Det var et hjertesukk på Facebook som startet det hele.

Turid har alltid vært opptatt av hvordan jula kan være tung for de mange som av ulike årsaker sitter alene i høgtida. På Facebook ga hun uttrykk for at hun mener det burde finnes et tilbud for dem i Sunndal. Det var det mange som var enige i, og Turid fikk mye hjertevarm støtte for innlegget. Tanken vokste, fikk fotfeste, og ble etter hvert omsatt i handling, ikke minst takket være Maritha og Espen Ødegård. For fire år siden ble «Julekveld for alle» arrangert for første gang. En drøm som gikk i oppfyllelse, sier Turid.

– Jeg vokste sjøl opp som en del av en stor familie, forteller hun. Yngstejenta i en stor og livlig søskenflokk på seks. Hun husker fortsatt at hun som lita jente spurte faren hvorfor det var slik; hvorfor så mange sitter alene på julaften. Det var vanskelig for henne å forstå.

Det er mange som feirer jul alene. Det anslås at en av ti nordmenn sitter alene når jula ringes inn. Noen ønsker det slik. Andre er ensomme, og ville gjerne hatt noen å dele julegleden med.

– Årsakene til at folk er alene på julaften kan være mange, nikker Turid. Hun varmer hendene på kaffekoppen; en rykende varm latte med brunsukker i. På Timian & Persille i butikksenteret på Sunndalsøra lyser julestjerna i vinduet. Det er ikke mange dagene igjen nå. Til julefreden skal senke seg.

– Det er mange her i Sunndal også som er alene i jula, sier hun, ettertenksomt.

– Det er mye ensomhet. Kanskje særlig blant eldre.

Turid deler en historie – uten å nevne navn, sjølsagt – om ei eldre dame som kom på «Julekveld for alle» i fjor. Ei dame med familie på stedet. Nær familie, nikker Turid.

– Hun fortalte meg om familien at «De kom med ei julestjerne og ei pakke». Så la hun til noe som jeg tror en del dessverre kan kjenne seg igjen i: «De har så nok med seg sjøl».

Turid må tørke bort tårene som lurer seg fram i øyekroken.

– Hvorfor skal det være slik i samfunnet i dag? Hvorfor har folk nok med seg sjøl? Så nok at de bare skynder seg innom farfar eller farmor en liten tur – av pliktfølelse – før de drar heim for å feire jul. Hvorfor har vi ikke plass til alle, hvorfor bryr vi oss ikke om hverandre; tar vare på hverandre?

Turid rister på hodet. Blir nesten litt sint. Synes det er skammelig og hjerterått. Det er helt fremmed for henne å tenke slik. Hun har omsorg for mennesker. Hjerte for alle. På små steder som Sunndal, skulle en tro at samfunnet var så lite, så tett, at alle hadde noen. I stedet tror hun mange holder avstand. Setter folk i bås. Tenker «oss» og «dem». Lukker døra.

Julekveld for alle skal være et arrangement for absolutt alle. Her står døra vidåpen. De siste årene har bortimot førti-femti personer valgt å feire jul sammen med Turid, Bård, Maritha, Espen og alle de andre frivillige som står på for å skape ei fin høytid for flere enn seg sjøl og sine nærmeste. Allerede første året kom det så mange at Turid ble overrasket. Hun trodde mange ville kvie seg for å komme; at det var litt «skummelt» for folk på et lite sted. Men så ble det ikke slik.

Det er ulike årsaker til at folk søker fellesskapet på Odd Fellow-huset når julefreden senker seg. Noen er enker eller enkemenn, som ikke har familie eller andre pårørende å feire sammen med. Andre kan være foreldre som er alene fordi de har barna bare annethvert år. Noen har ikke råd til å feire jul med alt som hører med. Andre igjen skal på jobb, og stikker kanskje innom for å spise julemiddag før de drar på nattskift på verket. Og så er det dem som jobber i jula og har familien sin et annet sted i landet. Alle er like velkomne.

– Det bruker å være kjempegod stemning, smiler Turid. Hun beskriver hvordan folk i ulik alder og med forskjellig bakgrunn kommer sammen og blir kjent med hverandre, kanskje ser hverandre, på en ny måte. Praten går lett, det er latter og juleglede.

Når folk kommer, blir de tatt imot av de frivillige, kanskje møtt med en god klem. Så blir det servert kaffe og noe å bite i, mens folk hilser og prater sammen. For barna som kommer blir det laget til en fin lekekrok i lokalet. Jo Inge Nes har med seg gode musikkvenner som vil spille før maten. En fyldig julebuffet med både varm og kald mat serveres; her er det treretters, med alt hjertet kan begjære, lover Turid. Johan Øiestad er konferansier, i år som tidligere.

– Med ham blir det bestandig mange gode historier og mye latter og glede, ler Turid. Mor Bergljot Øiestad er også med, og skal spille piano

Etter julemiddagen blir det kaffe, kaker og etter hvert julegaver til alle. Handelsstanden har i år som tidligere vært lette å be – og har både overført penger og gitt gaver.

– De bidrar gjerne. Det setter vi stor pris på. Da blir det jul i år også.

Turid tar både med samboeren og sønnen for å feire julekvelden med alle. For første gang tar Turid også med sin mor til arrangementet.

– Det skal bli koselig!, sier hun.

– Mamma har alltid brydd seg om andre. Hele livet, sier Turid. Og tror hun vil kjenne på en god følelse denne kvelden. En følelse av å være del av noe fint, noe viktig, noe som virkelig betyr noe.

Påmeldingsfristen for «Julekveld for alle» er mandag 18. desember.