Elinett melder at det har vært et strømbrudd i områdt Finnset - Eikesdalen torsdag. Det skal ha dreide seg om en forbigående feil.

– Alle kunder skal nå ha strømmen tilbake, opplyser de klokka 12.

Har du tips eller spørsmål? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn
Gjermund Kjøpstad

Sunnmøre: Fant død mann i sjøen

Det er gjort funn av en død person i sjøen i Sande kommune på søre Sunnmøre onsdag. Det skriver politiet i Møre og Romsdal i en melding klokka 21.23.

– Politiet er på stedet etter funn av en død person i vannet. Det er ikke noe som tyder på et straffbart forhold. Vi foretar etterforskning på stedet, samt avhør av vitner, skriver de.

Personen ble funnet i Småbåthavna i Gursken. Vedkommende er identifisert, men pårørende er ikke varslet, opplyser politiet.

Gjermund Kjøpstad

Innovative elever fylte kulturhuset

Gamle kulturhuset i Molde var samlingssted for regionmesterskapet. Foto: Privat

Gamle kulturhuset i Molde var onsdag fylt av innovative ungdomsskoleelever fra Molde, Vestnes og Hustadvika. 37 elevbedrifter med 160 elever fra Molde, Hustadvika og Vestnes deltok i den andre av tre regionsmesterskap for elevbedrifter i ungdomsskolen i Møre og Romsdal.

Det opplyser Lars Øyvind Baltzersen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Møre og Romsdal.

På samlingen fikk elevene vist fram elevbedriftene de har jobbet med dette skoleåret.

Sunnmøre avholdt sitt arrangement tirsdag. Torsdag avrundes regionmesterskapene i Kristiansund der 15 elevbedrifter og over 70 ungdomsskoleelever fra Nordmøre samles i Braathallen.

NTB

EU: Facebook-brukere bør ikke tvinges til å betale for sikkerhet

Facebook-eier Meta bør ikke tvinge sine brukere til å betale for datasikkerhet, mener EUs personvernråd. Foto: Jenny Kane / AP / NTB Foto: Foto: Jenny Kane / AP / NTB

Facebook-eier Meta og andre nettplattformer bør ikke kunne tvinge sine brukere til å betale for datasikkerhet, mener EUs personvernråd.

Det europeiske personvernrådet (EDPB) peker på at retten til databeskyttelse er nedfelt i EU-lovgivningen når selskapene tilbyr annonsefrie abonnementer. Dette skal de ikke betale for, uttaler den europeiske datatilsynsmyndigheten.

– Modellene vi har i dag, krever vanligvis at man enten gir bort alle dataene sine, eller betaler. Dermed samtykker de fleste til dette for å kunne bruke tjenesten, og de forstår ikke fullt ut hva dette innebærer, sier styreleder Anu Talus i EDPB.

Uttalelsen kommer etter at datasikkerhetsmyndighetene i Nederland, Norge og den tyske delstaten Hamburg gikk til EDPB for å få en vurdering av Metas betal-eller-samtykke-modell.

– Plattformene bør gi brukerne et reelt valg, understreker Talus, som også er sjef for den finske datasikkerhetsmyndigheten.

Gjermund Kjøpstad

Nå brøytes Vardevegen

Vardevegen ble brøytet tirsdag. Foto: Kurt R. Vaagen

Et kjent og kjært vårtegn i Molde er når Vardevegen brøytes. I år skjedde det tirsdag 16. april, men de som ønsker å komme seg til byens tak med bil må vente noen dager til.

Johan Hals, avdelingsleder utvikling og forvaltning i Molde bydrift sier de tar sikte på åpning innen 1. mai.

– Men tar værforbehold på det. Det var ikke spesielt mye snø denne vinteren, men isdannelsen på vegen var litt større enn normalt. Vi har av den grunn litt jobb med fjerning av is, som må gjøres før vegen er klar til åpning, sier Hals.

I mellomtida er det mange som tar turen til fots. Stien er nå for det meste bar bortsett fra et parti i de siste bakkene.

Fortsatt ligger det noe is på vegen. Slik så det ut onsdag. Foto: Gjermund Kjøpstad
NTB

Carl I. Hagen innlagt på sykehus

Carl I. Hagen er innlagt på Diakonhjemmet i Oslo. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Tidligere Frp-leder og stortingsrepresentant Carl I. Hagen er innlagt på Diakonhjemmet i Oslo med lungebetennelse.

