Dette plasserer kommunen helt i toppen blant betalingsverstingene der 16% av aksjeselskapene har betalinganmerkninger. I Sunndal er 7 prosent av aksjeselskapene registrert med anmerkninger.

Det er inkassoselskapet Lindorff som har samlet inn de ferske konkurs- og betalingsanmerkningstallene for norske aksjeselskap, hvor Nesset altså utpeker seg negativt.

Kommunikasjonsdirektør Stig Inge Eikemo i Lindorff skriver i en pressemelding at betalingsanmerkninger er uheldig, særlig for mindre og mellomstore virksomheter.

- Kredittratingen blir dårligere. Man mister økonomisk tillit om man skal ha kreditter eller lån, og skal virksomheter hente inn ytterligere aksjekapital kan investorene bli skeptiske og kanskje skygge banen.

I Nesset var 19 av 113 firma registrert med betalingsanmerkninger, og dermed er mer enn hvert sjette aksjeselskap svartelistet. De misligholdte beløpene er imidlertid lavere enn landsgjennomsnittet, med 57 tusen kroner i gjennomsnitt i Nesset mot 162 tusen på landsbasis.

Nasjonalt var 23.704 av landets til sammen 260.902 aksjeselskap registrert med betalingsanmerkninger ved utgangen av første kvartal i. Dette utgjør 8,8 prosent. Samlet misligholdt beløp var 3,9 milliarder.

I følge Eikemo er det tre bransjer som peker seg ut med negativ utvikling på landsbasis.

- Totalt sett er varehandel og overnatting og servering de verste bransjene. Den mest negative utviklingen ser vi nå innen bygg og anlegg, konsulenter og mindre IT-bedrifter. Disse skjemmer statistikken for både konkurser og betalingsanmerkninger. Dette henger gjerne sammen. Betalingsanmerkningene er tydelige løypemeldinger i forkant av oppbud eller konkurser, sier han.

Det tar rundt 30 dager etter betalingsoppfordring er sendt ut å bli oppført med en betalingsanmerkning for bedrifter. Eikemo understreker at det er negativt å ha betalingsanmerkninger, særlig for mindre virksomheter.