Niendeklasseelevene i Halsa ble mandag presentert for 15 ulike utfordringer fra bedrifter, foreninger, organisasjoner og kommunen, hvorpå de ulike gruppene valgte hver sin oppgave.

Resultatet presenterte de ved Rasteplassen onsdag, der juryen besto av ordfører Ola Rognskog, rådgiver næring og kultur, Ragnhild Godal Tunheim, og leder i næringsforeninga, Arnstein Stokke.

Gründercamp er en treningsleir i kreativitet og nyskaping, der elevene får et reelt oppdrag med en definert problemstilling som de skal presentere en løsning på. En fin mulighet for et godt samarbeid mellom skole og lokalsamfunn, et konsept som engasjerer og gir elevene reelle utfordringer.

Vinneren går i år videre til en regional gründercamp i regi av Nordmøre Næringsråd, noe som også ga et ekstra spenningsmoment og en skikkelig motivasjonsfaktor for de 26 niendeklasseelevene.

Ulike løsninger

Hele tre av de seks gruppene hadde valgt en oppgave gitt av Ungdomsrådet i Halsa; «ungdomsrommet», hvordan dette best mulig skal løses som tilbud for ungdommene i kommunen. Her ble det presentert ulike løsninger, alt fra aktivitetsinnhold til utforming og organisering, og gruppene hadde laget modeller av rommet i papp. En av disse gruppene kom også på andreplass, da juryen kåret vinnerne.

En gruppe valgte å arbeide med «Ingeborghagen», et friluftsareal på «Persetunet» ovenfor sjukeheimen. Navnet på hagen er etter tjenestejenta Ingeborg Haugan som levde omkring århundreskiftet 18–1900 og som ofte oppsøkte dette stedet for å søke påfyll og ro i en ikke altfor snill hverdag. Gruppa hadde laget modell med forslag til utforming, der de ønsker å lage en møteplass for både unge og eldre. Ideen til denne oppgaven var det Ragnhild Liabø Fjeldstad som kom med.

En annen gruppe arbeidet med «Åpen hall» og kom med forslag til aktiviteter og organisering av et Åpen halltilbud for unge. Disse endte til slutt på tredjeplass. Siste gruppa, som også stakk av med seieren, hadde brynt seg på en oppgave fra Sparebank 1 Nordvest, om en ny mobilapp for unge.

Oppdrag fra banken

Vegard Megård, Sander Søraas, Marte Valsø og Alette Hendseth i vinnergruppa, hadde «utviklet» en ny spareapp for unge, en app der en kan legge inn de beløp en sparer, for å følge utviklingen på mobilskjermen.

– Vi valgte denne oppgaven fordi den virket spennende og var litt annerledes enn de andre oppgavene, sier Marte, og legger til at mobiltelefon er noe som alle unge bruker, og at de derfor ville prøve seg på noe mange er interesserte i.

Gruppa presenterte forslaget sitt på lerret og evnet altså å imponere juryen såpass at det holdt til seier. De foreslo blant annet at den nye spareappen skal inneholde sparepåminnelser, månedlig sparestatistikk, «sparometer», «spør banken» og valutakalkulator. Generelt gjøre sparing til en artig greie å følge med på gjennom mobilen. For eksempel ved å legge inn en gitt sum, eller mål for sparingen, for så å følge med på utviklingen visuelt gjennom et søylediagram på skjermen etter hvert som en sparer.

– Vi er veldig fornøyd med det vi har fått til på så kort tid. Vi håper vi kommer videre, og at denne appen kan bli virkelighet, sier de glade vinnerne. I tillegg til egen fantasi har de innhentet informasjon ulike steder og brukt mentoren sin i banken, Marit Kvande Sæther. Godt informasjonssøk var også en av juryens kriterier.

Premier med futt

Elevene som nå går i åttende klasse skal ha gründercamp neste år, og alle disse var også med for å se på presentasjonen denne dagen. Så totalt var 51 elever, samt folk fra næringsliv, skole og kommune samlet ved Rasteplassen, og mens juryen stakk hodene sammen for å rangere gruppene, ble det servert pizza til alle. Og da maten var fortært hadde juryen funnet fram til en vinner og var klare til å dele ut premiene.

– Sjøl om det var veldig jevnt mellom gruppene, var likevel en relativt klar førsteplass når vi la alle kriterier til grunn og summerte. Dette var alt i alt veldig positivt, sier ordføreren når han deler ut førstepremien til de fornøyde vinnerne.

Førstepremien lukter det skikkelig svidd av, for i tillegg til å gå videre til den regionale gründercampen, består førstepremien av fire heat med gokartkjøring ved Halsa Motorsportsenter. Andre- og tredjepremien er henholdsvis tre- og to heat ved banen, mens alle øvrige deltakere får bli med og kjøre ett heat hver.

Se bildeserie fra presentasjonen her