– Jeg er i litt dårlig form, men det bør ikke overdrives, skriver Hagen i en tekstmelding til Dagbladet.

79-åringen blir trolig innlagt noen dager til, opplyser Fremskrittspartiet. Hagen blir 80 år 6. mai.

– Carl melder at han er ved godt mot, sier kommunikasjonssjef Jon Helgheim til avisen.

Hagen var Fremskrittspartiets leder fra 1978 til 2006. I 2021 gjorde han comeback på Stortinget.

Bjørg-Irene Hovde

Politiet tar utfordringen

Moldepolitiet har søkt etter lag og organisasjoner som vil utfordre dem i en idrett eller annen aktivitet. De vil møteungdom på deres egne arenaer, på en uformell og god måte for å få innspill fra ungdommene selv om viktige tema.

– Det er viktig for oss å vite hva ungdommene mener om hvordan politiet best mulig kan forebygge ungdomskriminalitet og legge til rette for å skape trygghet i det digitale rom. Det er viktige spørsmål som vi ønsker å snakke med barn og unge om. Vi ønsker å høre ungdommens stemme, uttalte Mona Kvernberg i Moldepolitiet tidligere.

Nå har flere ungdomsmiljø tatt kontakt og politiet har i første omgang satt opp disse kampene og møtene med ungdom:

Mandag 22.04. kl 19:00 på idrettens hus, Molde: Basketballkamp mellom G14 og Politiet.

Torsdag 02.05. kl 18:00 på Riksfjord arena, Aukra: Fotballkamp mellom Gossen/Julsundet G16 og Politiet.

Lørdag 25.05., midt på dagen, Malmedalen motorsportbane:

Politiet deltar på stevne med show-drifting og bilutstilling.

Onsdag 19.06.2, dagtid, Bergmo ungdomsskole: Politiet deltar på idrettsdag på ungdomsskolen. Her blir det fotball eller volleyballkamp.

Bjørg-Irene Hovde

RIR samler inn brukte batteri

I uke 17 vil RIR starte utsending av 26.000 konvolutter til husstandene i RIR- området, Molde, Hustadvika, Gjemnes, Aukra og Rauma.

I konvolutten er det 10 små plastposer for å levere brukte småbatteri, powerbanker og batteri fra driller, sammen med en liten plastkrok. Batterier blir hentet samtidig som glass/metall. Kroken festes på håndtaket på beholderen og posen med brukte batterier henges på denne.

RIR ønsker å gjøre det enkelt å sortere riktig, opplyser de i en pressemelding. Batteriene representerer en brannfare ved at mange putter disse i restavfallet. Dette avfallet blir kvernet i vårt prosessanlegg og da utgjør restenergien i batteriene en brannfare. Særlig utgjør større batteri som powerbank og fra batteridriller en stor risiko. Oppladbare batterier i småelektriske gjenstander som f.eks. hodelykter og barbermaskiner er også en gjenganger som kilde til branntilløp. RIR har hatt 30 branntilløp i sitt anlegg det siste året.

RIR sender brukte batterier til materialgjenvinning. Metall og annet innhold blir resirkulert. Økt utsortering bidrar til mer miljøvennlig håndtering av dette avfallet.

Bjørg-Irene Hovde

Disse vil bli koordinator for Helseplattformen

Molde kommune har fått åtte søkere til stillingen som koordinator for Helseplattformen.

Dette er en felles journalløsning for sjukehus, kommuner og fastleger. Molde kommune har tatt i bruk Helseplattformen og søker en koordinator som skal koordinere arbeidet med implementering i helse og omsorg i tett samarbeid med enhetene i sektoren.

Dette er søkerne:

Trygve André Røsegg (30), helsefagarbeider, Molde

Lena Nordmoen Aspeggen (29), førstekonsulent, Molde

Mary Fatima Onia Eide (37), sjukepleier, Molde

Sindre Bergquist (31), nestleder, Trondheim

Inger-Lise Dalby (41), befrakter, Stranda

Espen Stokke (48), hjelpemiddeltekniker, Molde

Knut Inge Talset (36), applikasjonsanalytiker i Helseplattformen, Molde

Linn Alice Romuld (28), vernepleier, Hustadvika

Bjørg-Irene Hovde

Brann i Isfjorden

Politet melder at det var brann i en ubebodd enebolig i Isfjorden natt til onsdag. Det var ingen personer i huset. Huset var overtent da brannvesenet kom.

