Han går tredjeåret på toppidrett sykkel på Melhus videregående skole i Trøndelag. Her bor han på hybel sammen med to andre syklister.

– Det er kjempekjekt og sosialt, sier Sondre, som valgte skolen i Melhus fordi han hadde hørt mye bra om den, og det var den nærmeste i forhold til familie og heim i Eidsvåg. Han trener både på skolen og på fritida, så det blir ofte to økter per dag. På helg er det langturer som gjelder. Han ligger på mellom 15 og 22 timer med trening per uke. For å få bedre tid til trening har syklistene mulighet til å ta den treårige utdannelsen over fire år, noe Sondre har benyttet seg av.

– Det blir mindre stress slik. En holder motivasjonen oppe og blir ikke skolelei.

Hovedsatsinga til Sondre er sykkel. Det kombinerer han med ski på vinterstid.

– Om sommeren er det kun sykkel det går på. Sesongen er fra april til oktober. Nå framover er det full satsing på ski.

Han drar heim til Nesset annenhver eller hver tredje helg, og da er det mye skigåing på topper. På sommeren går de fleste helgene med til sykkelritt, det er hele 40 av dem i sesongen. Sondre er landevegssyklist og er med på norgescup- og rankingritt, i tillegg til noen terrengritt og lokale konkurranser.

– Sykling er en hard sport og på skolen er det mest utholdenhetstrening det går på. Jeg sykler for Gauldal SK, og det er en sammensveiset gjeng. Vi trener mye sammen på fritida.

Sondre har mange medaljer og premier fra konkurranser på lokalt og nasjonalt nivå, blant annet sølv i NM i telemarkkjøring, gull i norgescup, og 11. plass i VM på randonee.

– Det er randonee jeg satser på og jeg skal delta i norgescupen. Hovedmålet er NM i midten av mars. Et mål er også å komme til VM.

Neste år er han førsteårssenior på sykkelsetet, og han vedgår at det kommer til å bli et hardt år i møte med erfarne og eldre syklister.

– Målet for neste sykkelsesong blir å kjøre gode ritt sammen på seniorer og delta i NM. Det blir fullt kjør på sykkelsetet fra april.

Sondre har ikke kommet lett dit han er i dag. De to siste årene har han brukt mye tid på å komme seg i form og bygge seg opp. I 2014 fikk han påvist kreft i skjoldbruskkjertelen med spredning til lymfeknutene, og måtte gjennom en operasjon i halsen der kjertelen og 87 lymfeknuter ble fjernet. Han ble veldig nedkjørt etter dette.

– Ja, jeg har vært gjennom en del og det var et sjokk å få en slik beskjed. Jeg hadde vært slapp og dårlig i magen, reagerte på ulike typer mat, og hadde hovne lymfeknuter på halsen. Legene sa i ett år at det var kyssesjuka, men når det ble tatt skikkelige prøver kom det fram at det var kreft. Sannsynligvis hadde jeg hatt det i fem år. Jeg var ikke forberedt og fikk det rett i fleisen. Men jeg prøver å bruke det til en motivasjon og snu det til noe positivt. Jeg prøver å leve livet dag for dag. Det er viktig å leve livet og ha det artig mens en kan.

18-åringen føler seg ganske bra nå.

– Det er fortsatt noe i kroppen de ikke finner ut hvor er, og det er påvist på blodprøver, men hvis kreftceller begynner å vokse vil de se det. Jeg går til kontroller to ganger i året og er ikke friskmeldt.

– Hvordan er det å leve med denne usikkerheten?

– Jeg lever normalt og tenker ikke så mye på det. Jeg er i relativt bra form, går på stoffskiftemedisin og tar blodprøver. Det er litt å følge med på, men det blir en rutine i hverdagen det også. Jeg merker stor bedring i formen og opplever en helt ny hverdag.

Da Sondre var 14 år ble han tatt av snøras da han var på skitur i Nesset. Han ble revet med 400 meter og begravd under snøen. Heldigvis fikk broren Arne, onkel Laffen, søskenbarnet Erik og kompisen Ola gravd fram den bevisstløse gutten på et kvarter, og han ble reddet.

– Det var ingen god opplevelse. Jeg prøvde å komme meg fortest mulig på ski igjen og har ikke blitt skremt, selv om jeg har det i bakhodet, har blitt litt mer forsiktig og tar færre risikoer. Jeg går også med skredsøker nå. Kanskje er familien mer redd i etterkant enn det jeg er, men jeg vil leve livet. Det var aldri aktuelt å la redselen ta overhånd etter rasulykka. Jeg skulle tilbake.

Sondre ser positivt på livet, til tross for utfordringene han har vært gjennom. Det er en tøff, voksen og oppegående 18-åring som har valgt å satse på livet. Og på konkurranse. Han går for seier.

– Jeg ser fram til hver dag og nyter dagene.