Tove Oppigard håper du melder deg om du har keisersnitt. Foto: Elin Høstmark

Visste du at arr etter keisersnitt kan gi hofte-, bekken- og ryggplager? Tove Oppigard bor i Eikesdal i Neset kommune og jobber som osteopat i Eikesdal Trim og Osteopati. Til en studie om hvordan man kan forebygge plager etter keisersnitt trenger hun deltakere som er operert med keisersnitt ved fødsel eller som har fjernet livmor.

Åtte uker

Oppigard har gått 5 år deltid på osteopatiskolen, som ligger på Sjømannsskolen i Oslo. Studiet avsluttes med en hovedfagsoppgave som hun utfører sammen med to andre. Studiet skal gå over åtte uker med oppstart i begynnelsen av september, der en gruppe på 9 damer tøyer på sitt keisersnittarr daglig, mens de andre 9 damene får osteopatisk behandling på arret ukentlig. Behandlingen og oppfølgingen koster ikke noe. Hoftebevegeligheten testes i uke 1, 4 og 8.

– Blir man med får man gratis osteopatisk behandling i åtte uker, sier Oppigard. Studien hun skal foreta er en forskningsbasert diplomoppgave som skal resultere i en artikkel på 10 sider skrevet på engelsk.

18 damer trengs

Det praktiske studiet går på arrvevsbehandling for å oppnå bedre bevegelighet i hofteleddet. Til oppgaven trenger Oppigard 18 damer med keisersnitt/bikinisnitt.

– Formålet er å se om tøyninger av keisersnittarret kan øke hoftebevegeligheten hos disse damene. Mange kvinner med denne type arr får nemlig plager i rygg, bekken og hofter, og vi vil se om tøyninger av arret kan ha effekt, sier Oppigard. Deltakerne bør være i alderen mellom 25 og 55 år og keisersnittet må være foretatt for to år siden eller før.

Behandler

Tove Oppigard, som opprinnelig er fra Sverige, forklarer om osteopati:

– Den typiske personen som oppsøker en osteopat er en person med akutte eller kroniske smerter. I økende grad kommer også personer med problemer fra indre organer. Smertene kommer hovedsakelig fra muskel- og skjelettsystemet. Osteopati har også en forebyggende effekt. Det som skiller osteopater fra andre behandlere er den osteopatiske undersøkelsen, som leder til en osteopatisk diagnose. I osteopati ser vi etter sammenlikning mellom muskelskjelettsystemet og andre kroppssystem som bindevevsnettverket. Osteopaten vil alltid forsøke å finne nedsatt bevegelighet i disse systemene, og derfor behandler osteopaten ofte andre steder på kroppen enn der smertene er.

Osteopaten håper mange damer melder seg.

Er du interessert i å delta i studien, blir Tove Oppigard glad du tar kontakt, enten i lokalene hennes på rådhuset i Eidsvåg, eller på telefon 90757754.