Med bøker på hjul

Også i år reiser kenyanerne Daniel og Joseph rundt om i distriktet og selger bøker til inntekt for egen utdanning. De håper folk vil ta seg tid til å lytte til hva de har å fortelle.

På fire hjul: En av de nærmeste dagene kan det hende at kenyanerne Daniel og Joseph banker på døra di. De håper å bli tatt imot med vennlighet. Salg av bøker bidrar til å gi dem et nytt liv. I år er skuterne byttet ut med biler – takket være en raus privatperson i Batnfjord.  

Nyheter

Kanskje drar du kjensel på de to. Joseph Kungu Bacha og Daniel Mbugua Ngugi har banket på dører i distriktet før. Det er fjerde året på rad Daniel besøker vår del av landet for å selge bøker. Joseph fikk muligheten til å arbeide i Norge i fjor sommer, og er tilbake i år.

Hver sommer får cirka 50 studenter fra utviklingsland fire måneders oppholds- og arbeidstillatelse gjennom en spesialavtale med UDI, for å selge bøker til inntekt for egen utdanning. Studentene får beholde 45 prosent av inntektene fra salget, og skatter til Norge. Ordningen har eksistert helt siden begynnelsen av 70-tallet, da de første afrikanske studentene kom til Norge for å selge bøker for Norsk Bokforlag. Forlaget er stiftet av adventistene.


Begge de to kenyanerne kommer fra svært fattige kår. I utgangspunktet uten håp om en utdanning. Ett studieår på universitetet koster rundt 30.000 kroner, og det er vanskelig å få studielån eller stipend i Kenya. Men drømmen har de begge hatt.

Daniel fikk muligheten til å finansiere studiene gjennom studentprogrammet i Norge. De siste åra har han studert ved et universitet i Nairobi, han har fullført sin bachelorgrad og er i gang med masterstudiet. Målet er å bli psykologisk rådgiver. Daniel likte ikke at barndomsvennen Joseph ikke skulle få den samme muligheten til et nytt liv. Da han tjente mer enn ventet i Norge for et par år siden, valgte han derfor å bruke en del av pengene på å betale halve semesteravgiften for Joseph. Som dermed kunne starte på lærerstudier i Uganda. I fjor fikk han også muligheten til å gjøre som kameraten – reise til Norge og selge bøker til inntekt for egen utdanning. Og han er tilbake i år. Om et år er han ferdig med sin bachelorgrad. Joseph forteller smilende at den som kjøper en bok, vil bidra til hans utdanning – men ikke bare det. Det vil også bidra til at Kenya og Afrika får en ny lærer – som skal gi barn verdifull utdanning.


De to vil banke på dører både i Sunndal, Surnadal, Rindal, Halsa og Nesset i ukene som kommer. Mange vil huske at de to reiste rundt på skuter i fjor – fra Rindal til Smøla. I år gleder de seg over å ha fått låne to biler av en raus privatperson i Batnfjord. Kjøretøyene gjør det enklere for dem å besøke husstandene rundt om i hele distriktet. Basen er i år, som i fjor, Eikrem i Tingvoll, hvor de får bo helt gratis i et eget lite hus på eiendommen til en gardbruker. De to er veldig takknemlige for all støtte og hjelp de får. 

De gleder seg også over at mange tar godt imot dem. Spesielt trekker de fram vennligheten og velviljen de har møtt hos folk i Stangvik, Todalen og andre deler av Surnadal. Daniel sier han gleder seg til å dra tilbake i år. Sier det må være noe helt spesielt med menneskene på disse stedene.

– Vi har blitt veldig godt tatt imot. I Todalen solgte vi mer bøker enn vi har gjort noe annet sted, forteller han på engelsk.

Men de to har også opplevd det motsatte. Flere har jaget dem bort før de engang har rukket å fortelle hva som er deres ærend. De tror folk mistenker dem for å ha uærlige hensikter, noe som skuffer dem. Og de understreker hvor viktig boksalget i Norge er for dem.

– Gi oss litt tid, se hva det er vi har å tilby. Lytt til hva vi har å fortelle, ber de to.

Også i år selger de to bøker om helse, matlaging og reiser og opplevelser, samt barnebøker. De har også med seg terminal, slik at det er mulig å betale for bøkene med kort.

Hundrevis av utenlandske studenter har gjennom ordningen blitt hjulpet gjennom studier. Dette har vært til stor nytte både for den enkelte deltaker i programmet og for studentens videre familie og menigheten i hjemlandet.