«Dessverre sirkulerer det svindelforsøk via e-post og SMS der avsender utgir seg for å være PostNord. Det er også svindelannonser på ulike sosiale plattformer.» Det skriver PostNord i ei pressemelding torsdag.

Selskapet understreker at de ikke har noe med denne typen e-post eller SMS å gjøre, og at det sendes ut uten deres viten, og er dessverre utenfor deres kontroll å stoppe.

Videre skriver de at de hele tiden jobber med å stenge ned nettsteder som ulovlig bruker merkevaren deres.

«Vi jobber kontinuerlig med å sikre oss mot svindelforsøk, hvor vi blant annet ser på domeneregistreringer som ligner på PostNord og samarbeider med teleoperatører for å forhindre falske SMS», skriver de.

Norge har et av de mest utviklede netthandelsmarkedene i Europa, noe som gjør det attraktivt for svindlere å operere her i landet. Som et resultat av dette må du som forbruker i dag være litt mistenksom. Den beste måten å beskytte deg mot svindlere på er å alltid være på vakt. Klikk aldri på lenker hvis du ikke er sikker på hvor de fører deg, oppfordrer PostNord.

De oppfordrer også folk til å bruke appen deres, og beskriver den som en trygg måte å holde styr på pakkene du har kjøpt på nettet. I den kan man se alle meldingene fra PostNord.

Tips til hvordan du unngår å bli svindlet:

  • PostNord sender normalt aldri ut e-poster eller tekstmeldinger med lenker til ulike betalingssider. Den eneste gangen de gjør dette, er når du mottar en forsendelse fra utenfor EU, som du kanskje må betale moms og noen ganger toll for. Da går lenkene enten til postnord.com eller postnord.no.

  • Ikke klikk på lenker hvis du ikke er sikker på hvor de fører. Slett i stedet meldingen direkte uten å følge noen lenke, og åpne heller ikke noen vedlagte vedlegg.

  • Ikke svar på svindel-e-posten eller tekstmeldingen. Hvis meldingen ser ut til å komme fra PostNord, men du ikke venter et brev eller pakke, vær mistenksom og ring kundesenteret hvis du er usikker.

  • Tenk kritisk og bruk sunn fornuft. Ser logoen riktig ut? Inneholder teksten skrivefeil eller merkelige ord? Hvordan ser avsenderadressen i e-posten ut? Ofte kan du oppdage svindel ved å tenke og se på detaljene. Ikke forhast deg.

  • Hvis noe virker for godt til å være sant, er det vanligvis det. Verken PostNord eller noe annet selskap vil gi bort datamaskiner eller telefoner, slik noen svindelannonser vil få deg til å tro. Gi aldri ut passord, bankkortnummer eller påloggingen din til Bank ID til noen.

  • Hvis du mistenker at du har blitt svindlet, handle umiddelbart ved for eksempel å sperre bankkortet ditt, endre passord eller kontakte politiet.

Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
NTB

Kan bli flystreik: – Veldig mye som gjenstår

Dersom partene i flyoverenskomsten ikke blir enige innen midnatt, blir det streik fra mandag. Oslo lufthavn og Flesland blir i så fall rammet av en streik. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Flyplassene i Oslo og Bergen kan bli rammet av streik fra mandag dersom det ikke blir enighet i flyoverenskomsten. Partene møttes søndag morgen til dag to i meklingen.

Partene – Fellesforbundet og NHO – møtes hos riksmekleren lørdag morgen og holdt på til klokken 17.30 før de søndag klokken 9 tok opp tråden igjen til dag to av meklingen.

– Det er snakk om de tradisjonelle problemstillingene – økonomi og en god del andre spørsmål. Alt dette arbeider vi med nå. Det er mye som gjenstår for å si det slik, sier mekler Carl Petter Martinsen ved Riksmekleren til NTB.

Dersom partene ikke blir enige innen midnatt, blir det streik ved lufthavnene på Gardermoen og Flesland.

447 medlemmer i Menzies i Oslo og Aviator i Bergen er tatt ut i første streikeuttak, ifølge Fri Fagbevegelse. Dette fordeler seg på 364 medlemmer ved Oslo lufthavn og 83 medlemmer ved Bergen lufthavn, ifølge NRK.

