De nye omsorgsboligene i Ringveien ble åpnet med en offisiell tilstelning med musikalske innslag av Øystein Sandbukt og Ola Bræin, taler og gaver. Arrangementet var i første etasje på det tre etasjes nye bygget. De 16 boligene er fordelt på de tre etasjene. Pleie- og omsorgssjef i Sunndal kommune Anne Berit L. Vullum forteller at kommunen sjøl skal beholde to leiligheter som de skal disponere til avlastning og trening.

12 er tinget på

– Beboere har begynt å flytte inn i to leiligheter. Akkurat nå har vi kun to ledige leiligheter igjen i bygget, forteller Vullum.

Sunndal kommune har fra før fullt av omsorgsboliger, blant annet på Drivatunet, Øratunet og helsetunparken. Forskjellen på de eksisterende og de nye i Ringveien er at de nye har fellesareal i hver etasje der beboerne kan møtes.

– Beboere kan abonnere på halv- eller helpensjon. Maten leveres fra helsetunet og beboerne i de nye omsorgsboligene kan spise sammen i fellesarealet. Det blir et sosialt tiltak, sier Vullum. Det er eldre mennesker med behov for tilrettelagt hjelp boligene er egnet for.

– Det vil ikke være fast bemanning i omsorgsboligene, men heimehjelp som hjelper til ved behov, sier Vullum.

Stor og spesiell dag

– En stor dag, sier rådmann i Sunndal kommune Per Ove Dahl. Han synes det er topp at kommunen har fått på plass dette tilbudet, og at det blir bra med muligheter for aktiviteter for beboerne i fellesarealene. Videre gratulerte han byggekomité og beboere med flere. Dahl viser til at det ble gitt mye i tilskudd til prosjektet, slik at husleia ble overkommelig.

– Et meget vellykket prosjekt.

Ståle Refstie, ordfører i Sunndal kommune, sier boligene er i tråd med eldreplanen.

– Dette er også et valgløfte vi i Ap har innfridd, for meg er dette en spesiell dag, sier Refstie. Han tror dette skal bli et bra tilbud og et godt supplement til tilbudet som er der fra før.

– I disse boligene, som er tilrettelagt for heldøgns pleie, er en tettere på heldøgnstilbudene og det er mulig for ektepar å bo lenger sammen. Det blir en styrke å ha slike forsterka tilbud. Dette er rette tilbud til rett tid, sa Refstie.

Kreative

Bjørn Røkkum, leder i plan- og byggekomiteen for prosjektet roser innsatsen til gruppene. Han sier det har vært utfordringer, men at man har kommet i mål og at det har blitt et fint bygg. Han viser til at eldreplanen ble vedtatt i 2008, og at det i 2010 ble opprettet plan- og byggekomité, og så en referansegruppe. Deretter vedtok kommunestyret lokalisering i 2012. I utgangspunktet var kostnadene beregnet til 53 millioner, men de kom ned på nesten 25 millioner. Mange aktører har vært involvert i arbeidet. Det kunne også Tine Grytnes i hovedentreprenøren slå fast: at det har vært mange underentreprenører i sving og at det har vært mye kreativitet undervegs.