Men boka var ikke død

Facebookgruppe trekker 6000

Gunn Marit Nisja og Inga Dalsegg sammen med Liv Gade i biblioteket i bokinspiratorens hjem i Sandefjord. 

Nyheter

Rindalskunstneren Inga Dalsegg og Sunndalsforfatteren Gunn Marit Nisja - nå bosatt på Åmot i Buskerud - er begge mer enn gjennomsnittlig glade i å lese bøker.

Derfor startet de på nyåret i 2012 Facebookgruppa "Hva leser du akkurat nå?"

Gruppa tilbyr lav terskel for medlemmene til å gå inn og fortelle litt om hva de leser, hva de synes om boka - sjølsagt uten å røpe for mye.

De har heller ikke satt grenser for hva slags bøker som kan omtales, så her finner vi kommentarer på skjønnlitteratur, sakprosa og fagbøker hånd i hånd - og sjølsagt lydbøker.

Inga Dalsegg er sjøl opptatt av kunstbøker der trykkvaliteten på bildene er vel så viktig som teksten. På reiser i utlandet tynges alltid kofferten av tykke bøker.

Den opprinnelige tanken til Inga og Gunn Marit var å samle noen venner rundt ei gruppe der de kunne fortelle om hva de leser og diskutere bøker - samt få tips til nye forfattere og bøker å lese.

De var over seg av begeistring da gruppa passerte 50 medlemmer.


Siden ballet det på seg. I desember 2013 rundet de medlem nummer 1.000.

- Da sendte jeg forespørsel til et forlag om vi ikke kunne få en bokpakke å dele ut som premie, forteller Gunn Marit Nisja.

Med såpass mange som 1.000 medlemmer var forlaget sjølsagt mer enn villig til å sponse gruppa med bokpremie.

Men det var først på nyåret i år det virkelig tok av.

- Da vi nylig passerte medlem nummer 5.000 syntes vi vel det var på tide med en bokpremie igjen, men vi rakk knapt å kontakte forlaget om ny bokpakke før medlemstallet rundet 6.000, forteller Nisja.

Da vi pratet med Inga Dalsegg mandag formiddag, var medlemstallet kommet opp i 6261. Klokka 14 på ettermiddagen ser vi at tallet har økt til 6275 - og øker stadig.

Dalsegg forteller at da hun hadde utstilling på Tjøme i juni, fikk hun anledning til å treffe sin gode venninne, Gunn Marit, igjen.


Da ble de kontaktet av (i hvert fall i navnet) Norges eneste bokinspirator, Liv Gade, som inviterte Gunn Marit og Inga heim til seg både på middag og overnatting. Hun var overveldet over suksessen til Facebookgruppa.

De fikk en svært hyggelig aften sammen med flere forfattere og bokormer. Det ble spist god mat og diskutert bøker og litteratur over en lav sko.

Inga har bedt om å få tilsendt noen av bildene som ble tatt denne kvelden, og i e-posten hun mottok mandag ettermiddag skriver Liv Gade følgende:

«Hva leser du akkurat nå» – er en viktig og verdifull nettside som er med på å få opp leselysten i Norge. Her kan vi bokelskere legge ut leseopplevelser, og formidle følelser, tanker og gleder rundt bøkenes verden.

Selv er jeg inne hver dag – og det er spennende å lese hva andre bokelskere mener. Vi er så forskjellige, og nettopp det er spennende.

Vi leser bøker, og kan oppleve dem helt forskjellig.

Mer enn en gang  - har jeg lest deler av bøker på nytt – fordi jeg har blitt så inspirert av et innlegg.

Gunn Marit Nisja og Inga Dalsegg har virkelig fått til en nettside som er genuin og genial – og til stor glede for mange, skriver hun.


Noe av det Dalsegg og Nisja sjøl setter stor pris på er at det viser seg å være såpass blandet hva folk leser, og at det er rom for alt dette innenfor rammene til denne gruppa.

- Noen bøker skaper kjempedebatt, noe som er utrolig artig, men vi må sjølsagt gå inn og slette innlegg hvis noen går for langt i karakterisere andre av gruppas medlemmer, smiler Inga.

Med så mange innlegg daglig, vil de sjølsagt være avhengig av at medlemmene passer på hverandre litt og sier fra hvis noen innlegg går over streken for gruppas regler eller for hva som er upassende. Inga understreker i innledningen av Facebooksida at det er vanlig folkeskikk som gjelder.

I reglene står det også at hvis medlemmene legger ut bilder, skal det være forklart skriftlig hva som er på bildene - dette av hensyn til blinde medlemmer av gruppa.

Gunn Marit Nisja setter pris på at de har fått til et så stort forum for å diskutere bøker, og understreker at det er plass til enda flere medlemmer. Med tanke på den raske veksten på nyåret i år, blir hun overrasket hvis de ikke klarer å passere 10.000 også.

- Jeg er jo alteter av bøker, og her får jeg tips til bøker jeg ellers ikke hadde visst om, sier hun.

I det siste har gruppa fått med seg Rita Myrvang Berg som administrator. Hun er erfaren bokblogger og gjør ifølge Gunn Marit Nisja en stor innsats for å holde kvaliteten på den stadig voksende Facebooksida.