Remakjøpmannen i Surnadal er en av flere som selger fyrverkeri i bygda. Batterier som skyter opp rakettkuler selges for mange millioner kroner hvert år. Og like sikkert som lys farger nattehimmelen i alle regnbuens farger nyttårsaften er øyenskadene som følge av oppskytinga. De seinere årene har de skadene som har endt på øyeavdelingene på sykehusene ligget på 15–18. Skadeandelen var oppe i 28 før forbudet mot pinnefyrverkeri. Så dalte tallet til 12 året etter forbudet, men har seinere økt. Det viser statistikk Øyelege Nils Bull ved Haukeland sykehus har ført siden 2005, skriver VG. På bakgrunn av de mange alvorlige øyenskadene ønsker han forbud mot privat fyrverkeri, og Direktoratet for sikkerhet og beredskap sier direktoratet vil vurdere et forbud.

Uansett er fokuset på sikkerhet blitt større. Kjøpmann Lars Jakob Høvik ved Rema i Surnadal er nøye med å henge opp alle plakatene som advarer mot ulykker som følge av feil bruk og plakater som oppfordrer til bruk av briller og hørselvern og som viser riktig håndtering av fyrverkeriet. Briller og sikkerhetsbrosjyre deles ut ved kjøp av fyrverkeri.

– Vi selger mye fyrverkeri og det er viktig med sikkerhet, sier Høvik.

Menn over 30

Statistikk fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap viser at spesielt menn og de over 30 er innblandet i fyrverkeriuhell. Nyttårsfeiringa i 2016 førte til 65 registrerte uhell med fyrverkeri, skriver nettavisen.no. Totalt ble 52 personer skadd i disse uhellene, ifølge DSB. 62 prosent av disse var menn, mens 15 prosent var kvinner. I 23 prosent av tilfellene var ikke kjønn oppgitt.

– Et lite øyeblikks ubetenksomhet kan få store konsekvenser, sier direktør Cecilie Daae i Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) til nettavisa.

Følg sikkerhetsinstrukser

Brannsjef Tor Arne Moen i Surnadal oppfordrer folk til å følge sikkerhetsreglene som følger med fyrverkeriet, samt å bruke briller. Han oppfordrer også alle til å sørge for at fyrverkeriet står støtt, slik at det ikke ramler over ende mens det fortsatt skyter ut kuler.

– Det er dumt å bli blind som følge av fyrverkerioppskyting, sier Moen.