Hvert år gjennomfører NHO Reiseliv en sommergallup som kartlegger nordmenns ferieplaner for sommeren. Åtte av ti nordmenn har planer om å dra på sommerferie i år.

Andelen nordmenn som velger å feriere i Norge har økt etter pandemien fra 58 prosent til 65 prosent i år. Det er samme nivå som i fjor.

Andelen som svarer at de kun skal feriere i Norge i sommer har økt fra tre av ti til fire av ti i år.

– Vi gleder oss over disse tallene. Mange reiselivsbedrifter var flinke til å markedsføre seg mot nordmenn under pandemien, og har lykkes med å opparbeide seg et større kundesegment med både nordmenn og utenlandske gjester. Mange nordmenn har blitt glade i å feriere i Norge, og flere trender peker i retning av det blir mer og mer populært med kortreiste opplevelser i Norge, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv, i ei pressemelding.

Kronekurs påvirker lite

Ofte blir det pekt på den svake kronekursen som årsak til at flere vil holde seg hjemme. Tross alt, når krona er svak så får man færre euro, pund eller dollar å bruke på ferie.

Men ifølge undersøkelsen er det kun én av ti som dropper utenlandsferien på grunn av at det er for dyrt og sju av ti sier at den svake krona ikke spiller noen rolle for sommerferieplanene i år.

– I fjor var det rekordmange nordmenn som ferierte i eget land – til tross for at vi endelig hadde mulighet til å reise utenlands etter pandemien. I år har vi vært spente på om 2022-nivået vil holde seg – også med tanke på at folk har fått strammere økonomi, så det er svært gledelig å se at den gode trenden fortsetter, sier Krohn Devold.

Optimisme før sommeren

Krohn Devold viser til NHO Reiseliv sin medlemsundersøkelse fra mai, som viser at vi også kan forvente mange utenlandske besøkende i sommer.

– Vi har god plass, ren luft, et behagelig klima om sommeren, fantastisk natur, gode opplevelser, kultur og god matkvalitet, og vi har blitt et rimeligere land å feriere i, så summa summarum er vi kanskje en bransje som kan komme positivt ut av denne urolige tiden vi er inne i, fortsetter Kristin Krohn Devold.

Undersøkelsen viser at Troms og Finnmark står øverst på ønskelisten, og deretter følger Nordland på andre og Vestland og Agder på delt tredjeplass.