Når vi går inn i 2023 er det en del en må tenke over. Sparing blant annet. Skruen skal skrues ytterligere til, uttalte vår statsminister i en tale før jul. Det var god jul, det!

Nå må vi stramme inn enda mer. Vi får snart ikke råd til å oppholde oss hjemme. For ikke å snakke om å dra på hytta! Det er bare for de som vurderer å flytte til Sveits. Nei, overnatte ute under gran og bjørk og jage vekk villdyra med en kost eller kvese som en leopard .

En kan redde økonomien med å gå mye i butikker. Hvis en bor i en by, kan en gå rundt i hele sin fritid i butikker. Bare gå og suse rundt reolene i rolig gange, late som en er ivrig på 40 prosent-avslagene, og tumle rundt i en behagelig varme. Slippe å tenke på strømutgifter . Slippe å sitte inne med ullpledd, stillongs og tre tjukkgensere. Nei, ikke handle, bare gå rundt, kjøpe en pakke gjær for eksempel.

I helgene kan en gå på venterom. Hvis de ikke er stengt på grunn av strømrasjonering. Eller en kan gå rundt på besøk. Sette seg ned, si noe om at det var koselig å treffe noen hjemme. Jatakk, jeg tar gjerne en kopp kaffe, får en det tilbudet.

Likeså kan en slutte å dusje og vaske klær. En kan venne seg på å skylle klærne i snø. Henge dem opp i nærmeste tre og hente dem inn igjen, nytørket med frisk lukt av snø, never og natur.

Nå før jul gikk det ut alarm om at snøen var borte for godt. Det ble slutt på langrenn og alle sorter uteidretter på snø, is og vinterunderlag. Den faren er nå over, det har vel omtrent aldri vært mer snø over det ganske land. Nå er det mer snakk og problem om å bli k v i t t alle snøen. Vi ble lurt der.

Og med tanke på snø og vinteridrett kommer tanken på nyttårsforsetter opp. Billige forsetter som ikke tar fra oss nattesøvn og en levelig økonomi.

Hva med å ta frem gammelskiene og jage løs i skog og myr? Så kan en slanke seg samtidig, det er også et sterkt nyttårsforsett.  Som å slå to fluer i en smekk.

Treningssentrene er jo så dyre, en behøver ikke løfte kjøpjern for å bli sterk og sunn og slank. En kan helt gratis finne seg nedblåste trær, steiner og gamle bildekk å løfte opp og hit og dit og etterpå skyve dem, trekke dem etter seg. Så kan en få beundrende tilrop på om en trener for å gå over Grønland!

Alt sammen helt gratis. Jeg kan også anbefale jevnlige turer til biblioteket. Der finner en jo egentlig alt en behøver for å få fine opplevelser. Et bibliotek har jo alt ens hjerte begjærer.  Selv om en noen ganger må slite seg gjennom ganske mange sider med stoff som er så tungt og uforståelig at en føler at en er det dummeste menneske på denne jord. Men så finner en et gullkorn! En bok som opptar en så sterkt, at en glemmer krig og bensinpriser og alt som negativt er.

Og så kommer jo solen for full glans før en vet ordet av det! Den strømmer inn gjennom ens vindu og viser en hvor ufattelig dårlig folket i heimen er til å få et vindu til å skinne og gnistre. Men også god til å få spraglene til å fatte nytt livsmot og vekst.

For jeg må med bekymring melde, at mine praktspragler, de henger med hodet og ser ut som de har mistet livslysten. Men jeg vet, at hangler de seg noen uker til nå, så er de reddet!

Så vi går et nytt år i møte med glede og samme motto som musemor i musevisa lover sine barn; Hvis ingen går i fella, så får vi feire en jul til! Men da må vi unngå fellene, og ta i bruk de overlevelsesmåtene vi tross alt har! Godt nytt år!

"Grissylta va svindyr e år!"