Like før klokka 6 opplyses det at brannvesenet har kontroll på brannen, og det er ikke fare for spredning.

NTB

Tilbakekaller torskefilet etter funn av E. coli

Grunnet påvisning av e.coli i produktet, trekker Lerøy Seafood tilbake Prima torskefilet. Foto: Produsenten / Handout / NTB Foto: Foto: Produsenten / Handout / NTB

Lerøy Seafood trekker tilbake Prima torskefilet 800 gram etter funn av E.coli-bakterier.

Dersom ikke produktet varmebehandles tilstrekkelig, kan det medføre en helsefare for forbrukeren, opplyser Lerøy i en pressemelding.

Tilbakekallelsen gjelder produkter som er merket med holdbarhetsdato «Best før 03.02.2025»

Produkt med angitte dato er solgt i alle Rema 1000 butikker i hele landet.

Lerøy opplyser at dersom noen har produktet, kan man levere det tilbake i butikken og få igjen pengene – eller kaste produktet forsvarlig i matavfallet.

NTB

Bondeaksjon sperret E6 i Gudbrandsdalen

Trafikken sto tirsdag kveld på E6 Fryasletta i Sør-Fron i Innlandet. Det var bønder på vei til Oslo som hadde en kjør sakte-aksjon.

– Trafikken står på stedet. Ukjent årsak per nå, mulig en type protestaksjon, skrev Vegtrafikksentralen øst på X, tidligere Twitter ved 18.30-tiden.

Like før klokken 19 skrev de at trafikken så ut til å være i gang igjen.

Bondelaget samlet tirsdag folk med traktor til en kjør sakte-aksjon på E6, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

– Vi får håpe dem ikke blir for sinte. I dag kommer de som kjører bak oss, senere hjem enn vanlig, slik vi pleier å gjøre hver dag. Det er tanken, sa Øyvind Sanvold i Nord-Fron Bondelag til avisen tidligere tirsdag.

Gjermund Kjøpstad

Stoppet på Moa: Bar kniv og stjal sko

Politiet i Møre og Romsdal melder klokka 18.22 tirsdag at de har pågrepet en kvinne og en mann på Moa i Ålesund. De ble stoppet av vektere.

Politiet skriver i sin logg at kvinne blir anmeldt for tjuveri av sko og bæring av kniv på offentlig sted. Mannen blir anmeldt for besittelse av det politiet antar er narkotika.

Gjermund Kjøpstad

Bil kjørte av vegen – havnet nesten i fjøra

Bilen unngikk akkurat å havne i fjøresteinene. Foto: Ottar Rydjord

Politiet meldte like etter klokka 18 om et trafikkuhell i Rauma.

– Enslig bil kjørt ut av vegen. Politi og ambulanse er på veg til stedet, skrev de i sin logg.

Stedet ble oppgitt å være på Langfjordstranda, som er mellom Åfarnes og Vistdal.

Klokka 18.45 hadde politiet akkurat kommet fram. Det var ei kvinne og en hund i bilen.

– Jeg har ikke full oversikt ennå, men det skal ikke dreie seg om personskade. Kvinna virket oppegående da vi snakket med henne, sier operasjonsleder Jens Dahl til Romsdals Budstikke.

– Fører av bilen er uskadd. Politiet oppretter sak, skriver politiet i en oppdatering klokka 19.

Romsdals Budstikkes fotograf på stedet sier uhellet har skjedd på Langneset på Holm. Bilen ser også ut til å være uskadd, og kunne rygges tilbake på vegen.

– Hun har hatt veldig flaks. Bilen kjørte over et gjerde, før den fortsatte over ei mark. På sin ferd passerte den et ulent område der det er utrolig at bilen ikke veltet før den ble stående like ved fjøresteinene, beskriver fotograf Ottar Rydjord.

Utforkjøringen skjedde på Holm i Rauma. Foto: Arnt Morten Olsen
Gjermund Kjøpstad

Brukte telefon under kjøring – blir anmeldt

Utrykningspolitiet har hatt trafikkontroll i Fannestrandsvegen / Øvre veg i Molde tirsdag ettermiddag. Kontrollen fokuserte på kjøreadferd.

– Fire personer vedtok forenklet forelegg for bruk av håndholdt mobiltelefon under føring av motorvogn. En person ble anmeldt for tilsvarende forhold, skriver politiet i sin oppsummering av kontrollen.

