Det var rundt årsskiftet en først begynte å mistenke at det kunne være veggedyr på asylsøkermottaket på Sunndalsøra.

En beboer meldte om plager som kløe og utslett, og etter hvert kom det flere slike meldinger. Det ble foretatt undersøkelser, som viste at det var veggedyr på flere rom.

– Vi går ut fra at veggedyrene er importert fra et transittmottak på Østlandet, sier daglig leder ved mottaket, Tore Vaagen.

I løpet av de seinere åra har bestanden av veggdyr økt kraftig. Årsaka skal være den økende reisevirksomheten blant folk.

Mottaket i Sunndal tok raskt grep. En søkte informasjon hos Folkehelseinstituttet, og andre driftsoperatører ble også kontaktet. Ledelsen ved mottaket bestemte seg for å forsøke å bli kvitt problemet sjøl, uten innleie av profesjonell hjelp.

Omfattende arbeid

Folkehelseinstituttet anbefaler kulde- og varmebehandling for å bekjempe veggedyr. Så langt det er mulig, bør en unngå bruk av kjemiske midler.

Ved mottaket i Sunndal ble rom for rom behandlet. Temperaturen ble skrudd opp til mer enn 50 °C, ved hjelp av hustørkere som ble kjøpt inn og satt opp for å blåse varme inn på rommene fra verandaene. I tillegg, for å øke effektiviteten, sørget de for høy luftfuktighet, gjennom å koke store kjeler med vann inne på rommene. Senger, som er hovedtilholdsstedet for veggedyrene, samt listverk, ble dampvasket.

Til sammen 24 rom ble behandlet på denne måten.

Beboernes klær og lignende ble samtidig behandlet med kulde i egne frysere som ble kjøpt inn til dette formålet. En effektiv kuldebehandling som dreper egg, nymfer og voksne veggedyr får man ved å fryse klær, møbler og andre gjenstander ved -18 °C i noen døgn.

– Vi valgte denne metoden fordi den er den minst kostnadskrevende, forklarer Vaagen.

Han kan i dag konstatere at behandlinga var vellykket – en er kvitt plagene med de små krypene ved mottaket.

Ber UDI dekke

Men innsatsen har kostet. Det meste er knyttet til lønn – det måtte en god del overtidstimer til for å få gjennomført behandlinga på en tilfredsstillende måte. Det måtte også være folk til stede med brannfaglig kompetanse for å ivareta sikkerheten under behandlinga.

Nå sender Sunndal kommune ved innvandrertjenesten søknad til Utlendingsdirektoratet (UDI) om å få dekket kostnadene til behandlinga, til sammen i overkant av 215.000 kroner.

– Ingen av de innkjøpene vi har gjort representerer en varig verdi, eller utstyr vi ellers ville ha kjøpt inn til mottaket, presiserer Vaagen.

Veggedyr

* Veggedyret (Cimex lectularius) suger blod og er spesielt knyttet til mennesker. Det var tidligere vanlig utbredt og en stor plage i mange områder av Norge, men ved hjelp av moderne insektmidler ble det nesten utryddet på 50-tallet. De seinere år har forekomsten av veggedyr økt kraftig over store deler av verden.

* Veggedyr stikker vanligvis mennesker om natta og suger blod på steder som er udekket av klær. Et voksent veggedyr bruker 5–10 minutt på å bli mett. Etter måltidet kravler det tilbake til gjemmestedet sitt.

* Det er stor individuell forskjell på menneskers følsomhet for veggedyrstikk. Noen får kraftige, kløende merker, andre får liten reaksjon og noen får ingen reaksjon i det hele tatt. Bittene fra veggedyr er ikke farlige for mennesker, og det er heller ikke blitt påvist at veggdyrene overfører sjukdommer.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)