SELGER BØKER: kenyanerne Daniel Ngugi Mbugua og Elijah Nyabuto Onyancha, som banker på dører rundt om i distriktet for å selge bøker til inntekst for sine studier. Foto: Ingrid Ellevset

Driva har tidligere skrevet om kenyanerne Daniel Ngugi Mbugua og Elijah Nyabuto Onyancha, som banker på dører rundt om i distriktet for å selge bøker til inntekst for sine studier.

Hver sommer får cirka 50 studenter fra utviklingsland fire måneders oppholds- og arbeidstillatelse gjennom en spesialavtale med UDI, for å selge bøker til inntekt for egen utdanning. Ordningen har eksistert helt siden begynnelsen av 70-tallet, da de første afrikanske studentene kom til Norge for å selge bøker for Norsk Bokforlag.

Denne sommeren har 58 studenter fått mulighet til å jobbe i Norge. Blant dem er de to kenyanerne, som har base i en leilighet i Adventkirken i Molde. Hver dag – med unntak av lørdag, adventistenes helligdag – legger de ut på skutertur. Bagasjeboksene på kjøretøyene er fulle av bøker – hovedsakelig helsebøker, naturbøker, fortellingsbøker for barn og reisehåndbøker.

– Så langt har jeg solgt rundt 250 bøker, av disse cirka 60 i Sunndal, forteller Daniel.

Mens Daniel vil bli psykologisk rådgiver og studerer ved et universitet i Uganda, studerer Elijah bokføring ved et universitet i Kenya. Begge mennene er gift og har barn. Både Daniel og Elijah kommer fra fattige kår, og har i mange år hatt en drøm om å studere. Studentprogrammet gjennom UDI gjør det mulig for dem. Det er vanskelig å få studielån eller stipend i Kenya, og studentene håper inntektene fra denne sommeren i Norge skal dekke utgiftene til kommende skoleår. Ifølge de to koster ett studieår på universitetet nærmere 30.000 kroner.

– Jeg håper å selge fem-seks hundre bøker totalt i sommer. Da vil jeg ha nok penger til et helt studieår, forteller Daniel.

Som gjennom Driva også ønsker å takke Tor Solheim og hans familie i Sunndal. De har nemlig åpnet sitt hjem for studenten, og lar ham bo der en periode. Ifølge Daniel gjorde Solheim det samme for tjue år siden, da en annen student banket på døra hans.

– På denne måten slipper jeg å kjøre flere timer på skuter til og fra Sunndal hver dag. Det gjør det både enklere og billigere for meg, sier Daniel, og skryter av vertsfamilien sin:

– De tar veldig godt vare på meg!

Hundrevis av utenlandske studenter har gjennom ordningen blitt hjulpet gjennom studier. Dette har vært til stor nytte både for den enkelte deltaker i programmet og for studentens videre familie og menigheten i hjemlandet. Både Daniel og Elijah kjenner flere i hjemlandet som har fått gode stillinger etter å ha tatt utdannelse de fikk mulighet til gjennom Studentprogrammet i Norge.