Norsk Vandrefestival har vel pågått store deler av året allerede, men selve festivalhelga starter i alle fall fredag kveld med arrangement i Storstuå i Surnadal kulturhus.

Men noen har tjuvstartet. Utenfor kulturhuset møter vi Britt Grete Moen fra Den gode maten der hun holder en aldri så liten utematdemo med gode råvarer og bålpanne.

Ane Marit Villman holder et lite introkurs i bruk av ville vekster til mat - på benken kjenner vi igjen både skvallerkål, marikåpe, ryllik, engsyre, gauksyre og mye annet. Her kan du endre syn på mye av det du tidligere har sett på som ugress. Villman driver eget firma blant annet med leveranser av ville vekster til restauranter.

Perikum-en er også på plass - både blomsten og urtedrammen. Prikkperikum gir en fantastisk farge på drammen som i ublandet tilstand holder sine 90 prosent.

Soppkontrollør Jim Mandal tilbyr seg å kontrollere soppkorga di for en rimelig penge, mens selve praten om alle de soppartene han har funnet under en liten tur på Nordmarka er gratis. Her finner du mange typer matsopp, samt den giftigste soppen vi har i Norge, spiss giftslørsopp.

Den har vært mye i media i det siste, siden det er ekstra mye av den i år. Avisene har omtalt den som "skrekksoppen", og det er ikke langt unna sannheten. Den er så giftig at hvis den har vært innom soppkorga di, vil Jim Mandal anbefale deg å kaste alt det andre som har vært i korga samtidig med den.

Vi leser om folk som har fått nyrene ødelagt bare av å ha en liten bit av den på tunga for så å spytte den ut igjen. Det sier litt om nødvendigheten av å vite hva som er spiselig og ikke i soppskogen. På den andre siden er belønningen stor for den som vet å finne de rette soppene. Visste du for eksempel at tørket steinsopp inneholder 35 prosent protein?

Det må tilføyes at Mandal hadde funnet mange gode sopper på Nordmarka også - blant annet to sorter piggsopp, kremler, kantareller, traktkantareller og gul trompetkantarell. Samt noen flotte fluesopp å se på, men ikke for å spise.

Etter hvert bærer det inn i kulturhuset og offisiell åpning av Norsk Vandrefestival 2016. Der starter det med mingling med fingermat med smak av natur og perlende drikk med ville bær i regi av Den gode maten.

Ordfører Lilly Gunn Nyheim ønsker velkommen og tar en prat med Æresvandrerne som ble utnevnt i fjor.

Ellers får vi info om lørdagens Utematmesterskap, vi får kulturelt innslag ved sanggruppa SÅKS og ikke minst får vi et inspirasjonsforedrag ved kjendiskokk Andreas Viestad. Han vil signere bøker etter seansen i Storstuå.

Vi møter også Astrid Overaa fra Teaterfabrikken - med noe vi regner med vil være et humoristisk innslag.

Magne Seierslund er konferansier både under dette arrangementet og under Utematmesterskapet ved Igltjønna i Rindal på lørdag.

Sjekk heimesida til Norsk Vandrefestival og se hele det omfattende programmet for helga.