Fredag 8. mars markeres det at det er 100 år siden kvinnene i Norge fikk stemmerett, i kombinasjon med 100-årsfeiringen for Sunndal som industristed. Det er stemmerettskomiteen som er arrangør av «Kvinner i 100», sammen med kulturtjenesten og Sunndal kunstlag.

– Det er 100 år siden det ble innført kvinnelig stemmerett; og det er en stor og viktig begivenhet, sier Tove Lise Torve, som sitter i stemmerettskomiteen sammen med Tommy Fossum og Gro Blix.

– I 2013 er det også 100 år siden det forelå konsesjon for å starte kraftutbygging og vi feirer dermed Sunndal som industristed. Vi satte oss som mål å kombinere dette med stemmerettsjubileet. Vi slår kreftene sammen og får til en skikkelig markering!

– Dyktige og markante personer vil besøke oss 8. mars, konstaterer Torve og ramser opp: Sindre Hovdenakk, Marie Simonsen, Marit Nybakk og Shabana Rehman. Komiteen startet tidlig i fjor med å sikre seg disse, som er svært ettertraktet.

– Kulturtjenesten er viktige samarbeidspartnere i arrangementet.

Ole M. Ansnes mener markeringen passer godt inn i jubileumsåret, der spennet er veldig vidt og det foregår mye.

Hagbart Emanuel Berner (1838-1920), Dagbladet sin grunnlegger, ble født på en prestegard i Sunndal. Han var i sin tid borgermester i Oslo og satt på Stortinget som venstrepolitiker. Sindre Hovdenakk, som har skrevet biografi om den markante skikkelsen, vil holde foredrag om Berner i et åpent møte på Sunndal videregående skole på dagtid 8. mars. Internasjonal skole er invitert for å få et innblikk i samfunnet.

På ettermiddagen blir det offisiell avduking av minnesmerke over Hagbart Berner på Skjøllend Klokkergård (over gata for Hov kirke). Det er kommet på plass en stor stein og det skal monteres en plakett. Grafo jobber med plaketten og det skal bli en enkel tekst. Marie Simonsen tar seg av avdukingen, og det blir musikkinnslag og tale ved ordfører.

– Hagbart er et begrep, han var i hvert fall det, i Dagbladet ble til og med datasystemet kalt for Hagbart, sier Fossum. Han konstaterer at Hagbart er nokså ukjent her i Sunndal, men at han var en pioner og lå mange år foran sin tid. Han startet også opp, og var første formann i Norsk kvinnesaksforening.

– Han kjempet for å få kvinnelig stemmerett, sier Torve og fortsetter:

– Jeg blir bare mer og mer glad i Hagbart dess mer jeg leser om ham. Jeg blir stolt over å være sunndaling!

Sunndal kunstlag åpner kunstutstilling av kvinner i laget på kvelden 8. mars i Sunndal kulturhus.

– Sunndal kunstlag kunne ikke være til stede på pressekonferansen, men sier seg veldig glade for å være med på markeringen.

Etter åpningen er det bare å trekke opp til Støgu der Marie Simonsen, politisk redaktør i Dagbladet og Marit Nybakk; Stortingets visepresident, er hovedtalere.

– Marit Nybakk synes det var spennende å bli invitert og holder innlegg om stemmerettsjubileet. Marie Simonsen skal snakke om Hagbart og komme med sine refleksjoner rundt dagens situasjon. Jeg er stor fan av henne på grunn av hennes skarpe penn. Hun har mye å tilføre samfunnsdebatten og legger ikke noe mellom, sier Torve og er glad Fossum fikk ordnet avtale med henne.

Blix fikk huket tak i Shabana Rehman, og hun blir å oppleve i Støgu etter innlederne, med forestillingen «For konge og Fedreland». Fortellinga hennes veksler mellom humoristiske anekdoter fra en livlig innvandrerfamilie på Holmlia og sterke personlige betroelser om barndom og familiekrise, om ung kjærlighet som ble livsfarlig, og om overgrep fra dem som skulle hjelpe.

– Vi synes temaet til Rehman passer bra inn, sier Torve.

Ellers blir det matsalg og åpen bar i kulturhuset.

– Det er lenge siden vi i Sunndal har hatt mulighet til en slik full pakke på «byen», smiler Torve og håper mange møter opp.