Men Martinsen er optimistisk og tror de vil klare å lande en løsning.

– Troen har jeg alltid, men det er veldig mye som gjenstår. Dagen i dag går nok med til dette, det tror jeg at jeg kan si med 100 prosent sikkerhet.

– Så får vi se om vi trenger å gå utover fristen, det må jo i så fall klareres med partene. Vi får se hvordan det skrider fram utover dagen, sier mekleren.

NTB

Utagerende passasjer forsøkte å ta seg inn i cockpit på Gardermoen

En utagerende passasjer forsøkte å ta seg inn i cockpiten på et fly før avgang. Politiet har kontroll på mannen, som blir anmeldt.

Politiet opplyste om hendelsen like etter klokken 8 søndag morgen.

– Politiet har bistått med å få kontroll på en utagerende passasjer på et fly før avgang. Mistenkte skal blant annet ha forsøkt å gå inn i cockpit. Han er påsatt håndjern og ført ut av flyet nå, skriver politiet.

De opplyser at flyet blir noe forsinket på grunn av hendelsen. Flyselskapet anmelder forholdet, legger de til.

NTB

Vipps hadde problemer

Mobilbetalingstjenesten Vipps hadde natt til søndag tekniske problemer i flere timer. Problemene påvirket enkelte norske kunder. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: Foto: Lise Åserud / NTB

Mobilbetalingstjenesten Vipps hadde natt til søndag tekniske problemer i flere timer. Problemene påvirket enkelte norske kunder.

– Det er problemer hos leverandøren av betalingsinfrastrukturen vår, og dette påvirker alle kortbetalinger for enkelte brukere i Vipps. Vi sender ut en oppdatering så snart vi har ny informasjon, skrev selskapet i en driftsmelding klokken 2.31.

I en oppdatering klokken 3.36 skrev Vipps at problemene skyldtes vedlikehold, og at det ville vare til klokken 6.30.

– Beklager for ulempene, skrev de videre.

Klokken 4.57 meldte Vipps at problemene var fikset.

Gjermund Kjøpstad

Sølsnes-Åfarnes: Inga B-ferje på tidleg ettermiddag

Også søndag er det trøbbel for ferja mellom Sølsnes og Åfarnes:

– Grunna sjukdom vert B-ruta innstilt frå oppstart kl 12:05. Det blir normal drift i sambandet frå kl 14:25, skriv Fjord1 i ei trafikkmelding.

Gjermund Kjøpstad

Tatt for tjuveri

Politiet har pågrepet en mann i 20-åra mistenkt for tjuveri i Kristiansund natt til søndag.

– Det er beslaglagt en rekke gjenstander og det arbeides med å finne eierne til disse, melder politiet i Møre og Romsdal.

Gjermund Kjøpstad

Plagsom gjest solgte narkotika

Politiet i Rauma rykket i 01-tida natt til søndag ut til et utested på Åndalsnes etter melding om en person som plaget andre gjester.

– Patrulje har vært på stedet og personen blir anmeldt for omsetning av narkotika, opplyser politiet.

Gjermund Kjøpstad

Sovnet utenfor butikk

Det har vært ei varm mai-natt med mye festing. Noen fikk i seg litt for mye å drikke, og politiet melder om flere personer som ikke har vært i stand til å ta vare på seg sjøl.

Klokka 06.19 fikk politiet melding om en beruset person som lå utenfor en butikk i Elnesvågen og sov.

– Patruljen har vært på stedet. Personen vurdert til å kunne ta vare på seg selv og patruljen har sørget for at han kom seg til bopel, skriver politiet i sin logg.

I Molde kom politiet i 01-tida over en beruset hotellgjest som lå i vegbana.

– Patrulje til stedet og har fått personen til hotellet han bodde på, heter det i politiloggen.

02.55 i Ålesund sentrum: En patrulje har kommet over en person som er ute av stand til å ta vare på seg selv grunnet beruselse. Personen ble overtatt av helse, melder politiet.

Klokka 02.13 i Kristiansund: Melding om overstadig beruset person som lå på bakken. Patruljen framstilte personen for lege.

Det har ellers vært flere tilfeller av feststøy. Både på Bruhagen i Averøy, i Ålesund sentrum og på Sula ferjekai måtte politiet rykke ut for å dempe festlighetene.

