Flere notoriske rus- eller fartsførere bør få førerkortet tilbakekalt mener Trygg Trafikk. Og hjelper ikke det heller bør politiet ta skiltene.

35 prosent av bilførere som antas å ha forårsaket dødsulykker i trafikken er tidligere straffet for volds- og vinningskriminalitet, narkotika eller alvorlige trafikkforseelser i følge politiet.

- Dette er personer med et helt annet forhold til loven og til risiko enn deg og meg, og som vi bør slippe å møte på veien, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Mange rusførere fortsetter å kjøre uten førerkort, og for å stanse disse mener Trygg Trafikk politiet i større grad bør bruke hjemmelen de har til å forby bruk av bilen, etter § 36 - 2 i veitrafikkloven. Den gir politiet mulighet til å inndra bilens skilter, og den kan også i ytterste konsekvens ta bilen i forvaring. Og det kan politiet gjøre i tilfeller der rusføreren ikke selv eier bilen - dhvis bilen stadig blir brukt «… med eiers samtykke til uforsvarlig kjøring i strid med bestemmelser… »

Uegnet til å ha førerkort - § 34

Politiet knan tilbakekalle førerkortet til person før de forårsaker en ulykke, eller blir stoppet i en politikontroll. Det ka nde gjøre med bakgrunn i § 34 i veitrafikkloven; Tilbakekall av retten til å føre motorvogn mv. på grunn av særlige forhold.

Denne paragrafen innebærer at personer som ikke tilfredsstiller helsekravene for å ha førerkort når det gjelder syn, helse og førlighet, eller som misbruker alkohol eller andre rusmidler kan bli fratatt førerkortet. Fordi en person som har et avhengighetsproblem vil være påvirket og uegnet til å kjøre bil mer eller mindre hele tiden. Legen skal også melde fra dersom en pasient har en psykisk lidelse som er uforenlig med å kjøre bil forsvarlig.

Møre og Romsdal er et foregangsfylke når det gjelder å bruke § 34 forebyggende, og har de siste årene etablert et tettere samarbeid mellom politiet, fylkeslegen og Statens vegvesen. Det har ført til en tredobling av antall beslaglagte førerkort etter denne paragrafen. I 2011 ble over 1000 førerkort inndratt i dette fylket.

Rusgrenser for lovlige medisiner

Medisiner som er lovlige og foreskrevet av lege kan også innebære at man ikke lenger kan kjøre bil. Legen som foreskriver medisinen som skal melde fra til politiet, som kan tilbakekalle førerkortet.

Cato Innerdal som er ass. fylkeslege i Møre og Romsdal mener grensene for å få behold førerkortet ved bruk av en del medisiner er satt for høyt.