Knut Lillebakk og Gjermund Kjøpstad

Protesterte mot Helseplattformen

Mange hadde møtt fram for å delta på demonstrasjonen. Foto: Bjørn Brunvoll

Et par hundre helseansatte møtte opp til demonstrasjon utenfor Molde sjukehus tirsdag ettermiddag.

Med paroler som «Ingen skam å snu», «Stopp Helseplattformen», «Psykitatere mot galskap» og «Én journal som ikke fungerer» tilkjennega de sitt syn.

Før helga ble det klart at direktøren i Helse Møre og Romsdal går inn for at det omstridte journalsystemet skal innføres som planlagt i løpet av våren.

Saka skal opp i styret onsdag.

Anne-Mari Holte Flusund, representant for «Regionalt legenettverk for en forsvarlig helsetjeneste», var én av to som holdt appell:

– Jeg er oppbrakte og oppriktig bekymra. Helseplattformen påfører oss økt risiko og merbelastning. Det er ikke bare vår bekymring. Det er konkludert med flere avvik som ikke er lukket. Arbeidstilsynet har avdekket mange brudd. Det er rødt farenivå for legemiddelhåndtering i ROS-analysen. Helseplattformen er trussel mot pasientsikkerheten. Til tross for dette, er innstillingen å «go live». Hvilken unntakstilstand er vi i?

Lina Rossland, lege ved Molde sjukehus, fulgte opp:

– Alle som møter opp her står sammen og viser vår støtte til dem vi jobber for: Pasientene våre. Og kollegene våre. Helseplattformen er å rygge inn i framtida med et system fra 60-tallet. Det har en teknologi som ikke samsvarer med noe annet. Det er stor risiko for brukerfeil, og flere systemfeil. Datatilsynet har reagert og ennå vet vi ikke resultatet av det. Fastlegene er ikke med, og resten av Norge blir ikke med. Det kostet 900 millioner kroner å innføre DIPS arena i hele Helse Vest, mens vi til nå har brukt 6 milliarder kroner på Helseplattformen. Hvordan kan vi ha tillit til en ledelse som nekter å innrømme feil, og som bare går rett fram uansett hva de støter på.

Mange ansatte hadde møtt fram for å si sin mening. Foto: Bjørn Brunvoll
«Stopp Helseplattformen» var kravet fra demonstrantene. Foto: Bjørn Brunvoll
Bjørg-Irene Hovde

Familiedag i Katthola 1. mai.

Fra venstre: Leon Gangeskar Horneland, Even Andreassen, Lukas Benjaminsen Asprem og Bjørn Olav Dalheim. Foto: Privat

Onsdag 1. mai kl. 11-14 blir det aktivitets- og familiedag i Katthola på Kviltorp. Arrangør er Rival Håndball gutter 16, som samarbeider med Kviltorp Vel og Varig Forsikring NR.

Rabalderfestivalen skal også bidra til arrangemnetet med aktivitet denne dagen. Det vil bli tursti med rebusløp og mange poster med ulike aktiviteter og øvelser med lek og trening. Guttene i Rival Håndball skal hjelpe til med alle aktiviteter, og lekelystne familier og barn ønskes velkommen.

Det blir lykkehjul med premier og fristelser i kiosken. Arrangement er gratis, inntektene fra kiosken går til håndballguttas lagkasse.

Arrangøren minner om pågående veiarbeid i Kviltorpvegen og oppfordrer alle som bor i gang- eller sykkelavstand til Katthola om å la bilen stå igjen hjemme. Det er mulig å parkere ved Katthola, men hvis det blir fullt der er det mulig å parkere ved Kviltorp barneskole.

Bjørg-Irene Hovde

Hadde promille

Up har tirsdag formiddag hatt kontroll for rus i Molde.

Resultatet ble at en en bilfører anmeldes for føring av bil med lavpromille.

Vera Henriksen

Plukket 140 kilo søppel på to timer: – Trist å se

Mye forsøpling: - Med den kunnskapen vi har, er det rart at så mange fortsetter å forsøple naturen, skriver Sissel Mordal Hilde i Naturvernforbundet. Foto: Privat

- Vi ser en omfattende forsøpling på veldig mange av våre strender her i nærområdet.

Det skriver Sissel Mordal Hilde i Naturvernforbundet i Molde i en pressemelding.

- Vi gjennomførte strandrydding ved Vardholmen på Bolsøya på en lørdag for noen uker siden og plukket 140 kilo på to timer. Marin forsøpling er et stort problem i hele Norge, også her i Norge, skriver Hilde.