Gjermund Kjøpstad

Ålesund: Meldt om mulig fall i sjøen

Nødetatene var lørdag kveld på veg til Brosundet i Ålesund etter melding om at noen kunne ha falt i sjøen.

Like over midnatt melder politiet at dykkere fra brannvesenet har foretar dykk, uten at noen er funnet.

– Patruljen opplyser at det ikke er funnet holdepunkt for at noen er havnet i sjøen, skriver politiet i sin logg.

Gjermund Kjøpstad

Forstyrret naboer med krangling

En krangel i Kristiansund lørdag kveld ble så høylytt at den forstyrret naboer.

– Patrulje til stedet og beboer er gitt pålegg om å holde ro frem til i morgen tidlig, skriver politiet i sin logg i 23-tida lørdag.

– En person blir også anmeldt for besittelse av mindre mengde narkotika, skriver politiet i en oppdatering.

NTB

Lerøy lover lakse-dusør til sportsfiskere

Sportsfiskere som tar opp rømt oppdrettslaks fra et smitterammet Lerøy-anlegg i Trøndelag, får 700 kroner i dusør.

Rundt 8400 laks rømte fra Lerøys anlegg på Hitra i Trøndelag 5. mai.

Nå får sportsfiskere i nærområdet dusør fra Lerøy dersom de tar opp rømt oppdrettslaks, skriver Dagbladet/Børsen. I dette området ligger blant annet lakseelvene Orkla, Namsen og Gaula.

«Du mottar 700 kroner i dusør for hver oppdrettslaks som fanges i elva og som blir bekreftet som oppdrettslaks etter innlevering», skriver Norske Lakseelver på sine nettsider.

– Det er sterkt beklagelig at vi har hatt rømming av laks. Vi jobber nå målrettet for å iverksette tiltak utover gjenfangsten som foregår i sjøen, sier daglig leder i Lerøy Midt, Harald Larssen til Dagbladet.

Avisen har tidligere skrevet at laksen i anlegget var smittet av bakteriell nyresyke (BKD).

Mattilsynet påla 16. mai oppdrettsgiganten Lerøy Seafoods å teste all gjenfanget laks for BKD-smitte. Sykdommen er alvorlig, blant annet fordi den smitter fra foreldre til avkom – såkalt vertikal smitte.

NTB

Mann skadet etter voldshendelse i Kristiansund

En mann i 20-årene er skadet etter en voldshendelse i Kristiansund sentrum.

Politiet kom over mannen, som hadde kuttskader i ansiktet, natt til lørdag.

– Ambulanse er på stedet. Mannen opplyser at det er snakk om en voldshendelse, sier operasjonsleder Tove Holst-Dyrnes i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Det er snakk om et kutt under et øye, ifølge Holst-Dyrnes. Det er ikke meldt om at det er brukt noen gjenstand til å utføre volden.

Mannen er fraktet med ambulanse til legevakta, opplyser politiet på X.

NTB

Påkjørt av bil etter slåsskamp på fotballstadion i Trøndelag

En person er påkjørt etter en slåsskamp under en fotballkamp i Rørvik i Trøndelag, men er bevisst.

Fotballkampen pågikk på Rørvik stadion i Nærøysund kommune i Trøndelag da det lørdag kveld brøt ut slåsskamp mellom flere personer.

En person har forlatt stedet i bil og kjørt på en annen person, ifølge politiet.

I en melding til pressen skriver politiet at personen som er påkjørt, er bevisst, men at det var en uoversiktlig situasjon.

Klokken 19.40 melder politiet så at de har kontroll på stedet og har startet etterforskning. Det er ikke kjent hva slags fotballkamp som pågikk da slåsskampen brøt ut.

Joachim Høyer

Instiller ferje på grunn av sykdom

Sykdom blant mannskapet gjør at Fjord1 innstiller B-ruta mellom Åfarnes-Sølsnes, fra oppstart klokken 12.05. Det melder ferjeselskapet på egne driftsmeldinger.

Joachim Høyer

Mistenker utforkjøring i natt: – Spor tyder på det

Politiet i Møre og Romsdal varsler om at de etterforsker en mulig utforkjøring i Hustadvika i natt. Nærmere bestemt på Ekrenvegen.

