På kjøkkenet ved Sunndal helsetun er ansatte i full gang med å tilberede dagens middag.

Kjøttboller med fløtesaus står på menyen, etterfulgt av kirsebærkompott til dessert. Lukta får tennene til å løpe i vann. Institusjonskjøkkenet er viden kjent for sin gode mat – kokkene her har blant annet sikret seg edleste metall i norgesmesterskapet i institusjonskokkfaget, flere ganger.

Omlegging

Fra tirsdag 2. januar skal måltidsrytmen legges om. Det innebærer at middagen skal serveres klokka 15.30, to timer seinere enn i dag. Dette gjelder både helsetunet, omsorgsboligene i Ringvegen, bofelleskapet i Ringvegen og bofellesskapet i Helsetunparken.

Det skal også innføres et nytt hovedmåltid ved helsetunet; lunsj, som skal serveres alle dager fra klokka 12. Det blir ettermiddagskaffe klokka 17.30, og kveldsmat fra klokka 20, halvannen time seinere enn i dag.

– Et av målene med omleggingen er å korte ned tida mellom kveldsmaten og frokosten, forteller avdelingssjukepleier ved korttidsavdelinga, Gunn Inger Lie.

– Den største endringen er nok likevel lunsjen, legger hun til.

– Tidligere hadde vi tre hovedmåltid, etter omleggingen får vi fire.

Kokk Ingunn Ørbog har allerede planlagt de første lunsjrettene etter omleggingen. Det blir varm lunsj de fleste dagene i uka. Hun røper at det blant annet skal serveres suppe, omelett og brødskiver med karbonade eller fiskepudding – og hun ser ikke bort fra at kjøkkenet også sender med vaffelrøre eller svelerøre for steking ute i avdelingene. Beboere og pasienter som kan og vil ha glede av det, skal også få være med og lage lunsjmåltidet.

Matlyst og matglede

Ifølge helsedirektoratet kan det være med på å forebygge underernæring når måltidene fordeles mer jevnt utover dagen. Pasientene rekker å bli sultne mellom måltidene, og har gjerne mer matlyst. Mange sjukeheimer rundt om i landet er i ferd med eller har allerede endret rutinene sine. Erfaringene er at det blir mer ro når et fjerde næringsrikt måltid innføres. Nattfasten kortes ned, og færre våkner og trenger ekstra mat. Ansatte opplever at arbeidsdagene blir mer preget av ro og mer tid til sosiale aktiviteter med beboerne.

– Vi er trygge på at dette skal fungere godt også her i Sunndal, sier pleie- og omsorgssjef Anne Berit Vullum.

Den nye måltidsrytmen har vært testet ved to avdelinger ved helsetunet tidligere i år. Erfaringene var gode, med positive tilbakemeldinger fra pasientene.

– Det blir nok en overgang etter omleggingen, men vi tror det skal gå fint, nikker Lie.

I Sunndal har kjøkkensjef Anne Karin Wennevold vært en pådriver for omleggingen. Den nye måltidsrytmen innebærer en stor omlegging for kjøkkenet. Alle turnuser endres, og det gjøres også tilpasninger i noen turnuser ute i avdelingene.

Julemat

– Det er mye medisin i god mat, understreker Ørbog. Det er ingen tvil om at det er en sammenheng mellom maten vi spiser og helsa vår. Heidi Aasprang, som er hjelpepleier og matkontakt ved korttidsavdelinga, framholder også hvor viktig det er for folk å samles rundt et bord; spise god mat, dele måltidet med andre. Det har også mye med trivsel og livskvalitet å gjøre, legger Vullum og Lie til. Det handler om å skape den gode hverdagen.

Det går mot jul også ved helsetunet i Sunndal. På julaften står ribbe, pinnekjøtt og alt som hører til på middagsmenyen. Og de som ønsker seg lutefisk, får det. Første juledag er det kveite, seinere i jula blir det også mer lutefisk, på nyttårsaften er det kalkun og på første nyttårsdag er det laks. Det har også vært bakt julekaker; alle sju slag, forsikrer Ørbog.

Omleggingen i måltidsrytmen vil også berøre heimeboende som får tilkjørt mat.