Oasen i fjøset

Bente Otnes visste råd da melkeproduksjonen ble lagt ned på garden i 2000. Hun etablerte Husflidsfjøset. I løpet av fjorårssesongen var 500 innom aktivitetssenteret. Og til høsten blir det fjøsmesse!

  Foto: Rita Aarnes

Nyheter

- Alt kommer av seg selv. Det har bare klabbet mer og mer på seg, smiler Bente Otnes og ønsker velkommen i fjøsdøra. Lenger inne i lokalet, hvor kyrne sto tett på båsene for noen år siden, står det i dag vevstoler, klippebord, symaskiner og hyllemeter på hyllemeter med stoffer og utstyr.

Mandag og torsdag på dagtid, og onsdag på kveldstid er det full aktivitet her. Det er dessuten broderikvelder annenhver onsdag og barnedag annenhver mandag. Dagen Driva er innom er intet unntak. Her produseres det vesker, forkle, puter og et gedigent lappeteppe som en kunne være fristet til å ta opp bestilling på umiddelbart, - så flott er det.

- Det er til Valsøyfjord Sanitetsforening vi har laget det teppet. Foreninga var nylig 100 år, og teppet skal loddes ut til inntekt for dem. Rundt 10 av oss har vært med på å lage det lappeteppet, forteller Bente Otnes.

Hun og mannen Lars la ned melkeproduksjonen i 2000. Fram til da hadde Bente hatt et rom for veving og andre kjære husflidsaktiviteter på stabburet. Nå åpnet det seg nye muligheter, og i 2004 så Husflidsfjøset dagens lys.

- Vi fikk lagt nytt golv og satt opp skillevegger, ellers er det restene av den opprinnelige innredninga vi ser her. Jeg synes fortsatt det er flott at det ikke står tomt, fjøset på garden. Tvert imot, så er det jo blitt minst like stor aktivitet her som før, sier Bente Otnes. Hun startet i det små, som hun sier, med et vevkurs. Det var i 2004, og siden den gang har det vært arrangert mange kurs i Husflidsfjøset.

- Vi har hatt kurs i engelskbroderi, veving, bunadssøm og lappeteknikk. Hvert år har vi to malekurs med Åse Lyng, som alltid er populære. Til disse kursene kommer folk fra Trøndelag og flere steder på Nordmøre. Vi har også hatt et kurs i knivmaking med Stig Sæterbø, og vi holder sykurs for barn på skolen. I løpet av dette skoleåret, har tre klasser fått mulighet til å ta sysertifikatet, noe de synes er veldig artig. Vi hadde ellers en gutt på kurs her nylig, som var fortvila fordi sykurset kolliderte med fotballtreninga. Det syntes vi var litt artig, sier Bente Otnes, og legger til at sykurs for karer kanskje kan bli et framtidig tilbud i fjøset.

En del av kursene på Husflidsfjøset arrangeres i samarbeid med Valsøyfjord Bygdekvinnelag, som bidrar med finansiering av en del utstyr. Eksempel er sykursene for barn, der bygdekvinnelaget har skaffet flere brukte symaskiner, som barna skal få ta i bruk til høsten.

- Vi er generelt opptatt av å lære videre de gamle håndarbeidstradisjonene, som det å strikke, sy og brodere, slik at de ikke går i glemmeboka. Den oppvoksende generasjon, og også mange av deres foreldre, har ikke gjort dette så mye, og vi ser at mange har lyst til å lære mer. Vi setter pris på å bidra til det, sier Otnes, som arrangerer kursene for barn sammen med Martha Vike Sæter, Turid Hendset og Borgny Gulbrandsen.

Til de faste aktivitetsdagene kommer det kvinner fra Valsøyfjorden, Halsa og Åsskard. Bente Otnes synes det er stor oppslutning om aktiviteten, som også betyr mye for den enkelte sosialt.

To ganger i året, har de temauker, da er det aktivitet nærmest dag og natt fra mandag til torsdag. Og siste helga i oktober blir det salgsmesse, der alt det flotte som er laget skal vises fram.

- Da arrangerer vi fjøsmesse, og håper på godt besøk, sier Bente Otnes.

Les mer og se alle bildene fra fjøset på Otnes i Driva fredag.