Han skaper en helt ny festival i Sunndal, Tendai Makarumbandi. Han har satt seg som ambisiøst og langsiktig mål å gjøre Møre og Romsdal og Sunndal til et senter for internasjonal kultur og dans i Norge. Danseren og koreografen i Compassion 2Dance er grunnleggeren av og den kunstneriske lederen for In2IT International Dance Festival. Makurumbandi håper festivalen skal bidra til å bygge bruer – mellom mennesker, kulturer, tradisjoner, kontinenter.

Fra 11. til 15. oktober arrangeres festivalen for første gang. Mange vil minnes fjorårets pre-festival, som gikk over flere dager og bød på mye spennende innhold. Driva omtalte arrangementet som «en forsmak som ga mersmak». Nå blir det mer. Og Makurumbandi inviterer alle som er interessert i dans til å delta – på seminarer, workshops og forestillinger.

Programmet holder et høyt nivå. Jo Strømgren Kompani og «A Dance Tribute to the Art of Football» kan oppleves på scenen i Hovshall i kulturhuset tirsdag 11. oktober. En forestilling som en trygt kan si står uten sidestykke i norsk dans, etter å ha vært vist for et entusiastisk publikum verden over i snart tjue år. Dette er forestillingen som fikk fotballfansen til å gå på samtidsdans. Forestillingen tar for seg fotballen som fenomen med dets fysiske rutiner, vold, galskap, estetikk og humor. Samtidig er den en politisk kommentar til den kunstige «konflikten» mellom sport og kunst, og gir et spark til stolthet og fordommer som omgir arbeiderklassens fotball og overklassens ballett.

Andre høydepunkt blir møtet med Jerahuni Movement Factory fra Zimbabwe, Kompani Raande-vo fra Sverige, Moving Facts fra Belgia og Taciziva Dance fra England – i tillegg til at Makurumbandis eget kompani Compassion 2Dance kan oppleves med «When I see», en forestilling som tar for seg tid og rom gjennom en reise til fortida og framtida. «Vi kan flytte oss rundt, men aldri komme hjem. Alle steder vi reiser til vil være nye. Gårsdagen er kun et minne i dag og i morgen finnes bare som en drøm. Om vi deler tiden inn i årstider, spinner hver årstid inn i den neste, slik tid og sted ikke begynner og aldri stopper. La dagen favne om gårsdagen og la lengselen føre deg mot en bedre i morgen.» Makurumbandi er sjøl koreograf, og danser sammen med Macnitosh Jerahuni, Hege Lauritzen, Yvone Senn og Pia Lauritzen.

Det blir også mulig å melde seg på workshops i dans, ledet av profesjonelle dansere, lærere og koreografer, sammen med de besøkende dansekompaniene.

– Vi vil dekorere hele Sunndalsøra med dans, bringe folk sammen for å dele gleden og lidenskapen som er i dansekulturen, sier Makurumbandi.

Det blir workshops i moderne dans, afrikansk dans, hip hop, break dance, house dance og samtidsdans. Blant annet. Kursene er åpne for alle som liker å danse. I utgangspunktet blir deltakerne inndelt etter alder, men ingen grenser er helt fastsatte, sier Makurumbandi. Han oppfordrer foreldre til å melde seg på kurs sammen med barna sine. Han mener alle burde danse mer – sammen. Det knytter nye bånd, også mellom mennesker som allerede kjenner hverandre godt og tilbringer mye tid sammen. En trenger ingen bakgrunn eller erfaring med dans for å delta. For det er ganske enkelt slik, sier Tendai:

– Alle kan danse!

Nå håper festivalgrunnleggeren at folk i Sunndal skal gå mann av huse for å få med seg det som skal skje. Han sier at han håper årets festival skal være starten på noe som kan vokse seg enda større etter hvert.

Det er mulig både å kjøpe festivalpass for en eller flere dager, samt å kjøpe billetter til enkeltarrangementer.