"Barsk, raus og ekte" er kjerneverdier i Åpen Fjord-samarbeidet og bildet taler vel for seg i så måte. Ordfører Ola Rognskog foretar åpningen av Åpen Fjord ved å kutte "snora" med en laftebile. Fv: Magny Strand, Bjørn Fjærli, Ola Rognskog og May Iren Dønheim Hovde Foto: Gøran Rønning

Åpen Fjord er en sammenslutning av til sammen 10 medlemmer i Halsa. Medlemmene består av lag/organisasjoner og bedrifter som har en visjon om å lykkes ved å stå sammen.

Et felles mål for alle er å kunne være en tilbyder av opplevelse og aktivitet, og dette samvirkeforetaket skal blant annet bidra til å forsterke lokalt særpreg og fremme Halsa og omegn som attraktivt reisemål. De som hittil har gått sammen er Rasteplassen, Valsøytunet, Husasnotra, Valsøyfjord Utleie, Halsa Historielag/Elstadsamlinga, Fjordkajakk, Negarden, Otnesbrygga, Halsa Motorsportsenter og Valsøyfjord Idrettslag.

– For å kunne levere gode opplevelser og arrangementer i framtida, mener vi det er nødvendig med et sånt godt samarbeid, sier presseansvarlig Lars Botten.

Medlemmene i sammenslutningen markedsfører seg både hver for seg og felles, og for virkelig å teste seg sjøl arrangerer de nå «Åpen Fjord-dagan». Dagene innledes med allsang og tapasservering på Otnesbrygga på selveste nasjonaldagen, og arrangementene går fortløpende hele helga.

Det er et meget innholdsrikt program som presenteres av den forholdsvis ferske sammenslutningen. Vi nevner i fleng: Midtnorsk mesterskap i spikerslåing, roing og seiling på Geitbåtmuseet, litterært fotbad, god og lokal mat, gokartcup, smedkurs, kajakk-kurs-/tur, paintball, sandvolleyball, gardsopplevelser, åpning av Otnesbrygga, Elstadsenteret og Valsøytunet, kulturvandring, plattdans og mye, mye mer.

«– Vi må jærra nå!»

May Iren Dønheim Hovde, eller Mayse som hun helst kalles, er styreleder i Åpen Fjord og forteller om starten på alt dette.

– Starten på det hele var vel at vi damene satt og diskuterte hva vi kunne finne på, da Kolbjørn Botten kom og brøt inn med følgende: «– Vi kan ikkje bærre sitta å prat, vi må jærra nå!»

Og det gjorde de også. Med den symbolske åpningen ved Valsøya mandag, samt det store arrangementet i mai, så er samarbeidet godt i gang og resultatene av mye arbeid begynner å vise seg. Om ikke lenge åpner også heimesida til Åpen Fjord, og det vil bli en person som til enhver tid får ansvaret for å motta alle henvendelser og videreformidle disse.

– Åpen Fjord er i likhet med Vandrefestivalen et resultat som Halsa kommune la grunnlaget for med prosjektet «Reiseliv Halsa». Og på sikt ønsker vi også å ekspandere, sier Mayse, som legger til at kommunegrensene egentlig er uinteressante, det er opplevelsene som skal stå i fokus.

– Dette i mai blir første arrangementet vårt, og med dette ønsker vi å få litt fart i bygda, sier hun.

– Samarbeid er nøkkelen til suksess, vi har alle en god tone oss imellom og er sikker på at vi kan lykkes, sier styremedlem Solvår Skogen Sæterbø.

Applaus fra kommunen

Og ordfører Ola Rognskog skriver under på at Åpen Fjord møter godvilje fra kommunen.

– Prosjektet Reisemål Halsa satte reiselivet i kommunen i fokus i samarbeid med Fylket og Innovasjon Norge, og et av de sterkeste svarene på hva dette har gitt oss er stiftelsen av Åpen Fjord. Det er kunden/besøkende som er i fokus her og alt dette får applaus fra kommunen, uten tvil, sier Rognskog.

– Samtidig som dette er reiselivsrelatert så ønsker vi jo også å bidra til å skape bolyst i kommunen. Ei bygd det er godt å være gjest i er det også godt å bo i, og omvendt, summerer Mayse.

Mandag samlet hele styret seg ved Valsøytunet for å offisielt markere åpningen av samarbeidet Åpen Fjord. Og ordføreren var invitert til å foreta den symbolske snorklippen, eller rettere sagt hogget, da snor og saks for anledningen var erstattet med tau, furukubbe og laftebile.

Og mens Bjørn Fjærli holdt stabben, Magny Strand og Mayse holdt hver sin tauende, så hogg Rognskog tauet i to og erklærte med det Åpen Ford som åpnet.

Driva kommer med mer om "Åpen Fjord-dagan" og programmet senere.