SER OPP OG FRAM: Brødrene Bård Arne og Einar Kristian Vaagland ser lyst på framtida med den egenutvikla Vaagland-båten. Foto: Geir Forbregd

Båten er unnfanget, tegnet og bygd av brødrene Bård Arne (28), Einar Kristian (33) Vaagland med hjelp av bror Sigvart og far Einar Birger ved Vaagland mekaniske verksted i Halsa. Brødrene er andre generasjons verksdrivere. Båttypen de har tatt fram er en allorund båt med aluminiumsskrog. Den leveres i størrelser fra sju til femten meter. Vaagland 700 eller Vaagland 900. Båtene skreddersys etter kundens ønsker. Båten de leverer til Bergsvik fisk i Stavanger skal brukes til frakt av leppefisk, er en Vaagland 700 på rundt tre tonn med ett tonns lastekapasitet og en motor som gjør 30 knop.

– Ideen kom ved tegnebordet. Den første båten solgte vi på bakgrunn av tegningen, sier Bård Arne Vaagland.

Siden guttenes far overtok tomta etter Vaagland båtbyggeri i 1977, reiste bygget og startet bedriften, har verkstedet drevet mye med reparasjoner av ulike typer båter. På 80-tallet fant VMV opp en trommel for å vaske oppdrettsnøter. 300 slike tromler er så langt produsert. Ikke like mange vasker nøter lenger. De spyler i stedet. Så for å ha flere bein å stå på begynte guttene å tenke på alternativer. Ide til en båt ble unnfanget. Ulike ideer ble nedtegnet og så plutselig hadde de en type de mente de kunne prøve å satse på. Med litt hell fikk de solgte den første, og den solgte den andre. Siden har det rullet.

De bygger alt fra grunnen. Med lang erfaring fra reparasjoner vet de hvordan ting ikke bør være, når de tenker tekniske løsninger.

– Etter en del tenking fram og tilbake kommer vi fram til gode og funksjonelle løsninger, sier Einar Kristian Vaagland.

Les mer i fredagens Driva.