Martinus Peder Haugen i MP's Hjemmebakeri har med stor suksess hatt faste torgdager hver uke i nesten tre år. På hans initiativ i nettverksmøtet «Den gode maten» ble det bestemt at det skulle arrangeres en torgdag i Nordmørsbyen.
Surnadal kommune, med blant andre kommunalsjef Karin Halle i spissen, tente på denne ideen, og Åpen Fjord-sammenslutningen i Halsa ville også bli med. Dermed satte aktører fra begge kommuner kurs for Kristiansund lørdag for å sette sitt særpreg på byen. Og Surnadal Sparebank sin avdeling i Kristiansund arrangerte like godt åpen dag i filialen sin i Kaibakken, for å være med å komplettere det hele.
Tilfeldigheter gjorde dessuten at Pink Floyd-hyllesten også ble oppsatt i Braathallen samme kveld som torgdagen, så Indre og Ytre Nordmøre smeltet skikkelig sammen fra morgen til kveld denne lørdagen. Allerede før torgdagen var skikkelig i gang var det bestemt at dette skal gjentas neste år også. Og kanskje blir det slik etter hvert, at Halsa og Surnadal blir et like sikkert vårtegn i Nordmørsbyen, som at den tradisjonelle Smøladagen er et tegn på at høsten har kommet til byen.
– Dette ble en kjempedag som vi skal gjenta uansett, sier næringssjef i Surnadal, Harald Bredesen.
Martnadsstemning
Sjøl om været på indre var vesentlig bedre enn det som ble servert i ytre, la ikke det noen demper på stemningen, tvert imot. I tidvis tjukt snødriv smakte spekemat og andre godbiter like godt som om det hadde vært sommersol og plussgrader.
Det var satt opp fem telt på plassen foran rådhuset, der matprodusenter og håndverkere «fra Indre» bød på smaksprøver og solgte både lokale matvarer og håndverksprodukter. Det desidert største og dyreste produktet som var til salgs, var geitbåten som Bjørn Fjærli og Øystein Elgvasslien hadde med seg fra Geitbåtmuseet i Valsøyfjorden.
Det var både ullprodukter, mat i alle fasonger, skinn og mye annet å få kjøpt. Som en slags «mini-Rørosmartnad». På kjøpet fikk man gjerne servert historien omkring produktet, noe av det som skiller lokalt håndverk og mat fra industrielle produkter.
Lydmessig vartet Kolbjørn Botten, Jo Inge Nes, Mari Fiske og Martin Einum opp med både tradisjonell- og høgst utradisjonell musikk.
Imponert over kulturlivet
Mang en kristiansunder trosset snøbyger og kaldvær og møtte opp for å se hva alt dette var for noe. Enkelte trodde det var Smølabønder som hadde sett feil på kalenderen sin, men ble positivt overrasket over det som møtte dem på plassen ved rådhuset.
Spesielt en kar var særdeles fornøyd med det han så og hørte, nemlig redaktør i Tidens Krav, Tore Dyrnes. Det var han som først ringte og insisterte på at «Surnadals hyllest til Pink Floyd» måtte komme til Braatthallen, etter suksessen i Surnadal kulturhus. Og med torgdagen i tillegg syntes han det ble en fantastisk dag. Dyrnes er spesielt imponert over nivået på kulturlivet i Surnadal.
– Surnadal har forferdelig mye å by på kulturelt, noe kulturskolen helt sikkert har mye av æren for. Surnadal er kanskje den bygda på Nordmøre som har fått fram flest gode musikere, sier han, og ramser raskt opp en rekke kjente og kjære surnadalsnavn.
Dyrnes håper denne dagen er en spire som kan vokse seg til et fast arrangement i byen hvert år, noe han også tror festivalene «på indre» vil tjene stort på.
Alle de store festivalene var representert her, så kanskje høster disse også etter hvert frukter fra torgdagen i byen.
