Kommunestyret i Sunndal behandlet onsdag ettermiddag nok en gang spørsmålet om hvordan den ferjefrie forbindelsen mellom Sunndal og Surnadal kan løses. Torsdag får politikerne i Surnadal den samme problemstillingen på bordet. Rådmennene i de to kommunene har utarbeidet en likelydende innstilling til en tilleggsutredning som også omfatter utredning av undersjøisk tunnel mellom Nordvik i Surnadal og Ålvundfossen i Sunndal. I innstillingen heter det at kommunene holder fast ved Trollheimstunnelen som løsning på fjordkryssinga, men at de også ønsker å få vurdert om et undersjøisk alternativ kan være rimeligere alternativ enn alternativet Trollheimstunnelen. I vedtaket ligger det at fylkestingets prioritering av Trollheimstunnelen ligger fast.

I Sunndal kommunestyre ble forslaget til vedtak vedtatt med 21 mot 6 stemmer. Senterpartiets Synnøve Helland fikk med seg kommunestyret på en mindre endring i ordvalget i den opprinnelige innstillingen. Slik vedtaket nå er formulert blir tunnelen hetende Trollheimstunnelen uansett om det blir den opprinnelige Trollheimstunnelen eller det undersjøiske alternativet som blir valgt.

Fremskrittspartiets Erling Rød gjorde et helhjertet forsøk på å få politikerne med på et forslag til vedtak som også omfatter et alternativ med tunnel fra Ålvundfossen fram til brua over Todalsfjorden og videre veg og tunnel til Nordvik i Surnadal, men ble nedstemt. Rød hadde også flere andre punktvise forslag som ble nedstemt.

Ordfører Ståle Refstie tok opp spørsmålet om sin egen habilitet i starten av debatten. Refstie viste til at han hadde gått ut av styret i Trollheimstunnelen 30. april, og mente sjøl at han var habil. Kommunestyret var enig i det.

Både Erling Rød og Høyres Jon Rasmus Leinum stusset innledningsvis på formuleringen i forslaget til vedtak. De reagerte begge på at det står at kommunene holder fast på Trollheimstunnelen, på samme tid som de ber om at også det undersjøiske alternativet skal utredes.

– En underlig formulering, mente Rød - som ba om kommunestyrets støtte til også å få utredet brualternativet.

Venstres Mildrid Solli mente det er viktig at alternativet med undersjøisk tunnel utredes. Et alternativ som også vil ta hensyn til Tingvoll.

Debatten kom ellers til å dreie seg om stemningen i forkant av vaget i fjor og om valgresultatet i de to kommunene kan tolkes i den ene eller andre retningen.

Jon Rasmus Leinum viste til uttalelser surndalordfører Mons Otnes hadde kommet med på et folkemøte på Sunndalsøra i etterkant av valget. Der hadde han - ifølge Leinum - vært tydelig på at hans klare standpunkt for Trollheimstunnelen hadde bidratt til hans eget og Arbeiderpartiets gode valgresultat i Surnadal.

– Mons har vel sagt at valgresultatet kunne tolkes som et tydelig signal, men jeg tror det er å dra det vel langt å påstå at han mener det var standpunktet for Trollheimstunnelen han vant valget på, repliserte Refstie.

Sunndalordføren ble anklaget fra å ha løpt fra tidligere løfter om at også brualternativet skulle utredes videre. Det avviste han på det mest bestemte.

Når også torsdagens vedtak i Surnadal kommunestyre er klart, går bestillingen om også å utrede undersjøisk tunnel videre til samferdselsavdelinga og fylket.