– I løpet av natten har en bil kjørt av vegen på stedet. Spor i terrenget tyder på det. Bilen er borte, melder operasjonssentralen.

– Vi har hatt kontakt med bileier. Vi jobber med å få kartlagt hva som har skjedd, melder politiet videre.

Joachim Høyer

Tussentunnelen åpen igjen

Like før klokken 14.00 melder Vegtrafikksentralen at Tussentunnelen er åpen for trafikk igjen.

Stengingen skyldtes at det var gjenstander i vegbanen.

Joachim Høyer

Nav etterbetaler foreldrepenger – etterlyser foreldre tilbake til 2007

Over 5500 personer får etterbetalt foreldrepenger eller erstatning etter at en juridisk feiltolkning førte til at de i perioden 2019–2022 ble fratatt foreldrepenger.

I tillegg har et uvisst antall rammede fra perioden 2007 til 2019 også krav på penger. Nav ber disse ta kontakt, skriver Altinget.

Høyesterett slo i desember i fjor at Nav ikke hadde ikke lov til å frata foreldrepenger til en nybakt far som søkte etter fristen. Dette får nå konsekvenser for tusenvis av andre – og Nav skal nå behandle søknader fra en rekke foreldre på nytt.

– Vi kan finne saker fra og med januar 2019, men kan du være berørt og saken din er fra perioden mellom 2007–2019 ber vi om at du tar kontakt med oss, skriver Nav på sine nettsider.

Sakene vil bli behandlet på nytt de neste månedene. Hvor store summer de vil få, avhenger blant annet av hvor mange dager de har tapt og hva de tjener.

En gjennomgang viser at om lag 50 prosent har tapt ti stønadsdager eller mindre, mens i underkant av 10 prosent har tapt 50 dager eller mer.

– Med utgangspunkt i tallene vi har for 2019 til 2022, har vi anslått merutgiftene på stønadsbudsjettet til om lag 89 millioner. Dette er tall for hele perioden, fra 2007 til 2021. Disse tallene er imidlertid svært usikre, sier ytelsesdirektør Eve Vangsnes Bergli til Altinget.

(©NTB)

Katharina Hovde

Atlanterhavstunnelen stengt

Atlanterhavstunnelen mellom Averøy og Kristiansund er stengt på grunn av gjenstander i vegbanen, melder Vegvesenet like før klokka 14 fredag.

Katharina Hovde

På utkikk etter tomter – ber om tips

Møre og Romsdal fylkeskommune ber om tips til tomter og lokaler som kan brukes til bussdepot på stedene Elnesvågen, Eide, Hustad, Bud, Gossen og Midsund, skriver de på sine nettsider.

Tidligere har de også spurt om tomter i Vesntes, Rauma og Molde.

Fylkeskommunen vil ha tipsene innen 7. juni.

Det blir lagt vekt på om det aktuelle arealet har god avkjøring fra hovedvegen og sentrumsnær plassering.

De spesifikke behovene for hvert enkelt sted er presisert på fylkeskommunens nettsider.

Pernille Huseby

Nyåpning i Storgata – har investert flere millioner

Specsavers med nyoppusset butikk og nyåpning fredag. .F.v: Ole Erik Holmen, Janett Farstad, Amalie Sandvik og Ida Synnøve Sandvik. Foto: Bjørn Brunvoll

«Det er mye snakk om døde handelssentrum og butikker som går konkurs. Men Specsavers Molde har stor tro på storgata og investerer millionbeløp i modernisering av butikken. 24. mai ønskes de første kundene velkommen inn til ny butikk med utvidede åpningstider», skriver Specsavers Molde i ei pressemelding.

– Vi ansetter en ny optiker til sommeren, så da blir vi 3 optikere i butikken, utvider åpningstidene på morgenen og med topp moderne lokaler er vi klare for hjelpe enda flere, sier Ole Erik Holmen, optiker og eier av butikken som først ble etablert i 2007.

Katharina Hovde

Rykker ut til melding om løpske hester

Politiet er fredag formiddag på veg til Bergsøybrua mellom Gjemnes og Tingvoll etter å ha fått melding om løpske hester. Det melder politiet like før klokka 11.

I ei oppdatering melder politiet at samtlige tre hester er lokalisert, og at eier tar over på stedet.