Galina Lufall sto på Bøbrua i Bøfjorden og fisket søndag kveld da hun fikk se et stort flak med noe hvitt komme drivende inn fjorden. Først trodde hun det var skum, men da dette flaket nærmet seg så hun at det blinket så veldig i det som kom drivende.

Det viste seg å være mengder av små fisk. Død yngel som «blinket» på grunn av sola.

– Jeg sto midt på brua og fisket, men da jeg så dette gikk jeg mot Bølandet og oppdaget at fjæra var full av død småfisk, forteller Galina.

«Flaket» med den døde fisken som kom drivende var bredere enn bredden mellom to av stolpene under brua, anslagsvis 20 meter. Tusenvis av død yngel, cirka 3–5 centimeter lange. Det er uvisst hvilken art det er, men det kan likne på sild, da de har "skjell" som løsner da en tar i dem.

Galina fisker ofte, opptil et par ganger hver dag, men har aldri sett noe sånt før.

- Hva er dette?

To tyskere kom gående fra andre sida, og kunne fortelle at det var like mye død småfisk i fjæra på nordsida av brua også.

Galina plukket med seg en hel kopp av de døde fiskene og viste fram til husverten sin, Judit Bøe på Bølandet. Men hun har heller ikke noen forklaring på dette.

– Jeg har bodd her snart 40 år nå, men har aldri sett liknende, sier Judit.

Hun ringte Driva i håp om å få hjelp til å oppklare mysteriet. De har en hel plastkopp med død yngel, dersom noen vil forske på årsaken til denne massedøden.

– Hva kan dette være? lurer hun.

Driva har ikke noe godt svar på hva dette skyldes, men kanskje noen andre vet?

Liknende sak

En liknende sak var også omtalt på rbnett.no 22. april, da med et enda større omfang.

Fisker Yngve Steen i Molde fant et kilometer langt belte av død yngel ved Sekken utenfor Molde den 20 april. Også han lurte naturlig nok på hva som hadde utløst dette.

Forsker Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet i Bergen sa da til avisa at han trodde den døde fisken dreide seg om voksen laksesild, og at massedøden skyldes naturlige forhold og kan ha en naturlig forklaring.

Også på Halsanaustan skal det være registrert mye død yngel i fjæra den siste tida.