Selger lokal natur

Byr på store opplevelser.
Nyheter

Trollheimen Aktiv satser på lokal natur og tilbyr mange spennende turer og aktiviteter i Midt-Norge, spesielt i Trollheimen.

Liker du denne historien, les flere ved å klikke her.

Lars Inge Harang bor på heimgarden i Øvre Surnadal, der han driver enkeltpersonforetaket «Trollheimen Aktiv». Trollheimen Aktiv tilbyr fjellsportskurs, guidede klatreturer og andre aktiviteter, –aktiviteter både med og uten bruk av klatretau.

Friluftsliv har alltid vært en av Harangs store interesser, og under en av sine fotturer fikk han lyst til å prøve klatring. Og etter mange positive klatreopplevelser begynte han på trenerstigen til Norges Klatreforbund.

– Ferdig utdannet som Instruktør 1 Fjell, startet jeg enkeltpersonsforetaket Trollheimen Aktiv i 2005 og har levd av dette siden. Bakgrunnen var et ønske om å vise folk hva vi har av spennende steder og aktiviteter her, forteller han. Og med «her» mener han spesielt den nordlige delen av Trollheimen.

Ellers er opplevelsesmulighetene nærmest uendelige, og Harang nevner i den forbindelse både Innerdalen, Folldalen, Jotunheimen, Hurrungane og Romsdalen/Romsdalshorn, med flere.

Lang erfaring

På aktivitetskalenderen for 2014 finner vi tredages klatrekurs i Innerdalen, klatring til topps på Innerdalstårnet (to dager), Snoteggen (en dag), innføringskurs i klatring, kurs i fjellklatring, og Trollheimen Aktiv lagtur.

I tillegg til «faste» tilbud, setter Trollheimen Aktiv også sammen opplevelser etter ønske, enten det er turister som vil oppleve noe spesielt, enkeltpersoner, utdrikningslag, eller andre grupper.

– Vi kjenner til de fineste og mest interessante stedene og har lang erfaring med ulike aktiviteter slik som for eksempel rappellering, juvvandring, grottetur, snorkling, våtdraktsbad, treklatring og pendelhopp, forteller Harang.

Etterspørselen etter badeaktiviteter har også tatt seg opp de siste åra.

– Da har vi for eksempel fantastisk fine steder som elvene Folla og Vindøla. Dette er slike steder jeg synes det er artig å vise fram for turister, sier han.

Harang har etter hvert fått svært god erfaring med å arrangere de ulike aktivitetene, så han kan godt sy sammen en opplevelsespakke sånn «litt på sparket». På turer og uteaktiviteter må deltakerne være 18 år, eller ha foreldrenes godkjennelse, mens innendørsklatringa er for alle aldre.

Brenner for Snoteggen

Etter å ha jobbet som fjellfører og klatreinstruktør flere steder i landet, ble han overbevist om at han burde satse mer på lokal natur. Sjøl om han også er godt kjent mange andre steder i landet, ligger Trollheimen- og spesielt Snoteggen hans hjerte nær.

– Jeg brenner litt for Snoteggen, og er stolt av å vise fram denne fine og luftige ryggtraversen i Trollheimen. En opplevelse som ikke står tilbake for noe annet, sier han.

Ved behov for ekstra mannskap leier han inn guider og instruktører med anerkjent utdannelse og erfaring.

Fjøset på garden er ombygd, med kurs/konferanserommet på låven. Det er her alle lokale fjellklatrekurs starter, blant annet. Og mens samboer Berit Blomstrand driver Trollheimen Dyreklinikk i en del av fjøset, brukes en annen del til produksjon av betongprodukter, som også er en viktig del av Harangs foretak. (Se undersak).

– I vinterhalvåret er det helst betongproduktene jeg lever av, mens mange av aktivitetstilbudene for en stor del foregår i sommerhalvåret. Ikke for det, jeg kan tilby mange aktiviteter vinterstid også. Har for eksempel våtdrakter og utstyr til å tilby slikt som for eksempel å bade i Folla eller Vindøla i snøvær, noe som er en helt spesiell opplevelse, forteller han.