Odd Trodal hjelper Eirena med skytingen, og bak følger storebror Odin med. Foto: Gøran Rønning

Det var ikke flust med skiskyttere som samlet seg på det en gang dugnadsbygde skiskytteranlegget på Nordmarka denne dagen, men de som møtte var i alle fall fornøyd. Noe av skylda for litt magert oppmøte får tillegges et grått og litt vått vær.

- Skiskytingens dag ble arrangert for første gang i 1972 da det ble dratt i gang av Asbjørn Wæge. Og siden den gang har dette arrangementet fortsatt jevnlig, forteller primus motor Olav Jostein Holten.

Holten instruerer og hjelper de unge skiskytterne på alt fra fem år og oppover som har møtt opp. Flere av dem er også hans egne barnebarn, både Eirena, Odin og Ronja er med. I alt et stort titall av unge skiskyttere har tatt turen hit.

– I starten var det alltid rundt 30 deltakere, men det har avtatt litt med åra. Det er så mye annet som foregår i tillegg til dette også vet du, mye mer nå enn før, sier han.

Olav Jostein er leder for Indre Nordmøre Forsvarsforening, og han er også ivrig med skiskyting. Han minnes med glede de store glansdagene da han konkurrerte sammen med blant andre sambygdingen Odd Trodal.

En annen kar som husker rennene som var i de dager er Johs Vaag, som også er sekretær for Indre Nordmøre forsvarsforening.

– Tidligere var jeg en aktiv skiskytter, og spesielt godt husker jeg samlagsmesterskapet i 1960. Da kjempet jeg mot blant andre Odd (Trodal), og det var 10 km å gå og ti skudd på ukjent hold. Jeg slo Odd den gangen og vant, hvorpå jeg ble båret på gullstol av blant andre Jostein Wæge. Det var en stor dag, forteller Vaag.

Ja det er mangt å minnes, og denne dagen har Johs med seg barnebarnet sitt Andreas Vaag Bolme, hit til Nordmarka for tredje året. Og tre år betyr gullmerke! Andreas er en aktiv kar som sier han har lyst til å være med i konkurranserenn etter hvert. Men han driver også med Taekwon-Do, så det er nok å fylle fritida med.

Det er det mange som gjør det bra, det er mye fin skyting som presteres av ivrige skiskytterspirer.

Ungene er ivrige både i løypa og på standplass, og bommes det så blir det gjerne noen strafferunder rundt løypa. En av dem er Arnstein Fjærli, som også gleder seg til å få gullmerke etterpå.

– Det er ingen tvang i dette, det er et høyst uhøytidelig arrangement, så strafferundene er sjølpålagte, humrer Holten.

Han sier at miljøet nå holder på å ta seg opp igjen, blant annet på grunn av drivkreftene i Halsa. Og da mener han spesielt sånne som Øyvind Reiten, som står på og trekker flere med seg. Blant annet arbeides det for å få til rulleskibane på motorsenteret på Glåmsmyra.

– Dette er jeg helt sikker på at Øyvind greier godt, sier Olav Jostein, som har stor tro på framtida til den lokale skiskyttermiljøet.

Dette arrangementet er mest ment for å skape interesse for sporten, og Surnadal IL sørger som vanlig for god skiløype.