Oppretter legat til støtte for ungdom som vil ta høgere utdannelse

Gir bort tre millioner

Kreftsjuke Inge Witzøe (60) i Eidsvåg har bestemte seg for å gi bort hele sin formue på rundt tre millioner kroner til et legat som skal støtte ungdom fra gamle Nesset som vil ta høgere utdannelse. – Jeg håper avgjørelsen min blir satt pris på, sier giveren.
Nyheter

Det er en svekket, men på samme tid en sterk og klar Inge Witzøe som tar i mot Driva i heimen sin på øvre Hargaut i Eidsvåg. De siste årene har han slitt med en alvorlig kreftdiagnose som er blitt vanskeligere og vanskeligere å holde i sjakk. Kreften har satt seg i skjelettet. Cellegiftbehandlingene demper sjukdommen, men Witzøe har fått klar beskjed fra legene om at han ikke blir frisk igjen.

– Jeg har fått dødsdommen to ganger, men er her fortsatt. Behandlingene sluttet å virke for en tid tilbake, nå virker de igjen. Jeg tar en dag av gangen. Så får vi se hvor lenge det holder. Noe av årsaken til at jeg klarer meg her, er en hjelpsom nabo som både er flink til å besøke meg og ta et tak når det er noe som må gjøres med eiendommen.

Fra bank til laks

Inge Witzøe er oppvokst i Eidsvåg. Faren kom til bygda som samvirkelagsbestyrer i 1946. Sønnen spøker med at han er oppvokst i ei sviskeskuffe. Etter endt utdannelse begynte han i bankvesenet, og var blant annet filialbestyrer i Romsdals Fellesbank i Molde i flere år.

– Jeg sluttet og tok meg et friår før jeg kom med på Skap M-prosjektet i Nesset før jeg sa ja til et vikariat i en helt annen bransje. Jeg skulle være tre måneder på et lakseslakteri i Florø. Der like jeg meg så godt at det ble ni år.

I mai 2004 fikk han kreftdiagnosen. Han flyttet heim og bodde sammen med mora og broren. Mora døde i 2006, broren Isak i april i fjor.

– Da Isak ble rammet av sitt femte slag var det slutt. Det er hans og mine penger som nå danner legatet. I tillegg går min livspolise til legatet når jeg er borte.

– Du har ikke livsarvinger?

– Nei, jeg har noen søskenbarn som det har vært lite kontakt med. Etter en kort diskusjon med meg sjøl, bestemte jeg meg for å bruke formuen min på denne måten. Det er slik jeg ønsker det.

Håper på gode søknader

Inge Witzøe sier han har fått god hjelp av Ulrik Molton i Nesset Næringshage i arbeidet med å få legatet på plass.

– Uten Ulrik hadde jeg gitt opp for lenge siden. Det har vært et enormt papirarbeid. Nå er alt i orden.

I stiftelsesdokumentet står det at Familien Witzøes Legat skal ha til formål å støtte ungdom fra gamle Nesset kommune som søker utdannelse ved høgskole eller universitet. Det er kun ungdommer som kommer fra gamle Nesset som kan søke.

– I indre deler av kommunen er det opprettet et minnefond etter Henrik Hånde der det kun er ungdommer fra den delen av kommunen som kan søke.

Det skal utdeles midler annethvert år. Første gang i januar 2013.

– Jeg håper styret for legatet får inn mange gode søknader og er glad for å kunne bidra. Med dagens rentenivå vil avkastningen komme på rundt 100.000 kroner i året.

– Enestående

Daglig leder Ulrik Molton i Nesset Næringshage er valgt som leder i styret for Familien Witzøes Legat. Han synes det er en enestående gest Inge Witzøe her gjør.

– Nesset har svært lav andel personer som søker høgere utdannelse. Vi er faktisk nest lavest i fylket. I 2010 var det 14,1% av befolkningen over 16 år som har utdannelse på høgskole eller universitetsnivå. Legatet kan bidra til at det blir enklere økonomisk for den som heretter velger slik utdannelse. Dette er Inges egen beslutning. Han hadde bestemt seg da han kom til meg for å få hjelp. Det blir utarbeidet et skjema for den som ønsker å søke og vi kommer til å annonsere søknadsfristen, sier Ulrik Molton.