Brannbamsen Bjørnis er en nasjonal satsing når det gjelder brannvernopplæring for barn i barnehager. Prosjektet ble opprinnelig etablert av Trøndelag brann- og redningstjeneste, men er nå opprettet som en egen stiftelse med hovedsete i Trondheim.

Stiftelsen har flere samarbeidspartnere, deriblant Firesafe som i tillegg til å bidra økonomisk er med på å lage Bjørnis brannvernkofferter til bruk i barnehagene.

Skryter av Surnadal

Onsdag var representanter fra Brannbamsen Bjørnis og Firesafe på besøk på Surnadal brannstasjon, og det er ikke tilfeldig at de valgte å besøke nettopp Surnadal.

– Jobben som gjøres av brannsjef Tor Arne Moen og resten av gjengen i Surnadal brannvesen, er formidabel - og har vært det i mange år. Det jobbes meget godt med forebyggende arbeid, og det blir lagt merke til i hele «brann-Norge». Det gjøres ulikt rundt omkring i landet, og de som gjør en ekstra god jobb fortjener å bli satt pris på, sier Annette Nergård og Nora Fredagsvik som jobber i stiftelsen.

Brannsjef Tor Arne Moen sier det er en anerkjennelse å få besøk av stiftelsen og Firesafe.

– Jeg må innrømme det er artig å høre at jobben vi gjør blir lagt merke til. Det er mange som gjør en god jobb i og rundt Surnadal brannvesen, og da tenker jeg ikke bare på brannkonstablene, men feiere, Gjensidige og andre vi samarbeider med, sier han.

BESØK: Roger Andresen, Annette Nergård, Nora Fredagsvik og Torben Lie besøkte Tor Arne Moen og Surnadal brannstasjon. Foto: Mari Vattøy

Gave fra helten

Firesafe har samarbeidet med Brannbamsen Bjørnis i mange år, og leverer blant annet elektriske biler til barneavdelingene på sykehusene.

– Vi var med på en «signingsferd» på sykehusene, og så hvor stor glede barna har av Bjørnis-effekter. Det ga mersmak, og vi ønsket å være med videre i prosjektet. Vi jobber for at færrest mulig skal omkomme i brann, og da er forebygging vesentlig. Det er utvilsomt lettest å lære bort brannvern til ivrige barn. Vi engasjerer oss i dette med stor glede og hjertevarme, sier Roger Andresen og Torben Lie i Firesafe.

OMVISNING: Store og små koste seg sammen med Bjørnis på Surnadal brannstasjon. Foto: Mari Vattøy

Førskolebarna ved Skei barnehage fikk det ærefulle oppdraget å ta imot gave fra Brannbamsen Bjørnis og Firesafe på vegne av samtlige barnehager i Surnadal og Rindal. Barna ble invitert til brannstasjonen, hvor de fikk møte sin store helt, Bjørnis.

Bamsen lå og sov da barna kom, så de måtte banke på døren til soverommet for å vekke han. Bjørnis var trøtt, men heldigvis i godt humør. Han tok med barna på omvisning på brannstasjonen og danset «Bjørnis-dansen» før det ble gaveoverrekkelse.

VEKKING: Hans Christian Hårstad viste vei for barna som måtte vekke Bjørnis. Foto: Mari Vattøy

Barnehagene får den nye Bjørnisboka «Håndbok for brannkonstabler», brannvernspill og stigespill. I tillegg får alle barnehagebarna i kommunene refleksbånd og armbånd.

GAVE: Oda Skei Dalager tok imot gaven på vegne av Skei barnehage. På bildet sammen med brannsjef Tor Arne Moen og Torben Lie fra Firesafe. Foto: Mari Vattøy