Kristin Kvande Betten ble veldig glad da hun fikk vite at tema for årets Vandrefestival er utemat. Hun er sjøl ny i styret for festivalen og Vaffelbugeneral under arrangementene ved Igltjønna i Rindal på lørdag.

Norsk Vandrefestival er allerede godt i gang blant annet med kurs i lokalmat ved Saga Trollheimen Hotell i Rindal. Hva betyr vandrefestivalen for deg?

– Jeg har i grunnen hatt sansen for Vandrefestivalen helt siden oppstarten, og har vel spesielt hatt glede av å oppleve stemningen på festivalcampen. Jeg er jo opptatt både av friluftsliv og mat, så jeg ble veldig glad da jeg fikk vite at vi skulle ha utemat som hovedtema for festivalen i år. Og ikke minst at vi har klart å kapre Andreas Viestad, en fantastisk kokk og programleder som har gjort en viktig jobb med initiativet til Geitmyra matkultursenter. Han har også hatt gode og viktige innspill i debatter i forhold til mat og matkultur. Det blir en kjempeopplevelse å høre ham holde foredrag under den offisielle åpningen av festivalhelga fredag kveld.

Du er jo ny i styret for Vandrefestivalen. Hva synes du om programmet dere presenterer i år?

– Jeg er utrolig stolt av programmet der vi blant annet har store navn som nettopp Andreas Viestad og matskribent Anne Mæhlum. Dessuten har vi fått Astrid Overaa fra Teaterfabrikken som en liten gjennomgangsfigur og som vi møter flere ganger i løpet av festivalen. Ellers er utemat hovedtema og festivalen har allerede startet med kurs i utemat i Rindal, og vi får utemataktiviteter før selve festivalåpningen på fredag blant annet med Britt Grete Moen og et lite introkurs i bruk av ville vekster i mat av Ane Marit Villman. Samt motivasjonsturen i den økologiske grønnsaks- og urtehagen til Solveig Haglund. Ellers kan du møte opp med soppkorga og få den kontrollert av Jim Mandal på torgplassen utenfor kulturhuset fredag ettermiddag – helt gratis.

Og så skal du sjøl være sjef for steking og servering av bakels ved Igltjønna på lørdag? Hvordan blir det?

– Det blir bare helt fantastisk med så mye som foregår på- og rundt festivalcampen. Av hensyn til tilreisende vil vi skilte med «Vaffelbua», men vi skal nok ikke unnlate å presisere at det heter bakels på dialekt. Bakelsene er for øvrig heløkologisk fra egg og melk til mel, havregryn, sukker og bakepulver. Samt at vi serverer økologisk Rørosrømme og syltetøy av rårørte bær til. Det jeg synes er mest fantastisk med festivalcampen er at det er så mye som foregår for enhver smak her. Wilma var opptatt hele tida i fjor, og i år skal hun jo i tillegg hjelpe til i Vaffelbua da. Jeg håper at det kommer folk fra hele distriktet for å oppleve dette – blant annet med regionmesterskap i utemat der jeg er spent på hva både proffe og amatører kan få til med de matvarene de får tildelt. Kokkene får noen basisvarer blant annet med kjøtt og fisk, samt at de får ta med seg egne ingredienser i tillegg. Det blir spennende.

Men opplegget ved Tjønna blir mye mer enn kokkekonkurranse?

– Ja da, vi får blant annet musikk ved Møremusikerne i Fjord og Fjell – som vil passe midt i blinken ved Igltjønna. Jeg må få skryte av Ragnhild Godal Tunheim. Hun har en egen teft for hva som skaper den rette stemningen og et arbeidsjern som sørger for at dette er på plass til arrangementet. Det er i det hele tatt hun og Martha Torvik som har sørget for å sy sammen programmet. Undervegs kan du også få med deg bokbad Fra naturens spiskammer med Anne Mæhlum og foredrag om hvordan å overleve ved Jon Bojer Godal. Eller du kan ta badstu med en forfriskende svømmetur etterpå. Og så må vi ikke glemme festmiddagen til kvelds da. Hvor ellers her i distriktet får du servert en treretters gourmetmiddag tilberedt av kokker fra Gastronomisk Institutt enn nettopp på Vandrefestivalen? Her blir det også utdeling av pris til Årets æresvandrer. Festmiddagen har et program du helst ikke vil gå glipp av.

Det blir litt høytidelig og fint dette da?

– Nei, det er det som er så fint med Vandrefestivalen at alt er så uhøytidelig, «nedpå» og jordnært. Friluftsliv, helse og mat går hånd i hånd, og det er som vi kjenner verdiene til Ragnhild skinne igjennom. Både unger og voksne får kjempegode naturopplevelser på en veldig nær måte. Du kan være med på fuglekikkertur på søndag – eller du kan velge å ta den lange turen til Snota med Gøran Bolme fra iTrollheimen som guide – med gitar! Det blir en litt uvanlig Snotatur. Men sjøl gler jeg meg på kontakten med publikum under bakelsstekingen på lørdag og få oppleve den unike stemningen på festivalcampen.