– Når jeg sitter i sofaen med kaffekoppen kommer tankene, enn hva, hvis. Hvor lite skulle gått galt før jeg blei skutt, sier Lediard.

Mandag fikk engelskmannen sitt livs mest dramatiske opplevelse. Plutselig var bilen han satt i omringa av bevæpnet politi. Pistol og geværmunninger pekte rett på ham, og han blei bedt om å holde hendene på rattet, tatt ut av bilen, påsatt håndjern og ført inn i en politibil og kjørt til politistasjonen i Kristiansund som for anledningen var bevokta av væpnet politi.

– Og det er her tankene kommer, enn hvis kameraet i bilen hadde gitt en klikklyd eller jeg hadde bitt stoppet på gata, rakt fram stativet for å vise det var et kamera, hvor langt unna ville politiet vært fra å trekke av, da, sier Lediard.

Fotografen var mistenkt for å drasse rundt på et gevær. Noen hadde observert ham på gata i Kristiansund med kameraet påmontert et stativ i handa og ringt til politiet og meldt fram om en bevæpnet mann. Politiet rykket ut og lette etter en mann med rødrutete jakke og bart. Etterpå har historien har gått landet rundt. Og utstyrsleverandøren til Lediard bestemte seg for å gi fotografen signalrøde klær med logo på for å gjøre det lettere for folk å se forskjell på en mann med Canon kontra kanon.

– Å uniformere ham i lett identifiserbare klær gjør det forhåpentligvis lettere for ham å få gjøre jobben sin, sier Jahn Erling Meggelæ Øverli i Canon Norge.

Bazooka

Fotografen er glad for jakka han har fått og håper folk nå skjønner han er fotograf på jobb når de ser ham på gata med kamera påmontert stativ i handa. For han tenker med gru på hva som kan skje om de tar feil når han snart får et nytt og større stativ.

– Da kan de tro jeg går rundt med en bazooka, sier Lediard.

Snakkis

Alvoret til tross. Latteren sitter løst hos Lediard, med tanke på det han har opplevd. For det meste ser han komikken i det. Og når han treffer kjentfolk på butikken strekker de hendene over hodet, smiler og slår gjerne av en prat. Litt terapi ligger det i samtalene.

– Mange tar kontakt og prater om arrestasjonen, og det er en historie jeg ikke trenger å overdrive for å få fram dramatikken, sier Lediard.

Kunne vært verre

Kommentarene på saka er mange. Noen mener innringeren burde vært straffet for å ha tatt en luretelefon. Andre mener Lediard burde saksøkt politiet som burde skjønt bedre. Slik situasjonen er, gjør ikke Lediard det.

– Hadde jeg blitt brutalt lagt i bakken med et kne i ryggen og fått hendene bøyd bak, hadde jeg nok tatt en hissig telefon til en advokat, sier Lediard.

Så banditter

Politiet i Kristiansund sier de, sikkert med Utøyatragedien friskt i minne, måtte reagere på telefonen de fikk, siden det kan være farlig om en mann går rundt i en tett befolket by med et gevær. De sier også de har forståelse for den dramatikk Lediard opplevde.

Før han blei omringa så Lediard to mistenkelige fyrer forfølge ham med bil. Fotografen kjørte inn til siden for å ta en telefonsamtale, forfølgeren gjorde det samme. Lediard trodde de ville rane ham for kamerautstyr.

– Om jeg skriker nå, ring politiet for da blir jeg ranet, sa jeg til den jeg snakket med i telefonen. I neste øyeblikk spratt bevæpnet politi fram, sier Lediard.