Tre sunndalinger deltok i NM i kettlebell, som foregikk på Vinje, i helga. Stig Oldervik, som stilte i vektklasse 85 pluss, tok sølv på long-cycle, og bronse på biatlon. På long-cycle greide han 73 løft/repetisjoner med to ganger 24 kilos- kuler. På biatlon kom han opp i 101 repetisjoner med to 20-kilos kuler i jerk, mens på snatch greide han 172 med 20-kilos kule.

Stig har deltatt to ganger i NM før, så dette var hans tredje NM. Det har vært medaljer før, så det er ikke første gangen Stig står på pallen i NM, men det er årets prestasjoner han sjøl mener er det beste så langt.

– Jeg har et gull fra første året i NM, det var en annen vektklasse. Jeg er uansett mest fornøyd med årets prestasjoner i klasse 85 pluss, fordi jeg har opplevd progresjon og personlige rekorder, sier en kjempefornøyd Stig. Han har hatt en knallbra sesong med tre store konkurranser: I VM i Italia fikk han fjerdeplass i sin vektklasse og i Kettlebell World Grand Prix i Stavanger i august ble det både gull og bronse til sunndalingen.

– Det har vært en kjempesesong med mange nye personlige rekorder. En setter seg mål og det viktigste er å nå dem. Plasseringer er ikke så viktige.

Tøft å holde ut

Stig forteller at han står og jobber med kulene i 10 minutt uten at han får sette dem ned og det er en tøff oppgave.

– Kroppen tåler mer enn det hodet sier at du gjør. De første to minuttene er det om å gjøre å finne en rytme i løftet. Jeg kjenner det godt etter rundt 5–6 minutt, da begynner det å gjøre vondt og hodet bare skriker at man vil sette ned kulene og slutte. Det er da man må holde ut videre. Man må pushe på de siste minuttene og tenke at det bare er litt igjen. En må ha fokus og finne roen. Det kreves mye mentalt og psykisk for å stå løpet ut. Hodet må være på plass og en må være i balanse.

Ved siden av står andre og konkurrerer, noe som trigger konkurranseinstinktet.

– Det hjelper også på at publikum roper. Det er godt å høre når man står der.

For å delta i NM stilles det visse fysiske krav og en må kunne løfte et visst antall kilo over tid.

– Det handler om sikkerhet og tålmodighet. Det er viktig å ikke gå for fort fram, for da kan en få skader. Hvile/restitusjon er like viktig som trening, sier Stig. Han fikk sjøl en skade i skuldra i høst, etter tre år med skadefri trening. Det skyldtes ikke kettlebell, men en annen trening. Han måtte hvile noen uker og gå til kiropraktor.

– En må lytte til kroppen – den gir signal når noe er feil. Gjør det vondt må en slappe av.

Det er gruppetreninger tirsdager og torsdager på treningssenteret Impulse, pluss teknisk kettlebelltrening på søndager, som er mer konkurranseretta.

– Det er bare å komme og se hva vi driver med. Kettlebellmiljøet er åpent, folk er støttende og kommer med råd til hverandre.

Mor og datter med

Fra Sunndal deltok også Monika Fiske (49) og dattera Kristina F. Åsgård (21). De debuterte begge i NM.

Monika deltok i one arm long cycle med 12 kilos kule og greide 114 repetisjoner og tok bronse. Kristina deltok i juniorklassen og deltok i one arm long cycle og oppnådde 115 repetisjoner.

– Jeg har vært med kjæresten min Karl Fredrik på konkurranser før, men han var skadd i år og kunne ikke delta. Sjøl har jeg deltatt i små konkurranser, men dette var mitt første NM, forteller Kristina til Driva. Hun begynte for to år siden å trene kettlebell. Det var der hun traff kjæresten med samme interesse, og for tre måneder siden fikk de en liten gutt. Han var med på NM. Kristina ble dårlig i svangerskapet og fikk ikke trent noe da, men var i god form før hun ble gravis og kom fort i god form igjen etter at hun hadde født i august. Hun begynte å trene to og en halv uke etterpå og trente i ni uker før NM.

Før NM var målet å greie mellom 110 og 120 løft med 12 kilos kule, og hun greide 115, noe hun var strålende fornøyd med.

– Det er tungt å stå slik i 10 minutt, det går på psyken. En må hele tida psyke seg opp og tenke at det bare er så og så mange minutt igjen.

Neste år vil hun øke i kulestørrelse og trene seg opp til det.

Mora Monika slo seg også med på kettlebell-trening for ett år siden, så det har blitt reine familiesporten.

– Hun greide 114 løft og vi er veldig fornøyde begge to. Jeg er også fornøyd med at kjæresten min var med og støttet opp!