Fredag kveld var det offisiell åpning av Norsk Vandrefestival 2016 i Storstuå i Surnadal kulturhus.

Tema for årets festival er utemat, og det fikk vi presentert før selve festivalåpninga ved Britt Grete Moen fra Den Gode Maten, av Ane Marit Villman som driver egen bedrift på å levere ville vekster til mat til restauranter, og av soppkontrollør Jim Mandal som holdt et lite soppkurs basert på sopp han hadde funnet på Nordmarka.

Før vi gikk inn i Storstuå fikk vi servert fingermat fra Britt G Moen, små lekkerbiskener akkompagnert av farris med tyttebær.

Andreas Viestad sto for matdelen av programmet i Storstuå, med et foredrag som bidro til at vi satt med vann i munnen - i likhet med foredragsholderen som tydeligvis hadde sin matlaging friskt i minne og smattet til flere av de lekre matbildene som ble vist på storskjermen.

Etterpå signerte han bøker i foajeen.

Vi kan vel si at dette var et foredrag for spesielt interesserte, men i så fall var det nok utrolig mange spesielt interesserte som satt heime fredag kveld istedenfor å få med seg dette velsmakende foredraget. Synd for dem!

Undervegs intervjuet Surnadal-ordfører Lilly Gunn Nyheim æresvandrerne fra i fjor - familien Kvam Aasbø fra Bøfjorden som har gjort en livsstil ut av vandringen og turene ut i naturen.

- Det er viktig for å få ungene interessert i turer i naturen at vi foreldrene er klare til å henge oss på og bli med så snart de nevner at de har lyst til å ut på tur eller bare overnatte ute i det fri, sier mor Bodil Kvam Aasbø. Familien var ikke fulltallig i Storstuå grunnet at de har vannkopper i heimen.

Lørdag kveld under festmiddagen skal det utnevnes ny æresvandrer for året, men hvem det blir er sjølsagt hemmelig fram til da.

I Storstuå fikk vi også et musikalsk møte med sanggruppa SÅKS (Slutt Å Kast Snøball) som fikk så store ovasjoner som vel mulig fra et så sparsomt publikum. Her er det mange gode sangstemmer samlet i en gjeng vi nok får høre mer av framover.

Vi møtte også kokken Lina gestaltet av Astrid Overaa - som kom med en skarp reaksjon mot Alf Prøysen og en grusom mor som ga Lillebror bare et lokk å plukke blåbær i.

Styreleder i Vandrefestivalen, Ragnhild Godal Tunheim, orienterte om lørdagens Utematmesterskap, og benyttet samtidig anledningen til å presentere styret. Det faller litt ekstra på dem som er friske, siden de har noe sykdomsforfall også her.

På lørdag er det ved Igltjønna i Rindal det skal foregå, og den store begivenheten - sammen med festmiddagen - må vel sies å være Regionmesterskapet i Utemat. Fem proffe kokkelag konkurrerer om å bli Utematmestere.

Det var meningen at vi også skulle ha klasse for amatører, men ingen har funnet motet til å melde seg på en prestisjefylt konkurranse.

Andreas Viestad har gode råd i så måte; bruk det lokale, og gjør det enkelt! - Også kokkene på restauranter som Noma og Maaemo søker jo å finne de opprinnelige smakene i sine råvarer, og det er mye det det dreier seg om, sier han.

Ordfører Ola Heggem ønsker velkommen og foretar den høytidelige åpningen av kokkemesterskapet før han overlater ordet til konferansier Magne Seierslund.

Til åpningen får vi tonefølge ved Møremusikerne Fjord og fjell med musikk som passer til anledningen, og Astrid Overaa har visstnok noe å si i sakens anledning. Som nevnt møtte vi henne som kokken Lina i Storstuå fredag, og kanskje den frodige kokken har noen gode råd å komme med til dem som skal ut og tevle i utemat.

Utpå dagen møter vi Anne Mæhlum som oppfordrer til å putte ugresset i gryta. Hun har gitt ut boka "Fra naturens spiskammer" og vil inspirere folk til å finne gratis råvarer i naturen i samtale med Magne Seierslund.

Jon Bojer Godal har gitt ut flere bøker om gamle byggeskikker. Ei av bøkene som relanseres i forbindelse med Kulturminnedagene 2016 i Halsa er "Klar deg sjølv" - ei bok som gir oss basale kunnskaper for å overleve og handler om overlevelsesmetodikk i naturlivet. Boka ble blant annet brukt som lærebok for militæret.

De som har kjent sin besøkelsestid og meldt seg på, kan får være med på et kortkurs i ølsmaking ved Mathallen i Trondheim og Gulating ølutsalg. Kursholder er Tommy Holen Helland.

Utpå ettermiddagen fyres det opp i badstua ved Tjønna - som er del av Kul-Tur-Sti og tegnet og oppført av arkitektstudenter ved NTNU i Trondheim.

Etter en god oppvarming i badstua inviterer Rindals egen sjefsbadenymfe, Inga Dalsegg, til en svømmetur. Da kan en velge om en vil holde seg i umiddelbar nærhet av stranda, eller legge ut på den 350 meter lange turen over til den andre siden...og tilbake igjen, sjølsagt.

Inga Dalsegg først og fremst billedkunstner, og holder åpent hus i Dalalåven atelier på lørdag for den som gjerne vil ha litt variasjon fra vandring, utemat og sunne vafler. Det er kun en kort vandretur fra Igltjønna til Dalalåven.

I løpet av dagen er det flust av aktiviteter å være med på for barn og unge som hesteskokasting, utekjøkken for barna ved Guste Gaue Rindalstause - som er en undergruppe av Rindal Sanitetsforening, Nordmøre og Romsdal Friluftsråd tilbyr diverse friluftsaktiviteter - noe området rundt Igltjønna gir rike muligheter til, arrangørene i Norsk vandrefestival tilbyr ellers GPS-jakt, et lite kurs i spikking og bruk av kniv, samt ansiktsmaling der du kan velge i norske dyre- og plantemotiv.

Sjøl om Utematmesterskapet fyller en viktig del av lørdagen, er det nok spesielt mange som gleder seg til Festimiddag i tipien lørdag kveld. Der blir det servert 3-retters gourmetmiddag tilberedt av kokker fra Gastronomisk institutt. Dette er en sjanse det ikke byr seg mange av ved Igltjønna.

Det skal ellers tildeles pris til Æresvandrer 2016. Vinnerne fra dagens Utematmesterskap skal kåres samt at Astrid Overaa legger turen innom festivaltipien.

Vi får kulturelt innslag med trekkspill og hardingfele før dansegolvet ryddes og Perikom spiller opp.

Det er så rart med det, sulten vil gjerne melde seg utover kvelden, og det blir mulighet for å kjøpe seg småmat og fingermat samt snacks og drikke servert av 3 Venner. Gulating ølutsalg vil også være i aktivitet utover kvelden.

Noen vil kanskje tro at dette vil bli altfor høytidelig og fint for vanlige bygdefolk, men styret i Norsk Vandrefestival presiserer at det er noe av poenget med festivalen at dørstokken skal være lav og folkeligheten og hyggefaktoren høy under arrangementene. Dette er med andre ord et arrangement som passer for alle.

Se programmet for festivalhelga her!