Foreldre forteller om tøff og krevende prosess

Barn bor på sjukeheim mot foreldrenes vilje

Foreldre fra Sunndal forteller om en tøff og krevende prosess for å få den hjelpa de sårt har hatt behov for.

Foreldrene skulle ønske det hadde vært lettere å få hverdagen organisert slik at de kunne fått tilstrekkelig hjelp heime. Til NRK sier de at de ønsker å ha Sofie heime hele tida. I dag bor fire år gamle Sofie på sjukehjem annenhver uke. 

Nyheter

NRK bringer ei sterk historie på nett i dag, om fire år gamle Sofie som har bodd på sjukeheim i Sunndal kommune i nesten to år.

Sofie er født med en sjelden genfeil, som medfører at hun er multihandikappet. Det innebærer at hun er pleietrengende hele døgnet.

Da hun var to år, ba foreldrene, Lina Ulvund og Trond Gyldenskog Nedal, kommunen om mer hjelp. De ville helst klare alt selv, men innså at de var avhengige av avlastning.

Ifølge foreldrene ga kommunen dem et ultimatum.

– Ingen foreldre skal måtte ha barnet sitt på sjukeheim. Men de forlangte å ha henne på sjukeheimen, for å få til den hjelpen vi får nå.

Etter to år med et alvorlig sjukt barn, var paret for slitne til å kjempe. De orket ikke å si imot.

– Verden raste sammen, sier Sofies mamma, Lina Ulvund til NRK.

Helse- og omsorgssjef i Sunndal kommune, Anne Berit Vullum, er ikke kjent med at det ble stilt noen krav eller ultimatum.

Les hele saken her.

Stortinget har tidligere vedtatt at barn ikke skal bosettes på sjukeheim i strid med familiens ønske og barnets beste. Likevel bor det barn på sjukeheimer i flere fylker her i landet.