En opplevelse for livet

Etter inspirasjon fra Netcoms tv-reklame der eldre blir invitert på kino, inviterte de ansatte ved heimesjukepleien i Surnadal også brukerne sine på kino nå i kveld.

DYKTIG GJENG Det var Malin Eidsli (til høyre foran) som først fikk ideen om å invitere brukerne på kino, noe hun fikk positiv respons på hos sine kollegaer i heimesjukepleien. Her er de alle samlet på ett brett, etter å ha servert kaffe, "græt og bakels" til de eldre. Foto: Gøran Rønning. 

SPREKE DAMER Den aller eldste kinogjengeren var Lisbeth Halle, til høyre på bildet, med sine 97 år. Venninna til venstre her er Olina Halle, som "bare" er 88. Begge skryter av heimesjukepleien, og mener det er noe av det beste som Surnadal har. Foto: Gøran Rønning. 

GLEDET SEG Rundt 50 personer benket seg i kinosalen og gledet seg til å se Kon-Tiki. Mange av dem var på kino for aller første gang. Foto: Gøran Rønning. 

Nyheter

Dette ble ble en kveld litt utenom det vanlige for mange av kommunens eldre, da de ansatte ved heimesjukepleien hadde satt av en av frikveldene sine til å ta dem med til Surnadal Kulturhus på kino for å se storfilmen Kon-Tiki.

Det var Malin Eidsli som fikk denne lysende ideen etter å ha sett Netcomreklamen på tv, reklamen der eldre blir invitert på kino. Dermed ble dette tema på et avdelingsmøte.

– Vi har alle ansvaret for hver våre brukere, og da denne kinoideen ble luftet så viste det seg at alle hadde lyst til å gi sine brukere dette tilbudet. Dermed begynte ballen å rulle, forteller Malin.

Etter å ha sendt inn en søknad, ble også kinobillettene sponset av nettopp Netcom, noe Eidsli og resten av gjengen er veldig godt fornøyd med.

Felles dugnad

På ettermiddagen kjørte de ansatte rundt i sine privatbiler og hentet folk i alle kommunens kriker og kroker, både i Bøfjorden/Bæverfjord, Stangvik og Todalen, samt øvre- og nedre Surnadal. 

Det er mange av disse som ikke har vært i kulturhuset før og de fleste har heller ikke vært på kino, i alle fall ikke i nyere tid, så dette ble naturligvis satt stor pris på.

– Mange har gledet seg stort til bare det å komme seg ut og treffe folk også, for det er det ikke hver dag de gjør, forteller Malin, som sammen med kollegaene sine gjør dette med største glede. Hun vil ikke ha æren for dette sjøl, for dette er en felles innsats av alle i heimesjukepleien, understreker hun.

Først møtte alle i foajeen til sosialt samvær med kaffe, «græt å bakels», som ble sponset av heimesykepleien sin gavekonto.

Høg gjennomsnittsalder

Gjennomsnittsalderen var temmelig høg i kveld, eksempelvis var tre brukere som kom i samme bil til sammen 270 år! Og den aller eldste kinogjengeren var Lisbeth Halle fra Todalen, med sine 97 år!

– Helt supert!, svarer hun kontant på spørsmål om hva hun synes om dette. Hun skryter av de ansatte i heimesjukepleien, og betegner dem som «tålmosam te gangns».

– Det er bare å sitte og vente til de kommer, så ordner det seg alt, smiler hun. Hennes noe yngre venninne, Olina Halle på 88, sier seg mer enn enig i det.

– Heimesjukepleien er noe av det beste vi har her i Surnadal det, slike ting som veger har vi jo nesten ikke lenger, for eksempel, sier Olina.

Lisbeth har besøkt kulturhuset en gang tidligere, men husker nesten ikke sist gang hun var på kino.

– Det var den gang det var bygdekino i Todalen det, jeg var så heldig at jeg bodde like ved ungdomshuset jeg. Her stemmer venninna inn igjen og minner henne på hvor lettvint hun fant seg mann også, der inne i Todalen.

– Ja jeg gikk bare over brua og giftet meg jeg, ler Lisbeth. Før filmen undret hun seg litt flirfullt over hvordan det ville bli å se en slik film for henne som er så redd på sjøen... Humøret var i alle fall helt på topp, både hos de to ungdommelige venninnene og hos resten av gjengen.

Godt fornøyd

Odd Enge bor på Skei og er en av dem som jevnlig besøker kulturhuset, blant annet i forbindelse med «Eldre hjelper eldre». Han synes at det er et stort og flott kulturhus.

Odd koset seg i likhet med alle andre ved kaffebordet, og mangt og mye fra både ny og gammel tid ble utvekslet over kaffekoppen i foajeen.

– Storartet, sier han om å bli invitert til kulturhuset på kaffelag og kino. 

Sjøl om noen meldte avbud var det likevel totalt rundt 50 personer i kinosalen da en positiv og blidspent kinosjef, Pål Norman, snurret i gang den populære filmen om Thor Heyerdahls Kon-Tiki.

Og etterpå var det for ledsagerne å sette seg i bilen og kjøre alle sammen trygt heim igjen, en godt fornøyd gjeng med kinogjengere som ikke fikk fullrost ledsagerne sine nok.

Damene i heimesjukepleien oppfordrer nå sine kollegaer i nabokommunene om å gjøre noe lignende; å gi brukerne en opplevelse for livet. Om suksessen blir gjentatt ved en senere anledning i Surnadal også, det vil tiden vise.

Sånn avslutningsvis passer det vel godt å ta med noen sanne ord fra Arnulf Øverland: «Der er en lykke i livet som ikke kan vendes til lede: Det at du gleder en annen, det er den eneste glede».