Her kan du levere vinterklær og hente noe om du trenger det.

Den nye gratisbutikken med barne- og ungdomsklær ligger i Nesset frivilligsentral. Marie Teigland og Vibeke Solheim står bak oppstarten av det nye tilbudet i Eidsvåg. Teigland forteller at hun gikk med ideen en stund, og så tok Vibeke Solheim kontakt om det samme.

– Det var i forbindelse med at jeg jobber på helsestasjonen jeg tenkte på at nå kommer vinteren og det er mange som trenger vinterklær. Det er dyrt med vinterklær, det vet en jo som mor selv. I tillegg er det mange flyktninger som ikke er vant med vinteren vi har her. Mange sitter også rundt omkring med vinterklær barna har vokst ut av, så jeg tenkte at det hadde vært fint med et sted der man kan levere inn klær og hente seg klær, sier Solheim.

– Flyktninger mangler også ofte et nettverk når de kommer hit og har ingen å arve barne- og ungdomsklær etter, legger Teigland til.

Begge understreker at dette er et tilbud som er åpent for alle.

– Det er viktig å vite at dette er for alle. Mange kan være i situasjoner der det dukker opp behov for ulike vinterklær og at det blir for dyrt på et tidspunkt, så alle kan komme til gratisbutikken og vi håper folk vil benytte seg av det, fortsetter Solheim.

– Det skal være et lavterskeltilbud for å gå og hente eller bytte klær, sier Teigland.

Foreløpig begrenser de dette tilbudet til å gjelde barne- og ungdomsklær og til sesongrelaterte klær på grunn av at de kun har et lite rom tilgjengelig til butikken. Det er altså vinterklær de er interessert i å få inn nå framover. Det kan være votter, skjerf, luer, ullundertøy, varme sokker, ullgensere, dresser og vinterjakker.

Teigland sier at man kan levere inn klær og sko man ønsker å gi bort til henne, i åpningstida til Nesset frivilligsentral, helst ikke på trappa ute.

Butikken er åpen tirsdager og torsdager fra ni til tre.

– Klærne og skoene en leverer inn må være rene, hele og skikkelige. Det er viktig, så en slipper mye sortering, sier Solheim. Hun sier mange har vært positive til konseptet.

De venter på flere hyller og reoler til rommet med gratisbutikken.

– Har dere fått inn mye klær?

– Ja, vi har fått inn mange ting og hadde åpent noen timer onsdag. Da forsvant halvparten, så vi er nå interesserte i å få inn flere klær og sko. Det var flest fra Nesset voksenopplæring som kom og hentet til barna sine onsdag, og de var kjempefornøyde. De ville helst betale også, men dette er noe vi har fått gratis som vi gir bort videre, sier Teigland.

De har et samarbeid med Lions, som tar imot det som blir liggende lenge og ikke hentes, slik at det kommer andre til gode.