Karen Oddny og Sigfred Gravvold har travle dager denne årstida. Det går i ett både med butikken «Orkideen blomster og gaver», og med heim- og hagetjenestene.

Karen Oddny Gravvold i Surnadal hadde lyst til å begynne med noe for seg sjøl, så høsten 2007 startet hun Karen Oddny's heim og hagetjenester.

– Da hoppet jeg av bankyrket etter 33 år i Stangvik– og senere Surnadal Sparebank. Jeg har alltid vært en «omsorgsarbeider» og hadde lyst til å fortsette med å yte hjelp til folk, forteller hun.

Hun så et behov for hjelp til småjobber som vasking og liknende, spesielt hos eldre som ikke fikk slike tjenester av kommunen.

– Derfor startet jeg med renhold, og siden mannen min, Sigfred, hadde minigraver og drev med sånt arbeid, så slo vi sammen alt og så litt stort på det.

Mange oppdrag

Nå tilbyr de renhold til private og bedrifter, de har minigraver og liftutleie, vaktmesterarbeid, hagearbeid, maling og mye annet.

Karen Oddny har også gravstell med planting og vedlikehold, så i sommer skal hun stelle rundt 200 gravminner på ti ulike kirkegarder i Halsa, Rindal og Surnadal.

– Det blir en travel sommer, spesielt hvis den blir tørr, for da blir det mye springing med vannkanna, ler hun, og legger til at det er ikke stort bedre med en regnfull sommer heller, for da må det skiftes flere planter.

Sigfred er «litt overalt» og graver med minigraveren, og har blant annet mange oppdrag for Svorka og på ulike kirkegarder.

– Minigraveren er kjekk, den tar seg fram overalt fordi om det er litt trangt, som for eksempel i hagene til folk, sier han.

Liftutleie er også et populært tilbud. Den beltegående liften er utleid omtrent konstant, i alle fall på denne årstida.

– Akkurat nå bruker Statkraft liften ved tunnelinnslaget i Folldalen, forteller han.

Åpnet blomsterbutikk

Etter et par år fikk Karen Oddny ideen om å åpne blomsterbutikk, så høsten 2009 åpnet «Orkideen blomster og gaver» i Amfi-senteret. I 2013 flyttet butikken opp i miljøgata.

– Her fikk vi litt andre lokaler, og kunne utvide varespekteret mer, forteller hun.

De leverer blomster til alle anledninger, enten det er dåp, konfirmasjon, begravelse, bursdag eller andre merkedager.

– Og hvis noen ønsker noe helt spesielt, så er vi glade i utfordringer, smiler hun.

Ettersom butikknavnet er «Orkideen», er det fast pris på orkideer, noe det går mye av.

Populær gavebutikk

Foruten det rike utvalget av blomster, blomsterpotter og mer til hagen, har butikken også en avdeling som kalles «Grotten», med ulike gaveartikler. Her finner en forskjellig av både kaffe, te, krydder, lakris, trøfler, kopper og krukker, ulike pynteartikler med mer.

– Vi har også utvidet sortimentet med oster, siruper geleer med mer fra Kortreist mat på Eide, forteller hun. Osten kommer fra Derinngarden på Eide og sirupen og geleen er fra nabogarden; Halåsgarden.

«Grotten» er veldig populær, kan hun fortelle. Nå til dags har folk «alt», men her finner en slike gode presanger som kan spises og nytes.

– Og så pakker vi det fint inn i cellofan, slik at det hele ser veldig innbydende ut.

Leverer full pakke

Vårens nyhet er at de nå også leverer alle typer kaker til alle anledninger.

– Både bløtkake, romkake, sjokoladekake, ostekake, – ja hele spekteret, opplyser hun.

Til dette leier de et godkjent kjøkken, fram til de får sitt eget. For ytterligere utvidelse er nå på planleggingsstadiet.

I denne butikken får man altså full pakke, med både blomster, pynt, gaver og kaker. Enkelt og greit for absolutt alle anledninger.

– Ja, vi henger i stroppen vil jeg påstå, ler den idérike dama. Og som den faghandelen dette er settes kvalitet og kundeservice veldig høgt.

– Det sier seg sjøl at vi må ha høg kvalitet på varene og yte god service, fastslår hun.

Jevn og fin vekst

Selskapet har hatt en jevn og fin utvikling helt siden starten og fram til i dag. Nå har de fire faste ansatte, men åtte–ti står på lønningslista, i tillegg til dem sjøl.

– Dette varierer med årstidene, vi setter inn ekstrahjelp om sommeren. Så vi bidrar jo litt til kommunen da, smiler Gravvold.

Den aller nyeste er Stine Tørset, som fikk en pangstart i forrige uke da det var konfirmasjon i bygda og travelt på alle fronter.

Karen Oddny trodde ikke at alt dette skulle bli så stort da de begynte, men hun synes det er veldig artig og positivt at det går så godt.

– Vi har veldig mye å gjøre, etterspørselen er stor så det er i alle fall tydelig at det er behov for det vi driver med, sier den blide gründeren. Men de stortrives med dette arbeidet, enten det er vasking, blomster, graving, gravstell, eller annet det gjelder. Og som de sier:

– Ingen jobb er for liten for oss!