Tdligere har moldensere kjørt fra Molde til Sunndalsøra for å handle hos Shakir Ahmed. Av en reportasje i Romsdals Budstikke nylig går det fram at han og kona og han flyttet butikken ved bussholdeplassen på Sunndalsøra til bussholdeplassen i Molde. Dermed er denne trenden snudd opp ned.

Rent og ryddig, stort og luftig, med oljeflasker og søte kaker, ris og bønner, hermetikk og grønnsaker i striglete hyller. Det er hva kundene møter bak dørene hos «Asan – Eksotiske matvarer» som altså har åpnet på bussholdeplassen, skriver RB.

Bak kassa sitter en høy og slank, blid og energisk kar:

– Vi har flyttet butikken fra Sunndalsøra til Molde. Der skjer det ikke så mye, mens Molde er en by. Jeg er veldig glad for å ha kommet hit, sier Shakir Ahmed, politisk flyktning fra Irak med 13 år på Sunndalsøra, de fem siste som butikkdriver.

Kona er sjefen. Det er kona til Shakir Ahmed, Ala Mikail, som eier butikken. – Hun er sjefen min. Dette er jo Norge hvor damene er sjef, smiler Ahmed. – Hun jobber som miljøarbeider på asylmottaket på Sunndalsøra, og er tolk med åtte språk. Men hun slutter snart der og komme for drive butikken her. Mannen er ikke så lite språkmektig sjøl heller, med norsk og engelsk, arabisk og persisk, usbekisk og dari fra Afghanistan, tyrkisk og kurdisk – og litt russisk. – Jeg hører hvor kundene kommer fra, så kan jeg spørre mange på deres eget språk hva de leter etter. Da blir de glad, for mange skal ha noe de ikke vet hva heter på norsk, sier han.

FN-flyktning. Egentlig er han utdannet helselaborant, men fikk ikke med seg vitnemål da han som politiker heime i Irak måtte flykte etter drapstrusler. Etter hvert har han likevel jobbet på laboratoriet på Hydro Sunndal, og på legesenter der. Men han har også hatt mange andre jobber.

– Min søster og mannen hennes bor i Molde. Hun jobber på Nav, mannen hennes i kommunen. Vi er en aktiv familie som liker å jobbe, sier Ahmed, før han snur seg og ekspederer en ny kunde.