Bjørnhild Fiske på Røv i Surnadal fikk se en meget fargerik og fremmed fugl sitte på motsatt side av elva på bredden ved Vindøla camping tirsdag kveld. Hun tilkalte umiddelbart nabo og tidligere forsker ved NTNU, Nils Røv, som raskt kunne konstatere at det dreide seg om en mandarinand.

Anda hadde slått seg til sammen med et tjeldpar og satt delvis oppe på elvebredden og var delvis uti elva og svømte.

- Jeg har sett mandarinanda før på reiser i østen, og land som Kina og Japan er jo dens naturlige habitat. Jeg kjenner til tidligere observasjoner i Norge, men sjøl har jeg aldri sett den her til lands. Dette må i alle fall være aller første gang at den er sett i Surnadal, sier Røv som fortsatt er ivrig ornitolog.

Nå viser det seg at dette ikke er første mandarinanda som er observert i Surnadal. I fjor ble mandarinender både observert og fotografert. Se bilder her.

Eksemplar av arten har også vært innført til vesten og holdt i fangenskap, og det er kjent at rømte mandarinender har hekket i England. Men i Norge har mandarinanda aldri hekket.

Det vakte oppstyr i ornitologmiljøet i begynnelsen av april da mandarinender - to andriker - ble observert i Nidelva i Trondheim, og flere fotografer fikk gode bilder av disse både ved Nidarvoll og Leirfoss.

Vi fikk låne et bilde av Per Gustav Thingstad ved NTNU, så om vi ikke har bilde av anda i Surna fra i år, har vi i hvert fall det nest beste - bilde av ei mandarinand i Nidelva.