Delte smaken av Halsa
Under den allsidige «Åpen Fjord-paraplyen» var Halsa kommune også rikt representert, både smaksmessig, lydmessig og visuelt i Kristiansund denne lørdagen.
Både Geitbåtmuseet/Husasnotra, Historielaget, Valsøytunet, Tunheim, Rasteplassen, Halsa Motorsportsenter, Reint Logisk, Kolbjørn Botten, og mange flere var til stede fra Halsa, i skjønn forening med alle aktører fra naboen Surnadal.
Det ble presentert både lokal mat, kultur og håndverk fra hele Halsa. «Smaken av Halsa» gjorde stor suksess, og alle de som fikk seg en prøvesmak ble nok ikke mindre nysgjerrige på alt det som denne kommunen har å by på. Quiz med premier fra Halsa var det også, og det var mang en båtinteressert som stoppet for å slå av en prat om den vakre geitbåten.
Leder i Åpen Fjord, May Iren Dønheim Hovde (Mayse), ønsker sammen med resten av Åpen Fjord-aktørene å synliggjøre noe av det som kommunen har å by på, blant annet heimelaget mat med lokale råvarer. Sammen med Magny Strand, Ragnhild Godal Tunheim og mange andre, bød hun gladelig på smaksprøver i bodene foran rådhuset.
– I dag har fjordafolket tatt turen til byen for å vise seg fram. I dag skal vi gi folk smaken av Halsa, for vi kan ikke leve kun av den fine naturen vi har rundt oss. Vi har ikke fastfood her, men vi har slowfood, som lefse, elgpølse, flatbrød, «Snekvikmorr» og mye annet godt. Lokal mat og andre produkter som vi håper kan bidra til å gjøre folk nysgjerrige, og få lyst til å komme og besøke kommunen vår, sier hun.
Mayse oppsummerer dagen greit med å karakterisere den som en kjempedag.
– Dette er som et prøveår å regne. Men det fungerer kjempebra, så vi henger oss gjerne på neste år også, fastslår hun.
Rådmann i Surnadal, Knut Haugen, mener også at de alle må si seg godt fornøyd med denne dagen.
– Det at Åpen Fjord også er med, gjør at vi kan presentere et enda større mangfold fra Indre Nordmøre. Dette er en dag for å knyte band, et fint grunnlag å bygge videre på, konkluderer han.
Pink Floyd dro mange
Surnadalsordfører Mons Otnes var også svært fornøyd med hvordan det hele artet seg, og registrerte tilfreds at folk kom i et jevnt sig til tross for det sure været.
– Kjemperespons! Kjempeartig! jeg er veldig glad for at så mange ville bli med oss på dette, sier han.
Felles for de aller fleste, var at de gledet seg storligen til å få med seg konserten i Braatthallen seinere på kvelden. Og ikke uten grunn. For her ble det virkelig valuta for inngangspengene!
Sjefen i Braatthallen, Kjell Otto Hoel, forteller at de vanligvis selger rundt 100 billetter på forhånd når noe skal skje i hallen. Pink Floyd-hyllesten solgte 400 på forhånd! Totalt ble det solgt godt over 700 billetter.
Gjensidig glede
Med spillesugne surnadalinger på scena, spektakulære visuelle effekter, samt lyd- og lysutstyr for flere millioner kroner og særdeles udødelige slagere på lista, fikk et forventningsfullt publikum fra innland, utland og omland en musikalsk opplevelse de seint vil glemme.
I tillegg til at alle i Braatthallen fikk gåsehud, ble det også punk-sveis på de aller fleste utover kvelden, da håret reiste seg og nektet plent å legge seg igjen. Komplimentene haglet etter forestillingen. «Bedre enn originalen..», sa mange som har hørt Pink Floyd live tidligere.
– Dette var bare kjempeartig! Veldig hyggelig å få så gode tilbakemeldinger, sier bandleder Rolf Paulsen.