Fortsatt pause for vaksine i Norge, men EU sier ja

Folkehelsinstituttet fortsetter pausen i bruk av AstraZeneca-vaksinen i Norge og fortsetter arbeidet med å gjøre en grundig gjennomgang av situasjonen. - Vi vil komme med en oppdatering i slutten av uke 12, skriver instituttet i en pressemelding.

Folkehelsinstituttet fortsetter pausen i bruk av AstraZeneca-vaksinen i Norge. 

Nyheter

AstraZeneca-vaksinen ble satt på pause av FHI 11. mars etter meldingen om et dødsfall etter vaksinering. FHI gikk samtidig i gang med et grundig arbeid sammen med Legemiddelverket for å utrede om det kan være en sammenheng mellom vaksinen og alvorlige bivirkninger med blodpropper, lavt blodplatetall og blødninger.

Vurdering av EMA

Det europeiske legemiddelbyrået EMA kom med sin vurdering av vaksinen i ettermiddag. Godkjenning av AstraZeneca-vaksinen er ikke endret, men forsiktighetsreglene knyttet til bruk av vaksinen blir oppdatert med en merknad i produktomtalen. EMA vil også fortsette sine undersøkelser.

– Vi tar vurderingen fra EMA til etterretning. På grunn av situasjonen med flere alvorlige tilfeller i Norge, ønsker vi å gjøre en grundig gjennomgang av dette før vi kan konkludere. Det vil ta noe tid, og vi vil komme med en oppdatering i slutten av neste uke, sier smitteverndirektør Geir Bukholm ved FHI.

Kontakt helsetjenesten ved usikkerhet

FHI ber alle som er vaksinert med AstraZeneca-vaksinen og som har vedvarende sykdomsfølelse, uvanlige blåmerker eller tegn til blødninger i huden eller andre tegn på alvorlig sykdom om å kontakte helsetjenesten for en vurdering. Pasientene med alvorlig blodpropp, blødninger og lave blodplater har fått symptomer innenfor 14 dager etter vaksinasjon.

Det norske legemiddelverket er ansvarlig for markedsføringstillatelse av vaksiner. Det er opp til Folkehelseinstituttet å vurdere hvilke vaksiner som skal brukes i koronavaksinasjonsprogrammet i Norge og hvordan de skal brukes.