bra!, sier hun.

Glad i strikk: Ann Kristin Bjerkaas håper mange blir med på NM i Gåstrikk på Gjøra neste lørdag.  

Ann Kristin Bjerkaas er også med og arrangerer. Hun holder til daglig til i Oppdal, men har sterk tilknytning til Sunndal etter å ha bodd på Gjøra i tolv år. Hun er i likhet med Elin konsulent for A Knit Story – og sier at den store interessen og engasjementet for strikking er bakgrunnen for at de ville prøve å arrangere NM i Gåstrikk lokalt.

– Vi er veldig engasjert i strikking! Det er vel nærmest en sjukdom, ler hun. Slagordet for A Knit Story er «Feelgood fra første maske», og de to lokale garnforhandlerne forteller at både selskap og design er norsk. De to lover å bidra med fine premier til deltakerne.

– Vi kjenner ikke til at det har vært arrangert NM i gåstrikk lokalt tidligere, sier Ann Kristin. Påmeldingsfristen er kommende mandag.


På NM i Gåstrikk handler det kort og godt om å gå ei løype på 500 meter, samtidig som en strikker. Løypa skal tilbakelegges på ti minutter. En og en deltaker går løypa, dersom flere fra samme husholdning deltar, kan to starte sammen. På den måten passer arrangørene på at det aldri er flere enn tre-fire personer i løpya på samme tid.

Alle deltakerne må ha med egne strikkepinner, det skal være rundpinne eller to settpinner cirka størrelse 4. Et nytt garnnøste av økologisk ull merket med startnummer deles ut av arrangøren før start. Ved målpassering tas det bilde av det ferdige strikketøyet, som sendes til en jury sammen med forbrukt tid. Juryen sjekker hvor langt det er strikket, tiden og om det er noen feil - og beregner plassering både lokalt og nasjonalt.

Alle deltagere vil få diplom, en strikkeoppskrift på Gåstrikk 2020-pannebåndet, en NM-medalje i tre - og er også med i trekningen av noen små strikkeoverraskelser, opplyser arrangørene.

NM i Gåstrikk er også en del av World Wide International Knit In Public Day (KIP). KIP arrangeres andre lørdag i juni hvert år, i år er det 15 år siden den første KIP-dagen ble arrangert. KIP har blitt verdens største strikkearrangement – i 2019 var det 440 arrangement i hele 33 land. I Norge håper en å sette ny rekord i år med mer enn tjue arrangement. Hele tanken bak KIP er at strikkere skal komme sammen og glede seg over hverandres selskap, og samtidig vise at strikking kan være en hyggelig sosial aktivitet som samler folk uavhengig av alder, nivå og bakgrunn.