Ann Elisabeth Hustad (f.v.), Line Hoem og faglig ungdomssekretær Kari Anne Ansnes reiser rundt i Sunndal som LOs sommerpatrulje. Foto: Helle Gannestad

Faglig ungdomssekretær fra LO, Kari Hoset Ansnes, står på stand sammen med Sunndal LO utenfor Domus. Her deler de ut brosjyrer om arbeidsrettigheter. LOs sommerpatrulje besøker mandag Sunndal og Nesset for å svare på spørsmål om arbeidsrettigheter og sjekke om bedrifter har sørget for arbeidskontrakter for sine sommervikarer:

- Vi bruker å dele ut en brosjyre hvor det blant annet er en arbeidskontrakt som både sommervikar og arbeidsgiver kan benytte seg av, forteller Ansnes.

Line Hoem og Ann Elisabeth Hustad besøker bedrifter rundt om i sentrum. Ofte baserer de runden sin på tips de har fått inn på forhånd. Dersom de oppdager at noen ikke har skattekort eller brudd på arbeidsmiljøloven, må de kontakte arbeidsgiver eller rapportere det til etatene. Derfor ser de på seg selv som vaktbikkjer for at ungdom ikke skal bli utnyttet:

- Problemet er som oftest at arbeidsgiver ikke har opplyst om rettigheter som sommervikarene har. Derfor driver vi mest opplysningsarbeid, forteller Hoem, som også forteller at arbeidsgivere flest retter på feilene når de blir gjort oppmerksom på dem.