– Kjekt å være med på filmskapercamp i høstferien, sier Aurora Stafsnes Håkonsen (16) og Julie Nikolaisen (17), fra henholdsvis Sunndal og Kristiansund. De deltar på filmskapercamp i høstferien. Sammen med ni andre filminteresserte ungdommer overnatter de på campen fra mandag til lørdag.

– Alle som er med er rundt 16–17 år gamle. Det er flere fra Sunndal, noen fra Kristiansund, Aure og Molde. Campen er åpen for alle uansett hvor man bor. Det er veldig sosialt og en veldig kjekk gjeng. Det var mye på grunn av det sosiale vi meldte oss på igjen, sier jentene. Opplegget er som tidligere, men innholdet er nytt, forteller de. I år er det fokus på dans og dokumentar. Deltakerne er delt i to grupper.

– Den ene gruppa lager dokumentarfilm om de tre dansebrødrene Tendai og Jimu Makurumbandi og Macintosh Jerahuni som er her i forbindelse med dansefestivalen. Vi er med på denne gruppa. Den andre gruppa har fokus på video, og det er mer dramatisk film og dans, sier Julie.

De er i aktivitet fra morgen til kveld, og skal være ferdige til avslutning og premiere i Hovshall lørdag. Video og film legges også ut på nett. Julie og Aurora synes de lærer veldig mye.

– Det er profesjonelle folk som står i spissen, og det er ikke noe tull. På kurs jeg har vært før har det bare vært snakk. Her gjør en ting sjøl, får råd og hjelp undervegs, og det lærer man mye av. Man ser resultat og lærer å gjennomføre ting. Det er veldig bra kvalitet på kurset, sier Julie.

For Julie og Aurora er dette en perfekt høstferie. Alternativet hadde vært å sitte heime, konstaterer de.

Begge blir inspirerte av campen og er motivert for å satse på film i framtida. Aurora vil bli regissør eller kameramann.

– Instruktørene lærer oss knep for hvordan vi kan komme inn i bransjen. Jeg vil studere noe som har med film å gjøre, sier Julie. Gjennom uka har de filmet mange steder. Etterarbeidet, med redigering og alt som skal til, skjer på kulturhuset.

– Vi har planlagt hva vi skal gjøre og kommer med ideer, så vi bestemmer sjøl hvordan det skal bli.

– Filmskapercampen åpner dører i sinnet til ungdommene de kanskje ikke visste var der, sier instruktør Skjalg Molvær. Han, Julie Skaufel og Olaug Spissøy Kyvik er profesjonelle filmskapere. Kyvik er regissør, fotograf og klipper, Skaufel er filmskaper, manusforfatter, regissør og skuespiller. Molvær er skuespiller, filmfotograf og regissør. I 2009 regisserte han kortfilmen «Sort Milk», var regiassistent under innspillingen av «The Wide Blue Yonder» og i 2012 bidro han i filmen «Et rom uten utsikt», og holder nå på med filmen «Det norske hus».

Molvær forteller at guttene ofte er frampå og at man prøver å få jenter i framtredende roller innenfor filmfaget, og at Kyvik og Skaufel er gode rollemodeller i så måte.

I og med at det er dansefestival i Sunndal, lages det video og dokumentar om dans.

– Deltakerne får snakke med internasjonale dansere. Vi har også vist eksempler på rørende og fine dokumentarfilmer, som «Med hjertet i dansen», sier Molvær. Skaufel mener flere av deltakerne har potensial til å fortsette innenfor filmskaping. Kyvik er imponert over ungdommene. For øvrig er de fornøyd med tilholdssted:

– Dette er tredje året vi har filmskapercamp og det andre i Sunndal. Her er det så bra fasiliteter og vi trives så godt at vi ønsker å fortsette å være her.

De skal introdusere en manusworkshop for filmgjengen for å inspirere ungdommene til videre innsats. Molvær sier de vil ha et sted på nettet og møtes en langhelg. Ungdommenes historier skal komme fram og de beste vil resultere i film neste år. Det er bare å hive seg med, om en har vært med på selve campen eller ikke.

Christine Blass, prosjektleder, sier at de satser på sommercamp neste år.

– Filmskapercamp er et seriøst tilbud til filminteresserte ungdommer. Det er også viktig at det er gøy!

Se også papiravisa fredag..