I forbindelse med Friluftslivets år, 2015, ble Bettennesset kåret til Halsas fineste natursted, og som en del av premien fikk stedet et eget kulturarrangement. Dette ble utsatt på grunn av været i fjor, men ble nå arrangert i forbindelse med gapahukåpningen lørdag kveld, der mange fine markeringer ble slått sammen.

Gapahuken, som har fått næringsfondsmidler av kommunen, er oppsatt på dugnad. Primus motor for storprosjektet har vært Jens Betten, som anslår at minimum 1000 dugnadstimer har gått med så langt.

– Tror ikke jeg lyver mye om jeg sier at vi har passert 1000 timer nei. Her gikk det med tre dugnadsdager i uka fra april-mai, så dugnadsfolket skal jeg ikke klage på. Det har vært godt oppmøte, både av lokale og av hyttefolk, forteller han.

Nå gjenstår nesten bare å torvtekke taket før den er komplett.

– Men det er vel ikke usannsynlig at vi får noen ideer undervegs slik at det klabber på seg litt da, fastslår han.

Trine smetter inn at dette garantert er Norges fineste gapahuk.

– Ja, vi har da Norges fineste vegkryss også her i Betna, så vi kan ikke klage, dugnadsånden lever enda i Betna, repliserer Betten.

I løpet av kvelden fikk de rundt 70 frammøtte med seg både sang, taler, «artikailleri», kaffe, kaker og bålmat, foruten en trivelig kveld sammen med sambygdinger.

Åpnet kvelden med sang

Seansen startet med at en robåt kom sigende bort til nesset foran gapahuken, der Turid Røen Kroknes sang «Mellom bakkar og berg», med Øyvind Glåmen på gitar. Vel oppe på land framførte de to «Før du kom», fra Turids nye album «Vegane», før de like godt tok en reprise på den første også, da gitarlyden hørtes litt dårlig fra båten.

Halsa kommune var representert ved rådgiver næring og kultur, Ragnhild Godal Tunheim, og folkehelsekoordinator Trine Kristiansen Glåmen. Ragnhild startet med å ønske velkommen og gå gjennom det planlagte programmet for kvelden, før hun slapp til Trine, som på vegne av kommunen og Betna Idrettslag ønsket velkommen og holdt en liten åpningstale for de frammøtte.

– I kveld skal vi markere at Bettennesset ble kåret til Halsas fineste natursted i 2015, som var Friluftslivets år. Premien var en bålpanne, samt et kulturelt arrangement som altså ble utsatt til i år. Fordelen er at vi nå fikk slått sammen gapahukåpningen med å markere starten på Friluftslivets uke, og at det dermed arrangeres en «natt-i-naturen» her også.

Bettennesset mest populært

Folkehelsekoordinatoren tok med et lite tilbakeblikk på fjoråret, der Friluftslivets år ble markert på mange måter, blant annet med «natt-i-naturen» ved Reinslivatnet, anført av ordfører Ola Rognskog, turer hver eneste søndag gjennom «52–17 Søndagsturen» (sammen med Surnadal og Rindal).

– Denne konkurransen vant Halsa når det gjelder turer per innbygger. Siden jeg sjøl deltok på nesten alle turene så må jeg få berømme betningene, som var dem som gikk flest turer utenom sin egen grend. Bettennesset vant også på antall deltakere på søndagsturene i Halsa, med hele 67 personer som 15. mars traska og gikk rundt denne fantastiske turløypa, forteller hun.

I fjor ble Halsa kommune også medlem av Nordmøre og Romsdal Friluftsråd, og dermed ble kommunen med på turklassetrimmen Stikk UT!

– Da stakk Bettennesset seg ut med å være den turen i Halsa som fikk flest registreringer, og det er Bettennesset som leder så langt i år også, med et enormt forsprang i forhold til de andre turene.

Folkehelse og friluftsliv

Trine gratulerer Betna og bygda ellers med den flotte gapahuken – og berømmer alle som har stått på for å få det til.

– Å få til noe slikt er ikke alle bygder forunt, og det vitner om sterkt samhold og god laginnsats. Det er folkehelse alt sammen, i god kombinasjon med friluftsliv, fastslår hun.

I forbindelse med Friluftslivets uke skal det bli tilbud for alle aldersgrupper, og derfor skal de eldre få seg en tur med sundbåten Framnæs torsdag.

– Da starter vi fra Vågland båtbyggeri og skal kjøre en tur rundt i Skålvikfjorden, så det gleder vi oss til, sier Glåmen. Hun minner ellers om at det tirsdag 13. september blir åpning av den nye KulTUR-løypa på Liabø, der det blir markering og innvielse av dette nye kultur – og trimtilbudet.

– Vi håper mange vil bli med å gå løypa og få litt lokalhistorisk kunnskap denne dagen, og at den blir flittig brukt seinere også.

KulTUR-løypa går gjennom sentrum i Halsa. Her er det plassert ut benker og postkasser med turbøker, der det ligger informasjon om kjente personer, hendelser og bygg knyttet til lokalhistorien. Løypa er utviklet gjennom et samarbeid med Halsa kommune, Friluftsrådet i Nordmøre og Romsdal og Nasjonalforeningen for folkehelsen.

– Vi håper løypa vil bli brukt av både gamle og unge, og at mange vil bruke den som et mosjonstilbud og skrive navnet sitt i turbøkene.

Snorklipp med motorsag

Snorklippingen på gapahuken ble foretatt av Jens Betten sjøl – naturligvis med motorsag – som har vært den aller viktigste redskapen i byggeprosessen. Etter dette var det klart for mer underholdning, kaffe og kaker, og seinere servering av naturens egen soppsuppe med brød til, i regi av idrettslaget.

Folket fikk seg mang en latter da «Iver Gaustad» (Jon Lyngstad) fra Skaun artikailleri fortalte om hverdagslige hendelser heime i Skaun. Han var både arbeidslaus, kvinnfolklaus og har aldri gjort det skapte grann, kunne han fortelle. Men samtidig var det gjort noen forsøk både på det ene og det andre. Inntekt hadde han jo, da han brukte trygda til bestemora si. Og da hun døde satte han henne i potetkjelleren, til lensmannen begynte å lure på hvor det var blitt av henne etter ett års tid... Latteren satt løst hos betningene mens han skildret hendelser fra daglig – og privatlivet sitt...

Godal Tunheim avsluttet programmet med å fastslå at en slik plass er viktig for alle.

– Stedet har gjort seg særdeles fortjent til prisen for Halsas fineste natursted. En nydelig plass som er allment tilgjengelig. Det er viktig å ha steder som alle kan komme seg til, og dette er en slik plass. Er dette Norges fineste gapahuk? spurte hun forsamlingen, som svarte unisont: JA!!

Små og store koste seg utover kvelden, der noen få friskuser også ville benytte anledningen til å sove ute i friluft. En god start på Friluftslivets uke.