Grøvuhelg lørdag:

Nærmere to hundre tok turen til seters

Koronaviruset satte ingen stopper for det tradisjonsrike arrangementet. 

Stemning: Mange fant vegen til seters lørdag. Alle bilder: Eli Bæverfjord Rye/Inner Gammelsetra.  

Nyheter

De siste årene har gratiskonserten vært en del av Grøvuhelga, men slik ble det ikke i år. Likevel anslår seterbudeie for 18. året på rad, Eli Bæverfjord Rye, at nærmere to hundre tok turen til fjells for en seteropplevelse med blant annet tradisjonskost, musikk og dans.

- Det vil jeg si er veldig bra!, sier hun. Besøket ble dermed omtrent som i fjor - da var det også gratiskonsert med kjente musikere, attpåtil i usedvanlig fint og varmt sommervær.

- Vi hadde derfor ikke ventet nesten like mange i år, men det var det virkelig, sier hun, og legger til at det også var første finværsdagen på ei stund, som nok frista mange ut på tur.

Og musikk ble det likevel på setra; de trofaste spellemennene Tor Erik Jenstad og Yngve Rekdal, samt Gudlaug Blæsterdalen, spilte noen toner, forteller Rye.

Det ble også uoffisiell åpning av det nye eldhuset, der landbruksrådgiver i kommunen Tore Rødseth Ulvund, Teodor Gravem (den med flest dugnadstimer) og Ole Petter Løvsletten og Petter Bråten (begge Tradisjonsbygg AS) ble spesielt trekt fram, og fikk brunost i gave.


Opplever eventyrlig Spleis-respons:

– Hver krone teller for oss

Også i år blir det ungdommelig seterdrift på Inner Gammelsetra. En Spleis som er dratt igang for å ruste setra for drift i koronatida – og årene som kommer, har fått kjemperespons. Mandag begynner arbeidet.Rye forteller videre at det på kvelden som vanlig ble rømmegrautservering rett fra ostegryta - sjølsagt etter at budeiene og budørene hadde sunget sin faste sang "Eg gjekk meg opp til seterli".

Budeier og budører synger på Inner Gammelsetra

Etterpå ble det bålbrenning, musikk og dans uti de seine nattetimer, moro for både store og små, sier Rye. Hun forteller at det var rundt åtti personer samlet til rømmegrauten på kvelden.

- Det var så klart god stemning!, sier Rye. Hun forteller at alle snakket om hvor heldige de hadde vært med været - lørdag var det blå himmel og varmende sol.

- Og vi ble veldig glade for at det kom så mye folk, selv når vi ikke helt hadde forventa det. Og at så mange ble over til søndag, som er ønsket vårt!

Rye forteller at i tillegg til budeiene og budørene som står på turnus akkurat nå, så hadde en del av de andre også tatt turen, også hun sjøl.

- Vi var vel tolv seterdrivere til sammen - veldig kjekt for oss å treffes så mange på samme tid.

Inner Gammelsetra er ei fullforedlingsseter, som drives hver sommer av ungdom i alderen fra 15 til 30 år.

Rye forteller at kyrne ikke skal ned fra setra igjen før om et par uker, og at de tar imot folk alle dager, det er bare å dukke opp.

- Vi selger rømmegraut med spekemat, og vafler med syltetøy og seterrømme. I tillegg til brunost, gubb, rømme, prim og smør - om du er heldig, det forsvinner fort, legger hun til.

Nå tar de imot folk i det nye eldhuset, som har to dører, og dermed unngår en trengsel. Teodor Gravem har også utstyrt setra med nye bord og stoler han har bygd, som kan settes utover både ute og inne, med god plass mellom, sier Rye. Det er også desinfeksjonsmiddel på setra, legger hun til.