Hun trodde først at det var et julebrev. Slike en kanskje ikke får så mange av lenger. En hyggelig hilsen i en håndskrevet konvolutt.

Men det hun fant da hun satte seg ned og åpnet brevet, var noe helt annet. En annonse fra en lokal eiendomsmegler. «Selge landbruk? Vi er klare til å bistå».

– Jeg forsto det ikke først. Jeg skjønte ingenting. Men så gikk det opp for meg. At noen vil at vi skal selge og flytte, rett og slett, sier Malene Aaram Vike.

Hele familien

Det var 3. juledag hun fant den hvite konvolutten i postkassa. Anonymt, ingen avsender, ingen forklaring. Bare annonsen, klippet ut av en lokal avis og puttet i konvolutten. «Marlene Aaram Vike m/fam» står det utenpå, sammen med adressen.

– Det gjør meg ekstra sint og forbanna. Det er rettet mot meg, men er også ment å ramme familien min, sier hun.

Hvem avsenderen er, vet hun ikke. Hun har tenkt mye, fundert på hvem som kan stå bak.

– Jeg er slik at jeg bestandig tror godt om folk. Men når noe slikt dukker opp begynner en jo å tenke. Hodet har gått på høygir. Jeg har tenkt på om dette kanskje kan være politisk motivert, at det kan komme fra en meningsmotstander. Eller om det rett og slett kan være fra noen som har «tulla tå», som har ramla litt av verden. Jeg vet ikke. Tankene spinner og spinner. Jeg har sovet godt i natt, altså, men jeg har tenkt mye, sier hun.

Varm støtte

Hun rådspurte seg med flere før hun onsdag kveld valgte å dele hele historien, med bilder, i sosiale medier.

– Jeg gjorde det ganske enkelt fordi det ikke er alt en skal finne seg i. Jeg oppfatter dette som en innpakket trussel, og det er derfor jeg velger å sette ned foten.

På Facebook får Malene og den lille familien i Øksendal varm og helhjertet støtte, fra familie, venner og kjente, folk i bygda og folk andre steder. «Så stygt gjort», «slemt», «frekt», «absolutt lavmål», skriver folk.

– Støtten vi har fått varmer veldig, understreker hun.

Torsdag dro hun til Sunndal lensmannskontor for å levere brevet.

– Jeg synes jeg må det. Jeg er fullstendig klar over at det er et skudd i blinde, men jeg vil gjøre det for å si klart ifra om at dette er noe jeg ikke bare kan la gå. Dette er alvor.

Det er nå opprettet sak på forholdet hos politiet.

Og hvis noen skulle lure på det; Familien planlegger ikke å selge eller å flytte fra bygda. Slett ikke. De siste årene har de lagt mye tid og innsats i garden, og nå skal våningshuset til pers, allerede er en værvegg skiftet, blant annet.

– Vi går på som før, vi trives her og synes vi bor på den aller fineste plassen. Så vi blir boende. Punktum!, sier Aaram Vike.