Hun forteller videre at de en dag fant 150 Q-tips og fem hylster fra hagleskudd i Bergsvika, en annen gang sju gravlykter og sju hylster fra hagleskudd i Vikbukta. I elva Istra finnes rundballeplast på bunnen. I tillegg kommer isopor fra båthavner, gammelt fiskeutstyr og tau fra fiskeindustrien.

- Det er veldig ille nå og dette er veldig trist å se, og i neste rekke alvorlig for dyr og vår egen matproduksjon.

Hilde mener mange ikke tenker på at det vi kaster ut av biler og på gater, som godteripapir og plastposer, gjerne blåser i vei og havner i havet.

Videre skriver hun at det er et stort behov for strandrydding. Det gjøres mye gjennom Naturvernforbundet, Friluftsrådet og andre organisasjoner, samt privat, men det er fortsatt behov for at flere rydder.

Hilde oppfordrer til at alle rydder rundt der de er, rundt eget hus, hytte og naust før vegetasjonen kommer, og generelt tenker over hva de kaster eller lar ligge rundt sin bedrift.

- «Stikk ut og plukk» er en super ordning fra Plastposeforbundet. Her kan man få 150 kr. pr. sekk innsamlet marint avfall. Det finnes også en ordning for idrettslag, tipser Hilde.

Fine dager for strandrydding: Det er meldt mye fint vær de kommende dagene. Foto: Privat
Bjørg-Irene Hovde og NTB

Bilfører omkom i ulykke på Atlanterhavsveien

Ulykken skjedde på Atlanterhavsveien, en veistrekning som er svært populær blant turister. Foto: Berit Roald / NTB

En mann i 40-årene omkom da en bil havnet av veien og traff fjellveggen på Atlanterhavsveien på Nordmøre mandag kveld. Veien ble stengt i nesten sju timer.

– I forbindelse med ulykken kan jeg bekrefte at en person er omkommet. Det er en mann i 40-årene som er hjemmehørende i regionen. Pårørende er varslet, sier operasjonsleder Ragnvald Rasmussen Møre og Romsdal politidistrikt til NTB

Politiet fikk første melding om hendelsen fra en bilist som kom kjørende bak klokken 23.11. Ulykken skjedde før dette, men politiet er ikke sikre på når, sier Rasmussen.

Ulykkesgruppen fra Statens veivesen og krimteknikere gransket ulykkesstedet natt til tirsdag. Ifølge politiet var bilføreren alene i bilen. Årsaken til utforkjøringen er ikke avklart.

Vegtrafikksentralen meldte rett før klokken 6 tirsdag morgen at fylkesvei 64, Atlanterhavsveien mellom Hustadvika og Averøy, var gjenåpnet for trafikk.

Operasjonsleder i politiet opplyser til Rbnett tirsdag morgen at ulykka skjedde mellom Storseisundet og Myrbærholmen.

Gjermund Kjøpstad

I natt: Trafikkulykke på Atlanterhavsvegen: – Framstår som alvorlig

Ulykka skjedde på Atlanterhavsvegen. Foto: Statens vegvesens webkamera

Nødetatene rykket i 23.30-tida mandag kveld ut etter melding om ei trafikkulykke på Atlanterhavsvegen i Hustadvika.

Det skal være én bil involvert og med kun føreren i bilen.

– Ulykka framstår som alvorlig, opplyser operasjonsleder Ragnvald Knut Rasmussen.

Til NTB sier politiet at bilen skal ha kjørt i en bergvegg.

– Vi fikk første melding om hendelsen fra en bilist som kom kjørende bak klokken 23.11. Ulykken har skjedd før dette, men vi er ikke sikre på når, sier operasjonsleder Ragnvald Rasmussen i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Ulykkesgruppa fra Statens vegvesen og kriminalteknikere fra politiet var i natt på veg til stedet.

Klokka 00.11 meldte politiet at Atlanterhavsvegen ville være stengt ei god stund på grunn av ulykka.

«Fv64 Hustadvika -Averøy: Atlanterhavsvegen er stengt pga trafikkulykke. Forventet å være stengt i flere timer», meldte Vegtrafikksentralen på X klokka 00.18.

Statens vegvesen oppgir at ulykka skal ha skjedd på Myrbærholmbrua. Dette er brua på Atlanterhavsvegen der det er montert fiskebruer på begge sider.