Flom har herjet i landet vårt i helga. Foto: Alexandra Ezhno

Statens vegvesen frykter hva som skal skje i pinsetrafikken når alle skal heim:

- Start hjemturen enten tidligere eller senere enn planlagt. Planlegg turen ved å sjekke vegmeldingene og beregn god tid, er oppfordringen fra Vegvesenet.

Frykter mer belastning

Flommen har skapt problemer mer eller mindre over hele landet etter omfattende regn og rekordstor snøsmelting. Størst er problemene i Gudbrandsdalen, Østerdalen og over Valdresflya.

- Pinsen er tradisjonelt en stor utfartshelg. Vi frykter at et allerede hardt prøvet vegnett blir enda mer belastet. Vi regner med kø, kork og store forsinkelser en rekke steder, sier Lars Erik Hauer i Statens vegvesen i en pressemelding.

Start før

Vegvesenet ønsker at pinseturistene fordeler sine hjemreiser over et lengre tidspunkt enn den tradisjonelle 'pinserushen' inn og ut av de største byene på 1. pinsedags ettermiddag og kveld.

- Kan du starte før anbefaler vi det. Kan du utsette hjemreisen til tirsdag, er det også en fordel. Situasjonen for vegnettet i de utsatte områdene forandrer seg nesten fra time til time, så å følge med på vegmeldingene er en nødvendighet. På vegvesen.no er oversikten over stengte veger, omkjøringsveger, anbefalte alternativer og andre relevante restriksjoner hele tiden oppdatert, sier Hauer.

Statens vegvesen har - sammen med sine entreprenører, alt disponibelt mannskap ute.

Bør beregne god tid

- Trafikantene bør beregne god tid på hjemveg. Under normale omstendigheter er det tett trafikk. Under de rådende omstendighetene en rekke plasser er det grunn til å anta at trafikkavviklingen kan bli ytterligere forsinket, sier Lars Erik Hauer.

Statens vegvesen holder trafikantene informert gjennom www.vegvesen.no, mobilportalen www.175.no, radiostasjoner, ulike nettaviser og NRK Tekst-TV. Statens vegvesens vegtrafikksentral treffes på telefon 175.